Salonski

Salonski

Radio Študent, 13. maj 2018 ― Pred poslovilnim koncertom v Gala Hali kramljamo z Domnom Finžgarjem, članom zasedbe Salonski, bivšimi treskovci, o čisto novih vižah, ki bodo izšle pri založbi Klopotec letos poleti, o tem kako se bodo kmalu za čas razšli in raztepli vsak na svoj konec in nenazadnje o tem, kdaj jih lahko pričakujemo spet naza
URŠKA REDNAK / NA POVRŠJU

URŠKA REDNAK / NA POVRŠJU

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. maj 2018 ― Slikarka mlajše generacije Urška Rednak mojstrsko sestavlja razmerja med površinami, barvami in kompozicijo. Preko vezenja volne na platno v sodobno slikarstvo vnaša obujeno staro in tradicionalno, ki se skupaj s ploskvami akrila in drugimi mediji prevaja v spokojno in hkrati igrivo abstrakcijo. Umetnica je v preteklosti raziskovala razmerje med podobo in tekstom, pri čemer so nastali vezeni teksti na platnu. V novejših delih se izogiba prej izraženim notranjim podoživljanjem in občutkom, še vedno pa lahko najdemo izjave, ki se ne zmenijo za svojo podobo in so gradniki celotne abstraktne kompozicije slike. (S)prehod v svet abstrakcije se je zgodil spontano z idejo o vključevanju volne z akrilnimi barvami. Ob reliefu v slikah z volno se zgodi premik iz dvorazsežnega v trirazsežni likovni prostor, zraven pa pride tudi mehkoba, ki jo volna vnese v sliko in katera kliče po dotiku. Umetnica pravi, da sestavlja barve v celoto kot pisec besede v tekst. »Dolgo iščeš pravo besedo, jo nadomestiš z drugo, izbrišeš, dodaš, zamenjaš. Na koncu naj ima smiselno celoto.« Razstava Na površju ustavi gledalčev pogled na površini slik in ga povabi, da se sprehodi skozi kompozicije, sestavljene iz volne in akrila, barv in oblik ter se prepusti toku lastne domišljije in interpretacij. Dela so slečena strogosti, resnosti, (ne)napisanih pravil in namesto tega izvabljajo sproščenost. Medtem ko je harmonična barvna abstrakcija osvobodila umetnico, nam razstava ponuja ravno vpogled v zakulisje procesa, kjer je kombinacija barve in volne zakrpala tesnobo vsakdana.
Rampage (2018)

Rampage (2018)

Deseta umetnost, 13. maj 2018 ― Ridikulozno na potenco. Tega ni mogel izvleči niti neuničljivi Dwayne Johnson, pa čeprav je mojster akcijskih bedastoč, ki jih rešuje s svojim seksi mačo pogledom. V Hollywoodu, če imaš neumno idejo in veliko denarja, pokličeš njega. “The Rock” z lahkoto proda film in ga naredi za gledljivega, ampak kar je preveč, je pa preveč. Lahko bi zdržal, če […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    A Clockwork Orange (1971)  Joe (2013)  Evil Dead (2013)  Exodus: Gods and Kings (2014)  I Feel Pretty (2018) Copyright © Deseta umetnost [Rampage (2018)], All Right Reserved. 2018.
Vrnitev

Vrnitev

LUD Literatura, 13. maj 2018 ― Življenje ni pot: nikamor ne gremo, k ničemur ne napredujemo (razen k smrti). Napredek je logika trga, ne človeškega življenja: ljudje zgolj smo.
Micheangelo je bil levičar

Micheangelo je bil levičar

RTS 24 – Kultura, 13. maj 2018 ― Za najpomembnejšega renesančnega umetnika in enega največjega umetnika vseh časov še vedno velja Michelangelo Buonarroti (1475-1564). Raziskava je pokazala, da kljub temu, da je pisal in slikal z desnico, je bil rojen levičar.
Cannes 2018 – 4. in 5. dan: Z Youtubea direktno na Cannes in HBO-jev doprinos k festivalu

Cannes 2018 – 4. in 5. dan: Z Youtubea direktno na Cannes in HBO-jev doprinos k festivalu

Deseta umetnost, 13. maj 2018 ― Četrti dan moram priznati, da je bilo, kar se filmov tiče, kar malo zatišje. K ogledu me je pritegnil zgolj film Arctic z Madsom Mikkelsenom v glavni vlogi. Tudi ta, kot ste že vajeni iz mojih minulih javljan, izven tekmovalnega programa. Neglede na to kako se bo letošnji festival končal je že sedaj jasno, da […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mother! (2017)  Ben-Hur: A Tale of the Christ (1959)  Boyhood (2014)  The Avengers (2012)  [Pozor, hud prizor] – Rocky III (1982) Copyright © Deseta umetnost [Cannes 2018 - 4. in 5. dan: Z Youtubea direktno na Cannes in HBO-jev doprinos k festivalu], All Right Reserved. 2018.

Drugo rojstvo v Galeriji DIKA

Kamnik.info, 13. maj 2018 ― Likovno društvo Senožeti, ki  upravlja z Galerijo Dika v Kamniku, je 10. maja ob 19. uri odprlo likovno postavitev – instalacijo  Drugo rojstvo, hkrati pa je istočasno potekala predstavitev knjige pod istim naslovom, avtorice Marje Černelič. Naslovna ilustracija Botticellijevega Rojstva Venere je likovnike v društvu spodbudila, da na drugačen način kot je to običajno,  predstavijo ... The post Drugo rojstvo v Galeriji DIKA appeared first on Kamnik Info.
Velenje v Ljubljani: Kutwyv

Velenje v Ljubljani: Kutwyv

Cirkulacija 2, 13. maj 2018 ― V torek, 15 .maja 2018 ob 20.30, vabimo v Cirkulacijo 2 | Tobačna Ljubljana na gostujoči velehrupni dogodek:    K U T W Y V  Prednastopajoči:        Kikiriki      SNØGG  KUTWYV Kutwyv (Lorna Buckley) je ena najuspešnejših nizozemskih noise artistov, čeprav prihaja originalno iz Irske, katere glavna značilnost je, da preseneča s svojimi nastopi – tako v glasbenem smislu, kot v odrski prezenci. Kot članica mendarodne zasedbe FCKN BSTRDS se je predstavila že po celotni Evropi, me...
Andrej Makor v Londonu nagrajen za skladbo Silence

Andrej Makor v Londonu nagrajen za skladbo Silence

Misli, 13. maj 2018 ― Skladatelj mlajše generacije Andrej Makor je na skladateljskem tekmovanju, ki poteka v okviru londonskega festivala za sodobno glasbo London Ear Festival, nedavno prejel 2. nagrado za skladbo Silence za violo solo. Festival organizirata skladatelja Gwyn Pritchard in Andrea Cavallari. Makorjevo skladbo je v Londonu izvedla violistka Tomoko Akasaka.
1921 Grahovo – Novi jekleni zvonovi

1921 Grahovo – Novi jekleni zvonovi

Stare slike (Cerknica), 13. maj 2018 ― – Marta, v kartoteki SEM (Slovenski etnografski muzej) piše: “Novi zvonovi za cerkev v Begunjah pri Cerknici. 1928”. Fotografijo je SEM daroval Alojz Hiti, Begunje 4, kovač. – S tem spremnim besedilom, ki ga je posredoval Miloš Toni, sem začela iskati podatke o novih zvonovih v Begunjah pri Cerknici. Tako kot v večini cerkva širom avstro-ogrske […]
še novic