Z nami praznujejo: Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka

Z nami praznujejo: Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka

Loški muzej, 29. oktober 2019 ― V Galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu si lahko do 24. novembra ogledate razstavo z naslovom Z nami praznujejo. Razstava predstavlja nekaj pomembnih loških društev, šol in klubov, ki letos praznujejo jubilej svojega delovanja, med drugimi Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka. Društvo nosi ime po Lovrencu Koširju (1804, Spodnja Luša – 1879, Dunaj), poštnem inovatorju in rojaku. 
Odpiralni čas Loškega muzeja med prazniki

Odpiralni čas Loškega muzeja med prazniki

Loški muzej, 29. oktober 2019 ― Loški muzej bo v četrtek, 31. oktobra, odprt med 10. in 18. uro. V petek, 1. novembra, bo muzej ZAPRT.  Galerija Ivana Groharja bo prav tako odprta v četrtek, 31. oktobra, med 1o. in 14. uro, v petek pa bo galerija ZAPRTA.  V novembru bo muzej odprt po zimskem odpiralnem času, to je med 10. in 17. uro. Zadnji vstop v muzej je pol ure pred zaprtjem. 

Odprtje razstave Pokrajina 2019

Gorenjski muzej, 29. oktober 2019 ― Glede na zanimivi  kulturni fotografski  dogodek, ki smo ga pripravili v novembru, Vas vljudno vabimo v četrtek 7. novembra ob 18.uri v Prešernovo gledališče na svečano podelitev odličij uspešnim nagrajencem 23. slovenske  bienalne fotografske razstave POKRAJINA 2019 . Po podelitvi ... Read More

Čeljust pritlikavega nosoroga iz Motnika

Medobčinski muzej Kamnik, 29. oktober 2019 ― Na obrobju Kamniško-Savinjskih Alp so se ohranile tudi nekoliko mlajše, a za človeka kljub temu nepojmljivo stare, terciarne kamnine iz nekdanjega Panonskega morja (terciar se je začel pred približno 64 milijoni leti se končal pred 1,6 milijona let). Najdemo jih v dolinah Kamniške Bistrice in Lučke Bele, na Črnivcu, v Tuhinjski dolini in v Tunjiškem […] The post Čeljust pritlikavega nosoroga iz Motnika appeared first on MM:K.
Novice: Stanka Golob: Četrt stoletja peščenih iluzij - Odprtje razstave

Novice: Stanka Golob: Četrt stoletja peščenih iluzij - Odprtje razstave

Tolminski muzej, 29. oktober 2019 ― Na razstavi, ki jo odpiramo v Tolminskem muzeju, se predstavlja domača likovna ustvarjalka Stanka Golob. Namesto s čopičem slike ustvarja s peskom. Z izostrenim čutom v naravi nabira peske različnih barv in jih nato v domačem ateljeju ustrezno pripravi. Z različnimi odtenki in granulacijami peščenih zrnc, ki jih premišljeno nanaša na podlago, ustvarja neverjetne podobe. Pregledna razstava njenih likovnih del je zasnovana v treh tematskih sklopih, ki ...
SEM gostuje v Bitoli

SEM gostuje v Bitoli

SEM, 29. oktober 2019 ― V Muzeju Bitola v Severni Makedoniji bo 7. novembra ob 18h odprtje razstave Slovenskega etnografskega muzeja Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije (2003) avtoric Anje Jerin in Nene Židov.
Koordinator izdal novo publikacijo

Koordinator izdal novo publikacijo

SEM, 29. oktober 2019 ― Slovenski etnografski muzej je kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine izdal novo dvojezično publikacijo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije na Unescovih seznamih (2016–2018), s katero želimo širši javnosti predstaviti enote, ki so bile do sedaj vpisane na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. V publikaciji so zbrani nagovori direktorice Slovenskega etnografskega muzeja Tanje Roženbergar, podpredsednice Slovenske nacionalne komisije za Unesco Magdalene Tovornik, predstavnice Ministrstva za kulturo RS, odgovorne za kulturne konvencije in programe Špele Spanžel in urednic Anje Jerin in Adele Pukl. Sledi popis enot dediščine iz Slovenije, ki so vpisani na različne Unescove seznama s posebnim poudarkom na štirih enotah nesnovne kulturne dediščine, ki so bile do decembra 2018 vpisane na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Predstavljeni so Škofjeloški pasijon (vpisan 2016), Obhodi kurentov (vpisani 2017), Veščina suhozidne gradnje, znanje in tehnike (multinacionalna nominacija, vpisana 2018) in Klekljanje čipk v Sloveniji (vpisano 2018).
Potujoča razstava o nesnovni dediščini Slovenije gostuje v Tuzli

Potujoča razstava o nesnovni dediščini Slovenije gostuje v Tuzli

SEM, 29. oktober 2019 ― Slovenija je Unescovo Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine ratificirala leta 2008. Naloge Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine od leta 2011 opravlja Slovenski etnografski muzej, osrednja ustanova za varovanje nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji. Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo RS, je začel nastajati leta 2008. Leta 2018 smo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Zunanjim ministrstvom RS pripravili potujočo razstavo o nesnovni dediščini Slovenije, ki je bila v različnih jezikovnih različicah na ogled v devetih državah. Razstava je od 30. 10. 2019 do 15. 11. 2019 na ogled v Ateljeju Ismeta Mujezinovića v Tuzli, BIH. Na razstavi so predstavljene enote, ki so vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine in na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Avtorici: dr. Nena Židov, mag. Anja Jerin
Novost na naši e-knjižni polici

Novost na naši e-knjižni polici

Loški muzej, 29. oktober 2019 ― Na naši e-knjižni polici zdaj lahko prelistate prvi vodnik po zbirkah Loškega muzeja, ki je bil izdan leta 1962.  Knjižica je ponatis iz dela avtorja prof. Franceta Planine z naslovom Škofja Loka z bližnjo okolico.
DRUŽINA PEČNIK V IZGNANSTVU V NEMČIJI

DRUŽINA PEČNIK V IZGNANSTVU V NEMČIJI

Fototeka MNZS, 29. oktober 2019 ― #izgnanci Člani družine Pečnik so bili izgnani 4. decembra 1941 iz vasi Zastopje, Sv. Jurij pod Kumom. Izgnani bo bili: oče Jože, mama Marija in otroci. Justi (1926), Francka (1931), Joško (1937), Jožica (1940) in očetova sestra Angela Pečnik. Najstarejša hči Micka (1923) je služila pri učiteljski družini Kmecl v Radečah, Štefka (1928) pa je živela pri stricu Martinu Pečniku v Sv. Juriju pod...
še novic