Razstava Radoševa babica

Kamra.si, 7. junij 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas v torek, 12. junija 2018, ob 18. uri vabi v avlo Občine Ormož na odprtje razstave Radoševa babica. Prikazana bo življenjska pot Jožice Radoš, ki je na Ormoškem kar 40 let opravljala službo babice ter s svojim znanjem in predanostjo na svet pomagala več kot 4.000 novorojenčkom. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2018. Vabljeni!

Muzejska noč 2018 na Ptuju

Kamra.si, 7. junij 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas v soboto, 16. junija 2018, vabi na Poletno muzejsko noč 2018. Za vas so pripravili:  18.00 do 24.00, Ptujski grad Brezplačni vstop v muzejske zbirke v ptujskem gradu.  18.00, Ptujski grad, zgornje grajsko dvoriščeMuzejska čajanka za kraljeviče in kraljične, delavnica za družine. 21.00, Ptujski grad, grajski palacijMuzejske inspiracije - sodobne kreacije: oblikovanje nakita po zgledu rimskega, modna revija - srečanje antične preteklosti in sodobne ustvarjalnosti. Sodelujejo Martina Obid Mlakar, Nataša Grandovec in Srečko Molk. Vabljeni!  
Churchill

Churchill

UKM, 7. junij 2018 ― Jackson, Ashley Cobiss ID: 293600512 Biografije Založba:  Cankarjeva založba Letnica:  2018 Področje:  Biografika

Povežimo bregova - 7. dan Mariborske knjižnice

Kamra.si, 7. junij 2018 ― Mariborska knjižnica vas v soboto, 9. junija 2018, od 8.30 naprej vabi na 7. dan Mariborske knjižnice, ki bo tudi letos športno in kulturno obarvan. Ob 9.30 uri se bo pričel tradicionalni rekreacijski tek na 5 in 10 km, ob 11.00 pa bo na Rotovškem trgu koncert raperja Challeta Salleta. S športnim poligonom in kotičkom pod drevesi bo prav tako poskrbljeno za najmlajše, na Glavnem trgu pa boste lahko pokukali v naš bibliobus in krvodajalski avtobus. V enotah na Rotovškem trgu boste lahko vrnili gradivo in poplačali morebitne dolgove ter članarino s 50% popustom. Prav prisrčno vabljeni, da se nam pridružite!

Dramaturgija v sodobnem plesu: mednarodna perspektiva v praksi

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. junij 2018 ― Na okrogli mizi bodo izpostavljena nekatera ključna vprašanja, ki področje dramaturgije v plesu spremljajo in ga hkrati preoblikujejo v skladu s spremenjenimi tendencami, strategijami in metodologijami delovanja – spremenjenimi odnosi na umetniškem »trgu«, vplivom različnih diskurzov, medžanrskimi povezavami, participatorno vlogo občinstva ter vplivu spletnih medijev.  Pogovor bo potekal v angleškem jeziku. Na okrogli mizi bodo sodelovali: Thomas Schaupp (Nemčija), Birgit Berndt (Švedska, Nemčija), Andreja Kopač (Slovenija), vodi: Katarina Pejović (Slovenija, Hrvaška, Srbija). Dogodek poteka v sklopu Festivala UKREP 2018.

Literatura v azilu, pesniški večer: Mohamad al Monem, Alep/Ljubljana

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. junij 2018 ― Pesniški večer in pogovor s palestinsko-sirskim pesnikom Mohamadom al Monemom, ki trenutno živi in ustvarja v Ljubljani. Avtor bo prebiral svoje pesmi iz zbirk Enaindvajset žensk iz Ljubljane in Senca begunca v originalu, slišali jih bomo tudi v slovenskem prevodu.  Z nami bo tudi novinar Andraž Rožman, ki na podlagi Mohamadove zgodbe končuje dokumentarni roman.  V sklopu projekta Mesto bere ... azijske pisave; pogovor bo vodila Tatjana Pristolič, vodja projekta.

Predstavitev nadgradnje korpusa Gigafida

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. junij 2018 ― Korpus Gigafida je obsežna zbirka slovenskih besedil najrazličnejših zvrsti, ki trenutno vsebuje skoraj 1,2 milijarde besed. Namenjena je raziskovanju sodobnega slovenskega jezika na več ravneh, predvsem pa daje podatke o celotni podobi slovenščine.  Na ta način je danes skoraj edini razmeroma zanesljiv vir za izdelavo sodobnih slovarjev, slovnic in različnih jezikovnih priročnikov za slovenščino, uporablja pa se tudi v jezikovnih tehnologijah. Korpus Gigafida je prosto dostopen na spletu. Nataša Logar bo na kratko predstavila zgodovino nastanka korpusa Gigafida in njegovih predhodnikov ter pojasnila, zakaj so korpusi tako pomembni za razvoj sodobnega jezikoslovja v 21. stoletju. Andraž Repar bo predstavil praktične vidike zbiranja in prispevanja besedil v korpus Gigafida ter odgovoril na nekatera pravna vprašanja. Tatjana Jamnik pa bo z zgledi pokazala, kako je mogoče korpus s pridom uporabljati pri prevajanju, urejanju, lektoriranju ali pisanju vsakovrstnih (leposlovnih, strokovnih, šolskih, »vsakdanjih«) besedil.  Dogodek organizirata Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani in Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature. Nadgradnjo korpusa financira Ministrstvo za kulturo RS.

