Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto!

OUTSIDER, 25. julij 2019 ― Ideja Ljubljane, kot mesta z mediteranskih značajem ni prav nič novega, vsekakor tudi zaradi relativno bližnje lege Jadranskega morja. Vse od druge polovice 17. stoletja, ko je teolog, pisatelj in zgodovinar Janez Ludvik Schönleben znanstveno opredelil območje in lego rimske Emone prav v samem središču mesta, pa je antična in s tem mediteranska dediščina, močno… The post Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto! appeared first on OUTSIDER.

Finci se pri oblikovanju programov novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Helsinkih učijo v MAO

MAO, 25. julij 2019 ― Mesto Helsinki in finska vlada razvijata ambiciozen projekt novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Ker pri oblikovanju novih programov MAO prepoznavajo kot enega vodilnih svetovnih muzejev, sta med 9. in 13. septembrom v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na študijskem obisku direktorica Reetta Heiskanen in Arja-Liisa Kaasinen (vodja povezovanja in sodelovanj) iz Finskega arhitekturnega muzeja.

Voden ogled: SNG Opera in balet Ljubljana

MAO, 24. julij 2019 ―   Projekta obnove operne hiše so se lotili predvsem zaradi prostorske stiske in težav z akustiko. Glavno in stranski fasadi stavbe ter gledališko dvorano so temeljito in pazljivo obnovili, na zadnji strani pa je opera dobila veliko sodobno razširitev.

Pop-Upstart: RAVNIKAR GALLERY SPACE

MAO, 23. julij 2019 ― Tokrat bo našo pisarno začasno prevzela in v svoj razstavni prostor spremenila ljubljanska galerija RAVNIKAR GALLERY SPACE, ki jo vodi Piera Ravnikar. Predstavili bomo pred kratkim izdano knjigo PERSONAL OUTSIDES: mapiranje ljubljanske umetniške scene.

Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile

OUTSIDER, 22. julij 2019 ― Aprila 2017 sem se po več kot tridesetih letih vrnil na Rakovo jelšo, ki sem jo skupaj s študenti in sodelavci na Centru za prostorsko sociologijo preučeval kot značilen primer urbane segregacije in neenakosti v prostoru. Rakova jelša je bila skupaj s podobnima »barakarskima naseljema« Sibirijo in Tomačevim v očeh javnosti simbolno in socialno stigmatizirana… The post Rakova Jelša: Od barakarskega naselja do predmestne idile appeared first on OUTSIDER.

Mika Cimolini: Hiša Harmonika

OUTSIDER, 22. julij 2019 ― En pogled usmerjen sem, drugi tja, vmes pa – Hiša Harmonika, nova stanovanjska arhitektura Mike Cimolini. Največja prednost novogradnje na obronku Gorjancev je njena lokacija, in iz te izhaja tudi njena edistvana zasnova. Po pobočju navzdol se s parcele odpirajo prelepi pogledi na Kostanjevico na Krki in vso dolino Krke, zato je arhitektka želela del… The post Mika Cimolini: Hiša Harmonika appeared first on OUTSIDER.
Forma viva Kostanjevica

Forma viva Kostanjevica

Dnevnik, 21. julij 2019 ― Med 1 in 27. julijem v Kostanjevici na Krki poteka Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva KnK 2019. Mednarodna Forma viva v Kostanjevici na Krki poteka od leta 1961 in velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu. Zasnovala sta...
Kreatorji

Kreatorji

Dnevnik, 21. julij 2019 ― Čez poletje in vse do 29. septembra si lahko v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani ogledate pregledno razstavo Kreatorji, ki prikazuje izbrana dela diplomantov katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil  oddelka za tekstilstvo, grafiko...
Jahta z dansko estetiko

Jahta z dansko estetiko

Dnevnik, 21. julij 2019 ― Danski studio Norm Architects je 20 metrov dolgo luksuzno jahto oblikoval v minimalistični maniri in notranjost opremil s paleto toplih materialov. Plovilo z imenom Bella so namenoma oblikovali v naravnem mat lesu, da bi dosegli občutek domačega...
še novic