Palladieva vila v Istri

OUTSIDER, 20. julij 2019 ― Za Palladievo vilo v Istri sem izvedel že v času študija, ko smo organizirali seminarsko ekskurzijo v Istro. Tistega meglenega zimskega popoldneva smo si jo bežno ogledali. Ostal mi je impresiven spomin na slabo ohranjeno mogočno vilo. Da je avtor Palladio, so sicer samo domneve. Trdnega dokaza za to ni. Letos sem vilo ponovno obiskal.… The post Palladieva vila v Istri appeared first on OUTSIDER.

SoNo Arhitekti: Vila Gradaška

OUTSIDER, 19. julij 2019 ― Nov, nadstandarden večstanovanjski objekt SoNo Arhitektov se ponaša s serijo pogledov na ljubljanske vedute in izjemno lokacijo na samem robu mestnega središča. Pri Vili Gradaški gre pravzaprav za dva večstanovanjska objekta, ki pa ju med sabo povezuje zunanje stopniščno jedro. Stanovanja so, kot bi glede na lokacijo in zasnovo pričakovali, nadstandardna – v objektu se… The post SoNo Arhitekti: Vila Gradaška appeared first on OUTSIDER.

IPoP spet zaposluje!

Inštitut za politike prostora, 19. julij 2019 ― Ste predani trajnostnemu urejanju prostora? Vas zanima spodbujanje hoje in kolesarjenja? Verjamete v participacijo pri urejanju prostora? Lepo, ampak tokrat iščemo vodjo pisarne! Na IPoP iščemo novega sodelavca ali sodelavko... The post IPoP spet zaposluje! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2018

Center arhitekture Slovenije, 18. julij 2019 ― Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2018 V soboto, 9. junija 2018, smo se odpravili na peto Vurnikovo pot, izjemno zanimivo potovanje po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom. Najprej smo si ogledali Aljaževo kapelo sv. Cirila in Metoda v Vratih, ki je bila zgrajena po načrtih Ivana Vurnika leta 1927 na [...]

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2018

Center arhitekture Slovenije, 18. julij 2019 ― Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2018 V soboto, 9. junija 2018, smo se odpravili na peto Vurnikovo pot, izjemno zanimivo potovanje po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom. Najprej smo si ogledali Aljaževo kapelo sv. Cirila in Metoda v Vratih, ki je bila zgrajena po načrtih Ivana Vurnika leta 1927 na [...] The post Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2018 appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Michael Rakowitz, pripovednik materialnega

OUTSIDER, 18. julij 2019 ― Propad in uničenje modernistične soseske Pruitt-Igoe je verjetno najbolj zlajnana moralka postmodernizma: točka, ko naj bi bila modernistična načela načrtovanja (tako sosesk kot socialne države) dokončno diskreditirana. Ikonične fotografije rušenja ogromnega rasno segregiranega kompleksa v St. Luisu, ki ga je zasnoval arhitekt Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku Minoru Yamasaki (še ena zgradba z ikonično… The post Michael Rakowitz, pripovednik materialnega appeared first on OUTSIDER.

Učinkovita zaščita pred soncem s tekstilnimi senčili

OUTSIDER, 18. julij 2019 ― Ob sončnih dnevih naraste tudi povpraševanje po pametni zaščiti pred soncem. Ta mora učinkovito izkoristiti dnevno svetlobo, ohraniti prijetno hladno klimo v prostoru in hkrati imeti dolgo življenjsko dobo. Z rolo senčilom heroal VS Z ter pripadajočimi sistemski različicami heroal VS in heroal VS C nudi podjetje heroal sisteme za zaščito pred soncem, ki izpolnjujejo… The post Učinkovita zaščita pred soncem s tekstilnimi senčili appeared first on OUTSIDER.

Prva plus energijska stanovanjska stolpnica, zgrajena z aluminijastimi sistemi podjetja heroal

OUTSIDER, 17. julij 2019 ― Od opuščenega industrijskega območja do ekološke četrti Strasbourška pristaniška četrt je bila za stanovalce in obiskovalce dolgo časa nedostopna in je deloma bolj spominjala na opuščeno industrijsko območje kot na stanovanjsko četrt. Za mesto Strasbourg je bil to zadosten razlog, da je leta 2008 začelo načrtovati obnovo četrti. Namen preoblikovanja je bil, razviti okolju prijazno… The post Prva plus energijska stanovanjska stolpnica, zgrajena z aluminijastimi sistemi podjetja heroal appeared first on OUTSIDER.

Matjaž Bolčina in Katja Saje: Prizidek k osnovni šoli Vič

OUTSIDER, 17. julij 2019 ― »Prizidek ima (še posebej v slovenskem okolju) lahko zelo negativen prizvok. Zato je bilo glavno vodilo projekta v iskanju celovitosti. Vprašali smo se, kako lahko prizidek v vrzeli šole deluje oblikovno in funkcionalno enovito in kaj lahko doprinese k šoli.« Prizidek z dvema učilnicama in garderobami za prvo triado je kot manjkajoč sestavni del vstavljen… The post Matjaž Bolčina in Katja Saje: Prizidek k osnovni šoli Vič appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Hočemo visoke stropove

OUTSIDER, 11. julij 2019 ― Adolf Loos je bil celotno življenje obseden z racionalizacijo. Zgodovino je videl kot prepočasno, a nezaustavljivo čiščenje vsega odvečnega. Ker je nekaj let ob koncu devetnajstega stoletja preživel v naprednih Združenih državah, nato pa se je vrnil v domačo in zaostalo Avstro-Ogrsko, je svojo vlogo še bolj kot v arhitekturni praksi videl v izobraževanju bivanjsko… The post Miloš Kosec: Hočemo visoke stropove appeared first on OUTSIDER.
še novic