Miloš Kosec: Hočemo visoke stropove

OUTSIDER, 11. julij 2019 ― Adolf Loos je bil celotno življenje obseden z racionalizacijo. Zgodovino je videl kot prepočasno, a nezaustavljivo čiščenje vsega odvečnega. Ker je nekaj let ob koncu devetnajstega stoletja preživel v naprednih Združenih državah, nato pa se je vrnil v domačo in zaostalo Avstro-Ogrsko, je svojo vlogo še bolj kot v arhitekturni praksi videl v izobraževanju bivanjsko… The post Miloš Kosec: Hočemo visoke stropove appeared first on OUTSIDER.
BIO 26 - Designathon #2: Od prototipa do izdelka

BIO 26 - Designathon #2: Od prototipa do izdelka

CZK, 10. julij 2019 ― Letošnji bienale oblikovanja bo predstavil šest projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona – tridnevnega intenzivnega dogodka, ki temelji na praktičnem delu in na katerem radovedni in motivirani udeleženci, med katerimi so tako oblikovalci kot tudi neoblikovalci, sodelujejo pri reševanju oblikovalskih izzivov. Drugi oblikovalski maraton bo potekal med 12. in 14. julijem v Ljubljani, natančneje v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje...

idea:list: Sramežljiva meščanka

OUTSIDER, 10. julij 2019 ― Trojica mladih arhitektov iz studia idea:list je drobno stanovanje v ljubljanskem mestnem središču preuredilo v zavidanja vredno domovanje za mlad par. Stanovanje je umeščeno v star, delno v ljubljanski Grajski grič vkopan objekt, kar je za arhitekte pomenilo dvorezen meč. Na eni strani so se navdušili nad zgodbo prostora, ki je nekdaj služil kot šivalnica… The post idea:list: Sramežljiva meščanka appeared first on OUTSIDER.

KŠ X: RAZSTAVA

Fakulteta za dizajn, 9. julij 2019 ― KŠ X: RAZSTAVA 06. 2019, Kino Šiška Center urbane kulture Kino Šiška ob 10. obletnici delovanja poziva umetnice, umetnike in umetniške kolektive do 35. leta starosti k prijavi samostojnega razstavnega projekta v prostoru Kamera v zgornjem preddverju Kina Šiška. https://www.kinosiska.si/ks-x-razstava/?fbclid=IwAR3UBoW3_7pdDjQthL3YX-tPCz1qc-ePFBqMNF4uTAhv0cICj-MP0wfu2gs

KŠ X: RAZSTAVA

Fakulteta za dizajn, 8. julij 2019 ― Center urbane kulture Kino Šiška ob 10. obletnici delovanja poziva umetnice, umetnike in umetniške kolektive do 35. leta starosti k prijavi samostojnega razstavnega projekta v prostoru Kamera v zgornjem preddverju Kina Šiška. https://www.kinosiska.si/ks-x-razstava/?fbclid=IwAR3UBoW3_7pdDjQthL3YX-tPCz1qc-ePFBqMNF4uTAhv0cICj-MP0wfu2gs 
Zmagovalni prototip delavnice RogLab: Aktivno staranje

Zmagovalni prototip delavnice RogLab: Aktivno staranje

CZK, 5. julij 2019 ― Zmagovalni prototip mednarodne delavnice RogLab Open: Aktivno staranje je medgeneracijsko igralo, ki ga je izdelal oblikovalec André Vanzolin iz fablaba Feb360° iz Brazilije. Vsi štirje razviti projekti bodo v oktobru na ogled v tivolski Švicariji, načrti za njihovo izdelavo pa bodo pod licenco Ustvarjalna gmajna na voljo vsem.

Razstava Heksagon/BEESpace, BeeKul in UrbanBee v Radovljici

Fakulteta za dizajn, 5. julij 2019 ― Utrinki iz odprtja razstave Heksagon / BEESpace, BeeKul in UrbanBee v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici V četrtek, 4. julija 2019 so se v Radovljici v Galeriji Šivčeva hiša na odprtju razstave predstavili projekti BEESpace, BeeKul in UrbanBee, ki vsak na svoj način prikazujejo inovativne kreacije, vzorce, čebelja domovanja in urbane panje ter izdelke in […]

Portret mesta: Istanbul

OUTSIDER, 4. julij 2019 ― Pazi, pada! Prva stvar, ki pade v oči, ko stopiš z avtobusa, ki te pripelje z letališča tik ob Taksim – glavni mestni trg modernega Istanbula, je gromozanska gradbena jama. Monumentalna praznina v mestu, kjer so te prava redkost. Na skrajnem desnem robu na pol dokončana skeletna, betonska konstrukcija, drugje vsaj nekaj deset metrov globoka… The post Portret mesta: Istanbul appeared first on OUTSIDER.
World Design Talk

World Design Talk

Fakulteta za dizajn, 4. julij 2019 ― V petek 21. junija je v Mestni hiši potekal World Design Talk na temo 11. trajnostno razvojnega cilja Združenih narodov: trajnostna mesta in skupnosti. Program so otvorili uvodni nagovori župana Zorana Jankoviča, dekanje Fakultete za dizajn prof. Nade Rožmanec Matičič, rektorja Univerze na Primorskem prof. dr. Dragana Marušiča in italijanskega ambasadorja, njegove ekscelence Paolo Trichila. […] The post World Design Talk appeared first on Fakulteta za dizajn.
Anketa: Potrebe kreativnega sektorja

Anketa: Potrebe kreativnega sektorja

CZK, 3. julij 2019 ― V Centru za kreativnost pripravljamo predloge ukrepov za podporo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji in želimo pridobiti informacije o ovirah in spodbudah za njegov razvoj. Če anketo izplonite, se lahko potegujete za nagrade!

Straniščne spletke 3: Prostor in zgodba

OUTSIDER, 3. julij 2019 ― Revija Outsider v sodelovanju s podjetjem Geberit razpisuje 3. natečaj za kratko zgodbo: Straniščne spletke 3: Prostor in zgodba Prepustite se navdihu ter zapišite in izbrusite svojo zgodbo. Omejitev ni, razen te, da jo lahko bralec prebere v petih minutah. Dolžina: približno 5000 znakov brez presledkov. Dela oddajte v obliki Wordove datoteke. Strokovna žirija bo… The post Straniščne spletke 3: Prostor in zgodba appeared first on OUTSIDER.

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: 247 dni do gradbenega dovoljenja

OUTSIDER, 3. julij 2019 ― Pred letom dni je pogovor z vodjo urada za okolje in prostor ene od slovenskih občin nanesel na zanimivo temo, ki projektante v stiku z investitorji neprestano postavlja v kočljiv položaj nejasnosti. Nekdo, za katerega se šteje, da ima škarje in platno v svojih rokah, je priznal, da si že nekaj let zainteresiranim ne upajo… The post Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: 247 dni do gradbenega dovoljenja appeared first on OUTSIDER.

Na napačni strani zidu

OUTSIDER, 3. julij 2019 ― Te dni smo se v Sloveniji gradnji zidov in žici na meji enoglasno uprli. Je šlo za pozno streznitev glede gradnje obrambnega sistema na južni meji? Zdaj smo resda proti žici, ampak ne proti svoji, temveč proti – italijanski. Zahodni sosedje s svojo skrajno nestrpno vlado razmišljajo o lastni žici na meji. Sicer šele štiri… The post Na napačni strani zidu appeared first on OUTSIDER.
še novic