Pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije ustanovljena Komisija za Goropevškove nagrade

Kamra.si, 18. oktober 2017 ― Na zadnjem volilnem občnem zboru ZBDS v Podčetrtku, 28. septembra letos, so potekale  prve volitve članov Komisije za Goropevškove nagrade.  Komisija, ki jo sestavljajo Srečko Maček (predsednik) iz Osrednje knjižnice Celje, dr. Vlasta Stavbar (članica) iz Univerzitetne knjižnice Maribor in Zdenka Žigon (članica) iz Lavričeve knjižnice Ajdovščina, bo svoj štiriletni mandat prevzela sredi letošnjega decembra. 
Kdo vse je Janez Janša: 1,2,3,4 ?

Kdo vse je Janez Janša: 1,2,3,4 ?

Marijan Zlobec, 18. oktober 2017 ― V MSUM – Muzeju sodobne umetnosti Metelkova na Maistrovi 3 v Ljubljani so pravkar odprli razstavo Janez Janša ob desetletnici obstoja in umetniškega delovanja. Razstavo je pripravil gostujoči kustos Domenico Quaranta. Odprta bo kar do 18. februarja 2018. Za zdaj objavljam uradno predstavitev razstave, saj je edina dostopna in najbolj izčrpna, rajanje pa se še skoraj […]

Kinobalon na LIFFu

Kinodvor, 18. oktober 2017 ― Med 8. in 20. novembrom 2017 nas čaka šest izjemnih filmov za otroke in mlade na 28. ljubljanskem mednarodnem festivalu LIFFe. Oglejte si program in urnike v roke. Kar pet filmov bo na voljo le v času festivala - ne zgrešite jih!
Ante Gaber je v Beogradu leta 1904 začrtal novo povezavo od Triglava do Carigrada

Ante Gaber je v Beogradu leta 1904 začrtal novo povezavo od Triglava do Carigrada

Marijan Zlobec, 18. oktober 2017 ― Publicist, umetnostni zgodovinar in leta 1904 študent umetnostne zgodovine na Dunaju Ante Gaber je v svojih zapisih o Prvi jugoslovanski umetniški razstavi v Beogradu, ki so jo odprli 21. septembra leta 1904, opazil marsikaj, kar je bilo že tedaj spregledano, danes pa z distance odpira nove poglede in ugotovitve. Stara zgradba beograjske Velike škole, kjer […]

500: Praznovanje naše dediščine

Kamra.si, 18. oktober 2017 ― V počastitev 500. obletnice reformacije vabljeni v petek, 20. oktobra 2017, ob 19. uri v celjski Narodni dom na glasbeno-dramsko predstavo, na kateri bo nastopil zbor Dar srca.   Vsak obiskovalec dogodka bo prejel nov brezplačen prevod Dalmatinove nove zaveze v posodobljeni slovenščini Vstop prost!

Vražja pot

Kamra.si, 18. oktober 2017 ― V soboto, 21. oktobra 2017, ne zamudite "vražje poti", ki se bo začela ob 18.30 uri pri porabski domačiji v Andovcih. Gre za nočni pohod v gozdu, na katerem se bodo pohodniki srečali z različnimi podobami ljudskega verovanja ... tudi s čarovnicami in hudiči ...

Brata Gradišnik letošnja prejemnika prevajalske Jermanove nagrade

Misli, 18. oktober 2017 ― Jermanovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, letos prejmeta Bogdan in Branko Gradišnik. Prvi za prevod dela Gilberta Keitha Chestertona Večni človek, drugi za prevod dela Nancy McWilliams Psihoanalitična diagnostika.

Sredstva potrebujejo vsi samozaposleni

Asociacija, 18. oktober 2017 ― Ministrstvo za kulturo je v začetku tega tedna objavilo napoved Javnega razpisa za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi, ki pa bo imel starostno omejitev in sicer bo namenjen zgolj mladim do 35 leta. Na Asociaciji sicer pozdravljamo neposredno podporo ustvarjalcem na področju kulture, a hkrati menimo, da je potrebno poskrbeti za vse starostne … Preberi več o Sredstva potrebujejo vsi samozaposleni
Utrinki s Frankfurtskega knjižnega sejma 2017

Utrinki s Frankfurtskega knjižnega sejma 2017

Javna agencija za knjigo, 18. oktober 2017 ― Slovenija se je letos na Frankfurtskem knjižnem sejmu predstavila v prenovljeni podobi in z večjo stojnico po zasnovi pesnice in arhitektke Lucije Stupica, ki je v opremo umestila slovenske izdelke - stol Nico Less, ki ga je za podjetje Donar zasnoval Primož Jeza Studio in je leta 2016 prejel Red Dot Award, Stolžek in unikatno spletene tabureje iniciative Oloop. Kulturno ekološko društvo Smetumet pa je prispevalo darilca O, krasen obesek – v lectovo srce iz odpadnega papirja vtisnjena semena travniškega cvetja. Na stojnici so imele svoje individualne mize založbe Miš, Pivec, Goga in Sodobnost, naslednje leto bomo založnikom ponudili tri dodatne mize za svoje individualne sestanke. Sejem v Frankfurtu je obiskal tudi minister za kulturo Tone Peršak v družbi državne sekretarke Damjane Pečnik in veleposlanika v Berlinu, Francija Buta.

13. MAF seminar: Enostavno nori na film!

MAF - Mad About Film, 18. oktober 2017 ― |10. – 15. november 2017| |Cankarjev dom| |dvorana E1| Med 10. in 15. novembra 2017 bo v okviru 28. Liffe festivala potekal brezplačni filmski seminar Mad About Film, že trinajsti po vrsti. Praktični del seminarja bo ponujal dve delavnici. Pisanje scenarijev, bo usmerjala in vodila priznana filmska kritičarka in scenaristka Tina Poglajen, mentor mladim piscem filmske […] Prispevek 13. MAF seminar: Enostavno nori na film! je bil najprej obavljena na MAF - Mad About Film.

14. MAF seminar: Enostavno nori na film!

MAF - Mad About Film, 18. oktober 2017 ― Mad About Film (MAF) 14. MAF seminar: Enostavno nori na film! |11. – 18. november 2017| |Cankarjev dom| |dvorana E1| Med 11. in 18. novembrom 2017 bo v okviru 28. Liffe festivala potekal brezplačni filmski seminar Mad About Film, že štirinajsti po vrsti. Praktični del seminarja bo ponujal dve delavnici. Pisanje scenarijev, bo usmerjala in vodila priznana filmska kritičarka in scenaristka Tina Poglajen, mentor mladim piscem filmske […] 14. MAF seminar: Enostavno nori na film!
še novic