ANA POD OKNOM spet tudi na podeželju!

Ana Monro, 12. maj 2020 ― V soboto, 9. maja, je podeželska sekcija Ane pod oknom izvedla podoknico v vasi Preserje (MO Nova Gorica). Objavljamo poročilo naših “odposlancev” Camila Acosta Mendoza in Polone Prosen. Predviden krajši obhod po vasi se je spremenil v dvourno animacijo, saj so iz hiš, z dvorišč in balkonov prihajali ljudje, ki jih je pritegnila glasba. In niso ... The post ANA POD OKNOM spet tudi na podeželju! appeared first on Ana Monro.

Naredi sam

Lutkovno gledališče Maribor, 12. maj 2020 ― V Lutkovnem gledališču Maribor ponujamo tudi pester pedagoški program, a ker ga na žalost trenutno ne moremo izvajati, smo za vas pripravili predloge za izdelavo preprostih lutk. Ostanite kreativni, izdelajte lutko in fotografijo svojega izdelka pošljite na e-naslov pr@lg-mb.si.  
Gledališče na obisku- KDO JE SEŠIL CESARJU NOVA OBLAČILA?

Gledališče na obisku- KDO JE SEŠIL CESARJU NOVA OBLAČILA?

SSG Trst, 12. maj 2020 ― GLEDALIŠČE NA OBISKU V SREDO, 13. MAJA ob 18.00 Kdo je sešil Cesarju nova oblačila?   Gledališče bo v sredo, 13. maja ob 18.00, ponovno šlo na obisk k mlademu občinstvu in tokrat bo v magičnem kovčku nosilo klasično besedilo Hansa Christiana Andersena. Povezava s partnerji Narodne in študijske knjižnice bo še bolj vidna, saj […]

V CD slovesnost ob obletnici Cankarjevega rojstva

SiGledal Novice, 10. maj 2020 ― V Cankarjevem domu (CD) danes, ko mineva 144 let od rojstva Ivana Cankarja, pripravljajo simbolično slovesnost Umetniku v spomin: Vse najboljše, Ivan Cankar! Opoldan vabijo na obisk Facebook strani ali YouTube kanala CD, kjer bosta dramski igralec Primož Pirnat ter harmonikar Marko Brdnik interpretirala presunljivo Cankarjevo črtico Poet.

Odprti poziv / Izziv za vse ljubitelje plesa na temo NOVA REALNOST

SiGledal Novice, 10. maj 2020 ― Plesni Teater Ljubljana v sodelovanju z Alma Mater Europaea – Akademijo za ples in festivalom Svetlobna Gverila v letu 2020 pripravlja prvi sklop festivala plesnih perspektiv UKREP ter glede na »novo realnost« plesnega ustvarjanja in uprizarjanja v času karantene v ta namen poziva vse domače in tuje ustvarjalce in ustvarjalke, ljubitelje in ljubiteljice plesa v Sloveniji, da sodelujejo na festivalu, ki bo potekal med 12. in 15. junijem 2020.
Ostaline s pogorišča sožitja v skupni virtualni knjižici slovenskih muzejev, mednarodni muzejski dan 2020

Ostaline s pogorišča sožitja v skupni virtualni knjižici slovenskih muzejev, mednarodni muzejski dan 2020

SLOGI, 9. maj 2020 ― Slovenski muzeji letošnji Mednarodni muzejski dan , ki je posvečen temi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. (Museums for Exuality: Diversity and Inclusion), praznujemo digitalno, s skupno virtualno knjižico. Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej se skupni virtualni knjižici pridružuje s predstavitvijo ostalin, ki jih hranimo v našem muzeju s pogorišča Narodnega doma v Trsu, […] The post Ostaline s pogorišča sožitja v skupni virtualni knjižici slovenskih muzejev, mednarodni muzejski dan 2020 appeared first on SLOGI.
Dve uri več…z nami!

Dve uri več…z nami!

SSG Trst, 9. maj 2020 ― Dragi gledalci,   v nedeljo bomo z vami dve uri več! Predvajanje uprizoritve STRIČEK  VANJA se bo pričela namreč že ob 16.00, ob 18.00 pa si boste lahko ogledali predstavo I TURCS TAL FRIUL Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine. Naša predstava bo kot vedno dostopna 48 ur (tokrat 50…), zato boste lahko obiskali kadarkoli dvorano […]
Mednarodni muzejski dan 2020

Mednarodni muzejski dan 2020

SLOGI, 9. maj 2020 ― Mednarodni muzejski dan je letos posvečen temi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost (Museums for Exuality: Diversity and Inclusion). Slovenski muzeji ga bomo letos praznovali digitalno, s skupno virtualno knjižico. Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej se skupni virtualni knjižici pridružuje s predstavitvijo ostalin, ki jih hranimo v našem muzeju s pogorišča Narodnega doma v […] The post Mednarodni muzejski dan 2020 appeared first on SLOGI.

"Letošnji festival bo morda še pomembnejši."

Borštnikovo srečanje, 9. maj 2020 ―   Umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak je za Večer spregovoril o trenutni situaciji v gledališčih in poteku pripravah na letošnji festival. Meni, da bi za uspešno jesensko odprtje gledališč že sedaj potrebovali načrt za ustrezne prilagoditve in ponovni zagon. V zadnjih tednih pogreša javni diskurz na temo kulture in umetnosti, ki je izrazito deficitaren, a toliko bolj potreben. Ker je bila do ustavitve v mesecu marcu gledališka sezona izvedena okoli 80-odstotno, bo festival verodostojen, tečejo prizadevanja, da bi tudi letos, v spremenjenih okoliščinah ohranil mednarodni značaj.  Borštnikovo srečanje se pričenja 12. oktobra s programskim sklopom Mlado gledališče, nadaljuje s Študentskim gledališčem ter tekmovalnim, spremljevalnim in strokovnim programom. Slavnostni zaključek s podelitvijo festivalskih nagrad bo v nedeljo, 25. oktobra.   Izpostavljamo nekatere misli. Celoten intervju je bil objavljen v petek, 8. maja 2020, preberete pa ga lahko na tej povezavi.  Tudi pri nas so gledališča zaprta ne samo za obiskovalce, temveč tako rekoč še za ustvarjalce. Da bi jih lahko jeseni znova odprli, bi že sedaj potrebovali načrt za ustrezne prilagoditve in ponovni zagon. Zdaj se je pokazalo, da se še knjižnice in muzeji niso mogli odpreti z danes na jutri, v gledališčih pa je situacija še mnogo bolj zapletena. Gledališki procesi so dolgotrajni, umetniške in organizacijske odločitve pa kompleksne. V nekaterih gledališčih trenutno razmišljajo o tem, da je smiselno prilagoditi sezono tako, da bi bile zasedbe čim manjše in da bi poskrbeli tudi za igralske alternacije za primer, če bi igralec ali igralka zbolela, v drugih pa želijo pripraviti večje predstave, ki bi obeležile ponovni zagon gledališča in izpričevale njegovo ustvarjalno moč. Potrebujemo medresorsko strokovno skupino, ki bi pripravila protokole in smernice za organizacijo dela in ponovno odprtje gledališč. V teh tednih veliko slišimo o nuji po zagonu nogometa, denim
še novic