Liffe: Vrhunec

Liffe: Vrhunec

MMC Film, 11. november 2018 ― Gaspar Noé s svojimi filmi običajno razdvaja kritike in občinstvo, a mu pomanjkanja izvirnosti nihče ne more očitati. Z Vrhuncem je izumil cel nov žanr – plesno srhljivko.

V Zagrebu se danes začenja Zagreb Film Festival

Dnevnik, 11. november 2018 ― Drama Loveling (Benzinho) brazilskega režiserja Gustva Pizzia bo danes odprla 16. Zagreb Film Festival. Na njem bodo predvajali približno 100 filmov v več tekmovalnih in spremljevalnih programih. V spremljevalnem programu sta filma dveh slovenskih...
Wildlife (2018)

Wildlife (2018)

Filmski kotiček, 10. november 2018 ― Jake Gyllenhaal, Carey Mulligan, and Ed Oxenbould in Wildlife (2018), © Sundance Institute pro Slovenski naslov: Divje življenje Država: ZDA Jezik: angleščina Leto: 2018 Žanri: drama Dolžina: 105' ,  Imdb  Režija: Paul Dano Scenarij: Paul Dano, Zoe Kazan, Richard Ford (knjiga) Igrajo: Carey Mulligan, Ed Oxenbould, Jake Gyllenhaal, Bill Camp Divje življenje je režijski prvenec Paula Dana, posnet po istoimenski knjižni predlogi Richarda Forda, objavljeni leta 1990. Dano je z igralko Zoe Kazan iz knjižne predloge izluščil scenarij (ko-scenarista sta par tudi v zasebnem življenju), ki v središče postavi tričlansko ameriško družino na začetku 60-ih let. Oče Jerry (Gyllenhaal) dela kot pomočnik na golf igrišču, mama Jeannete (Mulligan) je gospodinja, najmlajši član je najstniški sin Joe. Družina se je pred kratkim preselila v Great Falls v Montani. Fotogenično mestece je kraj, kjer bo družina v najeti pritlični hiški začela znova. Toda ko Jerry izgubi službo, se donosi med zakoncema začnejo krhati. Sprva optimistična Jeannete je vedno bolj nezadovoljna s tem, kako glava družine krmari njihovo družinsko barko. Po še enem težavnem novem začetku se ji dozdeva, da Jerry ni oseba, ki ji lahko ponudi stabilno življenjsko okolje. Do kulminacije njenega nezadovoljstva pride, ko Jerry sklene za nedoločen čas oditi v gore in sprejeti nevarno, slabo plačano službo gasilca (oblasti sprejmejo praktično vsakogar, ki se je pripravljen boriti z velikimi požari).  Kronologijo razpada njunega zakona spremljamo iz perspektive najstniškega sina, ki ga zanesljivo upodobi mladi avstralski igralec Ed Oxenbould. Dano pri njem pogosto išče (in tudi najde) odzive in čustva zaskrbljenega najstnika, ki je, soočen s kriznimi razmerami, prisiljen prehitro odrasti. Na njegovem mladem obrazu Dano subtilno ujame pridušeno bolečino otroka, ki lahko le nemočno opazuje padec njegovih herojev. Film je še bolj delikaten v obravnavi lika matere, ki je z izjemno tenkočutnostjo upodobi
Liffe: Ne puščaj sledov

Liffe: Ne puščaj sledov

MMC Film, 10. november 2018 ― Debra Granik dolga leta po uspehu filma Na sledi očetu predstavlja nekonvencionalno dramo o odraščanju, ki v namerno počasnem, melanholičnem tempu raziskuje odnos med očetom in hčerko.

Liffe in njegove otvoritve

Dnevnik, 10. november 2018 ― Liffe je nedvomno zelo uspešen filmski festival, a njegove otvoritve so, kot bi jih snel iz kakšne razvedrilne TV-oddaje, ob kateri vsi iščemo daljinca. Tokrat so nam najprej postregli z amaterskim kič plesom, ki bi hotel biti šov, potem si...
The Departed (2006)

The Departed (2006)

Deseta umetnost, 9. november 2018 ― Mnogi oboževalci Dvojne igre Martina Scorseseja morda sploh ne vedo, da gre v resnici za priredbo tujejezičnega filma, ampak je dvojna vohunska drama v svoji verziji spoštljiva, hkrati pa jo krasi pohvalna drznost. S perfektno igralsko zasedbo; Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg in Jack Nicholson. Bostonska policija pod krinko pošlje mladega kadeta Billyja, da […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Predator: Vrnitev   The Secret Life of Walter Mitty (2013)  Zadrži dih  [Pozor, hud prizor] - Basic Instinct (1992)  Podedovano zlo Copyright © Deseta umetnost [The Departed (2006)], All Right Reserved. 2018.
John Carpenter’s The Thing (1982)