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Mojca Medvedšek

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. junij 2018 ― Na robu poletja se bomo tokrat podali na romantično popotovanje skozi literarne svetove, izpisane v romanskih jezikih! Naša vodnica bo dr. Mojca Medvešček, sijajna prevajalka iz francoščine, portugalščine in španščine, lektorica za portugalščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani in tudi odlična plesalka flamenka. Katerih pet knjig nam najbolj priporoča v branje in zakaj? O tem v pogovoru s Tino Košir.

Ljubljana v poeziji – Jaka Železnikar

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. junij 2018 ― Predstavitev interaktivnega pesniško spletnega projekta Ljubljana v poeziji. Gre za interaktivni pesniško-spletni projekt avtorja e-literature Jaka Železnikarja, ki poveže tri resničnosti: vsakdanjo resničnost, pesemsko resničnost in spletno resničnost ter na ta način ustvari pesniški zemljevid Ljubljane. Na predstavitvi bo avtor projekta predstavil spletišče Ljubljana v poeziji in način njegove uporabe, zainteresirani pa boste lahko že na predstavitvi prispevali na spletišče svoje pesmi. Organizator dogodka je Kulturno umetniško društvo Poiesis. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Projektno delo: katalogizacija zaključnih del

Biblioblog, 6. junij 2018 ― Posredujemo sporočilo:  Spoštovani! V letu 2018 je nastala pri nas nova Univerzitetna knjižnica Nove univerze. V času od oktobra 2017 do maja 2017 se je naredila konverzija obstoječih baz COBISS v skupno UKNU bazo.Zaradi preobremenjenosti z delom je nastal večji zaostanek pri katalogizaciji (ca. 200 zaključnih nalog). Zaostanek bi radi čim prej odpravili zato iščemo 2 katalogizatorja z licenco A, ki bi nam pomagala.Plačilo je 5 EUR neto na vnos po avtorski ali podobni pogodbi (v dogovoru s katalogizatorjem). Delo je na lokaciji v Ljubljani. Začetek dela po dogovoru, čim prej.Veseli bi bili, če informacijo pošljete naprej vsem morebitnim zainteresiranim katalogizatorjem. Zainteresirani nas lahko kontaktirajo na e-naslov: knjiznica@nova-uni.si ali pokličejo na tel. 01 251 4485 oz. mobi: 041 251 400.Lepo pozdravljam, doc. dr. Ines Vodopivec Nova univerza, Univerzitetna knjižnica in znanstvena založba New University, University Library and publishing Cankarjevo nabrežje 11 1000 Ljubljana +386 1 251 44 85 knjiznica@nova-uni.si www.nova-uni.si Urnik / Opening hours: ponedeljek – petek / Monday – Friday 10:00 – 18:00

Pravno obvestilo

NUK, 6. junij 2018 ― Politika zasebnosti in varstvo osebnih podatkov Narodna in univerzitetna knjižnica (v nadaljevanju NUK) kot upravljavec osebnih podatkov zbira, obdeluje in varuje osebne podatke svojih uporabnikov na podlagi njihovega prostovoljnega soglasja in v skladu z veljavno zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. NUK zbrane podatke hrani in uporablja samo toliko časa, kot je potrebno za dosego namena, zaradi katerega so bili zbrani. Vprašanja s področja politike zasebnosti in varstva osebnih podatkov lahko pošljete na naslov pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov: osebni.podatki@nuk.uni-lj.si Avtorske pravice Na podlagi Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) je NUK imetnik materialnih avtorskih pravic nad vsebinami, objavljenimi na spletnem mestu www.nuk.uni-lj.si. To pomeni, da je brez pisnega dovoljenja NUK prepovedano vsakršno reproduciranje in dajanje na voljo javnosti. Odgovornost Narodne in univerzitetne knjižnice Spletno mesto www.nuk.uni-lj.si je postavljeno in vzdrževano z največjo možno mero skrbnosti. Kljub temu NUK ne more jamčiti za ažurnost, točnost ali pravilnost vseh informacij na straneh. Vse informacije na spletnih straneh se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila. NUK ne prevzema odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi neposredno ali posredno nastala zaradi uporabe, nepravilnega delovanja in/ali nedostopnosti teh spletnih strani. Prav tako NUK ne prevzema nikakršne odgovornosti za vsebine, ki so uporabniku dostopne prek hipertekstualnih povezav (linkov). DefaultHide

Kam so vse umetnine šle? - vabilo na odprtje prostorov in otvoritev razstave

Kamra.si, 6. junij 2018 ― Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU bo danes, v sredo, 6. junija 2018, ob 13. uri svečano odprl nove prostore svoje mariborske izpostave na Moše Pijadejevi ulici 22. Novi prostori predstavljajo pomembno pridobitev za inštitut, ki je še zlasti v zadnjih šestih letih usmeril svoje znanstvenoraziskovalno delo na ožje področje Maribora in se osredotočil na raziskave njegovih spomenikov, življenja in opuse umetnikov. Ob tej priložnosti bodo odprli tudi razstavo Kam so vse umetnine šle? Transferji in odtujitve predmetov kulturne dediščine v Sloveniji med drugo svetovno vojno. Ta bo na ogled do 20. oktobra 2018. Vljudno vabljeni!  

6. junija 1886 se je Trstu rodil Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor ...

Kamra.si, 6. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. junija 1886 se je v Trstu rodil Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva. Umrl je 9. januarja 1911 v Beogradu. Rusjan je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub. Edvardov oče Franc Rusjan je bil goriški Slovenec, mati Grazia Cabas pa je prihajala iz furlanske Medeje. Družina se je zaradi očetovega dela preselila v Trst, tam pa se je junija 1886 rodil sin Edvard.
še novic