Nekega lepega jutra

Nekega lepega jutra

MMC Film, 19. maj 2023 ― Morda je vsako jutro lepo, če se zbujaš v majhnem, a s knjigami natrpanem meščanskem stanovanju v romantičnem kotičku Pariza. A še tako slikovita kulisa naše junakinje ne more obvarovati pred melanholijo in tegobami, ki jih človeku naprti življenje.

Filmska srečanja ob kavi: Tujca na vlaku z Metko Dariš

Kinodvor, 18. maj 2023 ― Film Tujca na vlaku mojstra suzpenza, Alfreda Hitchocka, so v kinu na Kolodvorski prvič predvajali 7. in 8. junija 1967 – tedaj pod naslovom Neznanec v vlaku. V okviru praznovanj stoletnice kina smo ga za abonente znova uvrstili na spored v sredo, 17. maja. O zgodovini kina smo se pogovarjali z direktorico Kinodvora Metko Dariš.

160: Varuhi galaksije 3

O.B.O.D., 17. maj 2023 ― Stošestdeseta epizoda podkasta O.B.O.D. je posvečena filmu Varuhi galaksije: 3. dejanje, ki ga lahko še vedno ujamete v kinu. Agenti Mito, Igor in Aljoša so tokrat brez gosta, a nič manj gostobesedni. Igor meni, da ima tretje nadaljevanje Varuhov najbolj srčno zgodbo od vseh, vesel je, da humor deluje in da ni namenjen temu, da […]

Izšla je 61. epizoda Podcasta Filmarija: Stavka ameriških scenaristov

Društvo slovenskih režiserjev, 17. maj 2023 ― O stavki ameriških scenaristov, ki stavkajo že od 2. maja, so se pogovarjali moderatorka Urša Menart, predsednik DSR Scenaristi Miha Hočevar in predsednik Društva DSR Matevž Luzar. Amerika je sicer daleč, a kakšne posledice lahko ima stavka za nas? Pogovor lahko poslušate tukaj. Podcast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.
Zveri

Zveri

MMC Film, 17. maj 2023 ― Eksploatacijski filmi na temo podeželja stavijo na konflikt med krhkostjo urbanega in brutalnostjo podeželja. Morda bi sklepali, da Denis Ménochet s svojo impozantno pojavo v tej dihotomiji pooseblja agresijo narave. A Zveri se takim klišejem izognejo.
še novic