John Carpenter’s The Thing (1982)

Deseta umetnost, 8. november 2018 ― Včasih – in res samo včasih – je lahko priredba tudi boljša od originala. Dokaz za to je znanstvenofantastični triler Johna Carpenterja, ki je leta 1982 požgal Antarktiko in zanetil ogenj, ki gori še danes. Z genijem praktičnih učinkov in maske Robom Bottinom sta vodila ekipo znanstvenih raziskovalcev, ki se morajo soočiti z biološko nočno […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jaz, Tonya  The Raid 2: Berandal (2014)  Gone Girl (2014)  Force Majeure (2014)  Terminal (2018) Copyright © Deseta umetnost [John Carpenter’s The Thing (1982)], All Right Reserved. 2018.
V njeni glavi

V njeni glavi

Radio Študent, 8. november 2018 ― Madeline's Madeline je film, ki se s kršenjem pravil filmskega pripovedovanja izmika pretiranemu kontekstualiziranju, a velja biti vsaj sprva kljub temu (ali pa prav zato) pozoren tudi na širšo sliko.

Bombardiranje

Deseta umetnost, 8. november 2018 ― Bruce Willis se vrača na velika platna v velike stilu – kritiki pravijo, da je Bombardiranje (Air Strike) eden najboljših njegovih filmov v zadnjem desetletju. Vrača se v vojni epopeji, v kateri kot ameriški polkovnik ob začetku druge svetovne vojne izuri pet Kitajcev, ki se morajo prebiti skozi japonske zračne napade, da bi v Chongqingu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Lucy (2014)  Der Samurai (2014)  Bohemian Rhapsody  [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) Copyright © Deseta umetnost [Bombardiranje], All Right Reserved. 2018.

Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva

Deseta umetnost, 8. november 2018 ― Na koncu prvega dela filma Magične živali je MACUSA (Magical Congress of the Unites States of America) ujela mogočnega temačnega maga Gellerta Grindelwalda (Johnny Depp), vendar pa je Grindelwaldu uspelo pobegniti in začeti z zbiranjem svojih največjih podpornikov. V upanju, da prepreči Grindelwaldove zle načrte, Albus Dumbledore (Jude Law) na pomoč pokliče svojega bivšega učenca […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Krvavo, grozljivo in strah vzbujajoče - TOP 10 grozljivk  The BFG (2016)  Forrest Gump (1994)  Vztrajanje  On Chesil Beach (2017) Copyright © Deseta umetnost [Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva], All Right Reserved. 2018.

Dekle v pajkovi mreži

Deseta umetnost, 8. november 2018 ― V četrtem romanu, Dekle v pajkovi mreži, ki ga je napisal David Lagercrantz, ponovno srečamo junaka iz prejšnjih delov Stiega Larssona, hekerico Lisbeth Salander in novinarja Mikaela Blomkvista, ki se tokrat zapleteta v nevarno mrežo vohunstva, spletnega kriminala in politične korupcije. Strah, napetost in nove grožnje, s katerimi se bosta nenadoma spopadala, bodo prisilili brezkompromisnega […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Beneški filmski festival: Prvi favorit festivala je The Favourite  [Pozor, hud prizor] - The Shawshank Redemption (1994)  The Silence Of The Lambs (1991)  I, Frankenstein (2014)  Križanje Copyright © Deseta umetnost [Dekle v pajkovi mreži], All Right Reserved. 2018.
Svetovni dan AV dediščine s Slavkom Kačunkom in Marcelom Odenbachom (2018-11-07)

Svetovni dan AV dediščine s Slavkom Kačunkom in Marcelom Odenbachom (2018-11-07)

DIVA video arhiv, 8. november 2018 ― Letos je SCCA-Ljubljana že tretje leto obeležil Svetovni dan avdiovizualne dediščine – 27. oktober. Veseli smo, da so se nam letos pridružili tudi Slovenska kinoteka, Mesto žensk in Galerija Škuc. Dvojni program Video zgodovina, spomini in naključja, ki ga je za to priložnost pripravil Slavko Kačunko, je bil prikaz video prakse Marcela Odenbacha – uveljavljenega nemškega videasta – z enourno projekcijo in predstavitev teorije z dvema...
še novic