AKSL arhitekti: Stanovanje Foscolo

OUTSIDER, 3. september 2020 ― Prenova stanovanja v tržaški četrti Barriera Vecchia, ki diha v umirjenih sivih in zelenih tonih. Avtorji projekta so AKSL arhitekti. Stanovanje je nekoč služilo kot ginekološka ambulanta, in arhitekti so se ob prenovi najprej odločili, da prostor razbremenijo njegove klinične podobe. Nekatere elemente so se odločili obdržati: to so lesena kasetirana okna in vrata, talna… The post AKSL arhitekti: Stanovanje Foscolo appeared first on OUTSIDER.

Mednarodna konferenca Zelene prakse mest

Inštitut za politike prostora, 2. september 2020 ― Vabimo vas, da se nam pridružite na mednarodni konferenci Zelene prakse mest: Prispevek Urbane agende EU k zelenemu prehodu. Spoznavali bomo mesta, ki se uspešno odzivajo na podnebne spremembe. S predstavniki slovenskih in drugih evropskih mest bomo razpravljali o tem, kako se lahko mesta prilagodijo in odzovejo na podnebne spremembe ter obenem dvignejo kakovost življenja... The post Mednarodna konferenca Zelene prakse mest appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ajda Bračič: Iščemo novo sodelavko!

OUTSIDER, 2. september 2020 ― Pred leti sem odgovorila na oglas – ponujal je dinamično delo prijetni, komunikativni in angažirani osebi, ki študira arhitekturo, govori dva tuja jezika, je vešča teh in teh programov in jo zanima pomoč v arhitekturnem biroju – in bila kaj kmalu povabljena na razgovor v prijetno, a nekam samotno pisarno v mestnem središču. Urejen moški… The post Ajda Bračič: Iščemo novo sodelavko! appeared first on OUTSIDER.

Ivanišin Kabashi Arhitekti: Hiša Staka

OUTSIDER, 2. september 2020 ― Prenova zagrebške hiše iz šestdesetih let prejšnjega stoletja je delo arhitekturne pisarne Ivanišin Kabashi arhitekti. Hiša Staka stoji v eminentni družbi: na isti ulici so nanizane hiše, ki so jih v tridesetih načrtovali priznani hrvaški arhitekti: Aladar Baranyai, Drago Ibler, Stjepan Planić, Vladimir Šterk, Ernest Weissmann. Hišo Staka, ki je danes dom štiričlanske družine z… The post Ivanišin Kabashi Arhitekti: Hiša Staka appeared first on OUTSIDER.
»Končno nam ni treba biti ves čas na trnih, od kod bo pridrvel avto ali motor«

»Končno nam ni treba biti ves čas na trnih, od kod bo pridrvel avto ali motor«

Inštitut za politike prostora, 1. september 2020 ― Prva Odprta ulica je za nami! Zadnjo avgustovsko soboto se je na škofjeloški Šolski ulici odvil prvi del nadvse zanimive zgodbe, ki jo v sodelovanju z IPoP – Inštitutom za politike prostora ambiciozno piše občina Škofja Loka. V okviru pilotne iniciative Odprta ulica se je namreč začel dober mesec dni trajajoči projekt odpiranja Šolske ulice... The post »Končno nam ni treba biti ves čas na trnih, od kod bo pridrvel avto ali motor« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Tina Rugelj: Pripovedi Jadrana

OUTSIDER, 1. september 2020 ― Slovenska oblikovalka in arhitektka Tina Rugelj, ki jo dobro poznamo po seriji vrtnega pohištva Concrete garden, predstavlja novo pohištveno kolekcijo: ta je posvečena skrivnostim morja in življenju ob Jadranu, ki ustvarjalko neprestano navdihuje. »Kolekcijo Pripovedi Jadrana, ki bi morala biti predstavljena na letošnjem pohištvenem sejmu v Milanu (med 21. in 26. aprilom 2020), na kurirani… The post Tina Rugelj: Pripovedi Jadrana appeared first on OUTSIDER.

