Darja Valič: Kavarna v dvorcu Lanovž

OUTSIDER, 13. januar 2020 ― Kavarno v šest stoletij starem dvorcu Lanovž v Celju je po prenovi opremila arhitektka Darja Valič. Dvorec, ki je bil od druge svetovne vojne dalje v občinski lasti, je propadal, odkar so se konec devetdesetih iz njega izselili zadnji stanovalci. Občina se je trudila, da bi za čudovito arhitekturo, ki je nekoč pripadala Celjskim grofom,… The post Darja Valič: Kavarna v dvorcu Lanovž appeared first on OUTSIDER.

BIO 26. Deljeno znanje: Igra sobivanja

MAO, 13. januar 2020 ― Na delavnici Igra sobivanja bomo razmišljali o izdelkih prihodnosti, o napravah in storitvah, namenjenih souporabi, izdelkih, ki so trajnostni v smislu proizvodnje in vzdrževanja ter spodbujanjajo stabilnost in neodvisnost skupnosti. Končni rezultat delavnice bo zbirka oblikovalskih prototipov, scenarijev, sistemov, zemljevidov, zgodb v obliki knjižice. 

Lastnina in utopija v novem desetletju

OUTSIDER, 10. januar 2020 ― Spodobi se, da poskusimo novemu desetletju takoj na začetku podeliti novo, boljšo in bolj humano vsebino, kot jo je imela ravnokar minula dekada. Kdo si želi še več finančne krize, geopolitičnih implozij in počasnega, a vztrajnega nazadovanja zgodovinskih družbenih pridobitev? Puristi bodo morda pripomnili, da se novo desetletje začne šele s prvim januarjem 2021. Nominalno… The post Lastnina in utopija v novem desetletju appeared first on OUTSIDER.

Gaser Arhitektura: Stanovanje Ribiški trg

OUTSIDER, 9. januar 2020 ― Prenovo je doživelo stanovanje v stari meščanski hiši v Kopru. Prilagodljivo zasnovo z možnostjo povečanja so zasnovali arhitekti iz pisarne Gaser arhitektura. Stanovanje je sestavljeno iz dveh prostorov, ki sta bila nekdaj med seboj ločena: v pritličju je bila urejena garaža manjšega obsega, v nadstropju pa večji bivalni prostor, v katerega je bil urejen dostop… The post Gaser Arhitektura: Stanovanje Ribiški trg appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Bauhaus stoprvič

OUTSIDER, 7. januar 2020 ― Na beneškem arhitekturnem bienalu leta 2016, ki ga je kuriral Alejandro Aravena, je bila v osrednjem paviljonu razstavljena instalacija The Evidence Room. Temeljila je na raziskavi, ki jo je profesor Robert Jan van Pelt opravil kot sodni izvedenec v pravnem sporu med ameriško zgodovinarko Deborah E. Lipstadt in angleškim pisateljem, ki zanika holokavst Davidom Irvingom… The post Blaž Šenica: Bauhaus stoprvič appeared first on OUTSIDER.

Jože Peterkoč, Mima Suhadolc: Prenova mizarskih delavnic na Plečnikovih Žalah

OUTSIDER, 6. januar 2020 ― Nekdanje mizarske delavnice na Plečnikovih Žalah sta prenovila arhitekta Jože Peterkoč in Mima Suhadolc. “’Uredimo vrt poslednjega slovesa z rajnkimi, v njem v zelenju postavimo kapelice, ki naj bodo individualne mrtvašnice. Imenujmo jih po farnih patronih, tako da bo vsak našel zadnjo postajo v kapelici lastne fare.’ Tako je prostor poslednjega slovesa na Ljubljanskih Žalah,… The post Jože Peterkoč, Mima Suhadolc: Prenova mizarskih delavnic na Plečnikovih Žalah appeared first on OUTSIDER.

Ansambel: Stanovanje na Prulah

OUTSIDER, 6. januar 2020 ― Ansambel je skupina sedmih mladih kreativcev iz različnih panog, ki se že od študijskih let povezujejo in sodelujejo na najrazličnejših projektih. Gregor je arhitekt, Dan pa oblikovalec in umetnik; ko je Jure, sicer tudi sam oblikovalec, iskal nekoga, ki bi prenovil njegovo stanovanje, se je seveda najprej obrnil na njiju, vsi skupaj pa so v… The post Ansambel: Stanovanje na Prulah appeared first on OUTSIDER.

Ravnikar Gallery Space: Umetnost je sila pozitivnih družbenih sprememb

OUTSIDER, 5. januar 2020 ― Ravnikar Gallery Space, miniaturna zasebna galerija na Prešernovi cesti v Ljubljani, ki zastopa predvsem umetnike (naj)mlajše generacije, je bila ustanovljena leta 2017. Dodobra je že zabredla v tretje leto delovanja, ob tem pa ni le preživela, temveč v svoji neodvisnosti cveti in raste. O galerijskem delu, stanju slovenske umetniške produkcije in usmeritvi R galerije smo… The post Ravnikar Gallery Space: Umetnost je sila pozitivnih družbenih sprememb appeared first on OUTSIDER.
še novic