Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile

OUTSIDER, 22. julij ― Aprila 2017 sem se po več kot tridesetih letih vrnil na Rakovo jelšo, ki sem jo skupaj s študenti in sodelavci na Centru za prostorsko sociologijo preučeval kot značilen primer urbane segregacije in neenakosti v prostoru. Rakova jelša je bila skupaj s podobnima »barakarskima naseljema« Sibirijo in Tomačevim v očeh javnosti simbolno in socialno stigmatizirana… The post Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile appeared first on OUTSIDER.

Mika Cimolini: Hiša Harmonika

OUTSIDER, 22. julij ― En pogled usmerjen sem, drugi tja, vmes pa – Hiša Harmonika, nova stanovanjska arhitektura Mike Cimolini. Največja prednost novogradnje na obronku Gorjancev je njena lokacija, in iz te izhaja tudi njena edistvana zasnova. Po pobočju navzdol se s parcele odpirajo prelepi pogledi na Kostanjevico na Krki in vso dolino Krke, zato je arhitektka želela del… The post Mika Cimolini: Hiša Harmonika appeared first on OUTSIDER.

Palladieva vila v Istri

OUTSIDER, 20. julij ― Za Palladievo vilo v Istri sem izvedel že v času študija, ko smo organizirali seminarsko ekskurzijo v Istro. Tistega meglenega zimskega popoldneva smo si jo bežno ogledali. Ostal mi je impresiven spomin na slabo ohranjeno mogočno vilo. Da je avtor Palladio, so sicer samo domneve. Trdnega dokaza za to ni. Letos sem vilo ponovno obiskal.… The post Palladieva vila v Istri appeared first on OUTSIDER.

SoNo Arhitekti: Vila Gradaška

OUTSIDER, 19. julij ― Nov, nadstandarden večstanovanjski objekt SoNo Arhitektov se ponaša s serijo pogledov na ljubljanske vedute in izjemno lokacijo na samem robu mestnega središča. Pri Vili Gradaški gre pravzaprav za dva večstanovanjska objekta, ki pa ju med sabo povezuje zunanje stopniščno jedro. Stanovanja so, kot bi glede na lokacijo in zasnovo pričakovali, nadstandardna – v objektu se… The post SoNo Arhitekti: Vila Gradaška appeared first on OUTSIDER.

Michael Rakowitz, pripovednik materialnega

OUTSIDER, 18. julij ― Propad in uničenje modernistične soseske Pruitt-Igoe je verjetno najbolj zlajnana moralka postmodernizma: točka, ko naj bi bila modernistična načela načrtovanja (tako sosesk kot socialne države) dokončno diskreditirana. Ikonične fotografije rušenja ogromnega rasno segregiranega kompleksa v St. Luisu, ki ga je zasnoval arhitekt Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku Minoru Yamasaki (še ena zgradba z ikonično… The post Michael Rakowitz, pripovednik materialnega appeared first on OUTSIDER.

Praksa za študente v podjetju NUMO d.o.o.

Fakulteta za dizajn, 18. julij ― Prejeli smo: NUMO je mlad in inovativen team strokovnjakov s področja design inženiringa, ki za uveljavljanje lokalne in globalne naročnike realizira tehnološko zahtevne projekte s filozofijo design-to-function. Poleg zahtevnejših projektov, ki so podprti z UX dizajnom izdelujemo tudi aplikacije, spletne strani, animacije, celostne grafične podobe (za podjetja, dogodke, sejme,..) in oblikujemo različne “klasične” tiskovine (letna […]

BIO 26: Odprti poziv za spremljevalne projekte

Fakulteta za dizajn, 18. julij 16.7.-15.9.2019 Muzej za arhitekturo in oblikovanje, organizator 26. bienala oblikovanja (BIO 26) v Ljubljani, objavlja odprti poziv za sodelovanje pri programu BIO 26: SPREMLJEVALNI PROJEKTI, programu vzporednih dogodkov, katerega namen je podati širši pogled na vprašanja, obravnavana na osrednji razstavi bienala SKUPNO ZNANJE, ki sta jo zasnovala avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler ter pomočnica kustosa Aline […]

Drugi designaton BIO 26: Od prototipa do izdelka

Fakulteta za dizajn, 18. julij 12.7.-14.7.2019 Letošnji bienale oblikovanja BIO 26 bo predstavil šest projektov, izbranih v okviru prvega oblikovalskega maratona, t. i. designatonu. Na drugem oblikovalskem maratonu bo šest izbranih skupin v treh intenzivnih dneh razvijalo svoje prototipe do končnih izdelkov, ki bodo predstavljeni na BIO 26 novembra letos. Interdisciplinarne skupine bodo strnile moči pri reševanju konkretnih oblikovalskih izzivov ustanov […]

Učinkovita zaščita pred soncem s tekstilnimi senčili

OUTSIDER, 18. julij ― Ob sončnih dnevih naraste tudi povpraševanje po pametni zaščiti pred soncem. Ta mora učinkovito izkoristiti dnevno svetlobo, ohraniti prijetno hladno klimo v prostoru in hkrati imeti dolgo življenjsko dobo. Z rolo senčilom heroal VS Z ter pripadajočimi sistemski različicami heroal VS in heroal VS C nudi podjetje heroal sisteme za zaščito pred soncem, ki izpolnjujejo… The post Učinkovita zaščita pred soncem s tekstilnimi senčili appeared first on OUTSIDER.

Prva plus energijska stanovanjska stolpnica, zgrajena z aluminijastimi sistemi podjetja heroal

OUTSIDER, 17. julij ― Od opuščenega industrijskega območja do ekološke četrti Strasbourška pristaniška četrt je bila za stanovalce in obiskovalce dolgo časa nedostopna in je deloma bolj spominjala na opuščeno industrijsko območje kot na stanovanjsko četrt. Za mesto Strasbourg je bil to zadosten razlog, da je leta 2008 začelo načrtovati obnovo četrti. Namen preoblikovanja je bil, razviti okolju prijazno… The post Prva plus energijska stanovanjska stolpnica, zgrajena z aluminijastimi sistemi podjetja heroal appeared first on OUTSIDER.

Matjaž Bolčina in Katja Saje: Prizidek k osnovni šoli Vič

OUTSIDER, 17. julij ― »Prizidek ima (še posebej v slovenskem okolju) lahko zelo negativen prizvok. Zato je bilo glavno vodilo projekta v iskanju celovitosti. Vprašali smo se, kako lahko prizidek v vrzeli šole deluje oblikovno in funkcionalno enovito in kaj lahko doprinese k šoli.« Prizidek z dvema učilnicama in garderobami za prvo triado je kot manjkajoč sestavni del vstavljen… The post Matjaž Bolčina in Katja Saje: Prizidek k osnovni šoli Vič appeared first on OUTSIDER.
Odprti smo! na sejmu Maison et Objet

Odprti smo! na sejmu Maison et Objet

CZK, 16. julij ― Center za kreativnost predstavlja Odprti smo!, izbor pohištva iz novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva, ki ga prikazujemo v sklopu skupinske razstave v Parizu na sejmu Maison et Objet med 6. in 10. septembrom 2019.  Foto galerija >>>  
še novic