Petra Hudobivnik Florjančič: Hiša HF

OUTSIDER, 31. avgust 2020 ― V bližini Kranja je zrasla enodružinska hiša, ki s premišljeno usmerjenimi pogledi in rabo naravnih materialov izpoveduje naklonjenost lokalnemu. Njena avtorica je arhitektka Petra Hudobivnik Florjančič. Hiša je umeščena na rob naselja, kjer se gosteje poseljeno območje proti vzhodu odpira na sadovnjake in travnike. Dolga in ozka parcela je botrovala podolgovati lamelni zasnovi tlorisa, ki… The post Petra Hudobivnik Florjančič: Hiša HF appeared first on OUTSIDER.

Omogočimo otrokom aktivno pot v šolo!

Inštitut za politike prostora, 31. avgust 2020 ― V času epidemije je redno gibanje na prostem postalo še pomembnejše kot sicer. Pot v šolo peš, s kolesom ali skirojem je odlična priložnost, da se otroci vsak dan že pred poukom razgibajo, nadihajo svežega zraka in bolj zbrano začnejo pouk. Starši imajo odločilno vlogo pri tem, kako gredo otroci v šolo, občine pa pri... The post Omogočimo otrokom aktivno pot v šolo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Pridružite se nam na delavnici o novih oblikah urbanega življenja v sklopu Evropskega tedna regij in mest 2020

Inštitut za politike prostora, 31. avgust 2020 ― Urbanizacija, podnebne spremembe in stanovanjska kriza zahtevajo oblikovanje novih oblih habitatov in urbanega prostora. Kvalitetni projekti lahko nastanejo samo skozi interdisciplinarni diskurz, inovativne sheme financiranja, kot tudi z aktivno participacijo informiranih prebivalcev. S tem, ko postavimo ljudi v središče oblikovalskega procesa, so prebivalci opolnomočeni za oblikovanje in regeneracijo grajenega okolja. Odločevalcem pomagajo razumeti potrebe skupnosti... The post Pridružite se nam na delavnici o novih oblikah urbanega življenja v sklopu Evropskega tedna regij in mest 2020 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Onkraj gradbišča, več kot vrt

Onkraj gradbišča, več kot vrt

Inštitut za politike prostora, 28. avgust 2020 ― Te dni praznuje deset let obstoja najbolj znan skupnostni vrt v Ljubljani Onkraj gradbišča. Nastajati je začel pred desetimi leti v okviru poletnega festivala Mladi levi. Med Resljevo cesto in Kotnikovo ulico v Ljubljani je takrat zevala gradbena jama, članice in člani KUD Obrat pa so v njej videli priložnost za to, da lokalnim prebivalcem... The post Onkraj gradbišča, več kot vrt appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

V.S.S.D. in Alen Ožbolt: Baročna oblika prehajanja

OUTSIDER, 27. avgust 2020 ― V preteklih desetletjih smo se navadili, da se osnovne koordinate naših življenj in družbe ne spreminjajo kaj dosti. Človeku, ki se je rodil v poznih osemdesetih, se je čisto lahko zdelo, da je svet okrog njega vedno bil in vedno bo enak: sestavljen iz bolj ali manj brezbarvnih nasprotij v parlamentu, ki vsa skupaj zagovarjajo… The post V.S.S.D. in Alen Ožbolt: Baročna oblika prehajanja appeared first on OUTSIDER.

Učinkovita organizacija kuhinje

OUTSIDER, 27. avgust 2020 ― Naj kuhinjsko – jedilni prostor postane srce vašega doma Ob hitrem tempu vsakdana je še toliko bolj osvežujoče, če si lahko doma vzamemo čas in prostor za izvrsten obrok, hkrati je ta rutina odlična priložnost za preživljanje kakovostnega časa z drugimi člani gospodinjstva. Priprava in uživanje hrane lahko postane dejavnost brez stresa, če že v… The post Učinkovita organizacija kuhinje appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: Bazen v mestu Toro

OUTSIDER, 27. avgust 2020 ― Javni pokriti bazen v španskem mestu Toro je zgrajen iz zbite zemlje. Zasnovali so ga v arhitekturni pisarni Vier Arquitectos. Arhitekti so stavbo novega bazena razumeli kot javno stavbo, ki se mora samozavestno in reprezentativno umestiti v obstoječe mestno tkivo. Ne da bi pozabila na sodobne arhitekturne smernice, mora po svojih najboljših močeh zastopati tradicionalno… The post Arhitektura iz zemlje: Bazen v mestu Toro appeared first on OUTSIDER.
še novic