Na dunajski razstavi o Ottu Wagnerju tudi gradivo iz Plečnikove zbirke

MGML, 14. marec ― "Vi ste en Pygmalion, rekel mi je enpot očetovsko Otto Wagner," se je svojega profesorja, ki je takole komentiral Plečnikovo zavzetost pri snovanju, spominjal arhitekt Jože Plečnik. V sosednji Avstriji v letošnjem letu obeležujejo 100. obletnico smrti arhitekta Otta Wagnerja, na razstavi, ki so jo pripravili v dunajskem mestnem muzeju, pa bo na ogled tudi gradivo iz naše Plečnikove zbirke.

Plečnik in Rothmayer – zgodbi dveh vil in dveh prijateljev

MGML, 12. marec ― "Plečnik in Rothmayer, učitelj in učenec. Slednji je svoj dom v Pragi zasnoval po Plečnikovi vili Stadion, tisti, ki so jo zgradili zavoljo Bežigrajskega stadiona. Z nakupom loterijske srečke si namreč podprl gradnjo stadiona in se hkrati potegoval za vilo." Oglejte si prispevek TV Slovenija o razstavi Plečnik in Rothmayer: dva prijatelja, dve hiši, dve mesti.

Andrej Trobentar: Sliko gradim kot stavbo v vsemirju

MGML, 1. marec ― Svobodna gesta, »push-pull« v prvi plan poda svetlobno gesto, ki je zato, ker je načrtno izbrana, najbolj svoboden dih znotraj natančne barve in koordinacije oblik. Svoboden govor – vidno podan – je zame univerzalen ključ civilizacije na nivoju vseenega reda kozmosa in vseh planetov v njem. Ko bi svobodna gesta ne bila svobodna, bi ne imela v minulem delu čvrstega, jasnega temeljnika. Andrej Trobentar, 13. november 2017                                                                            

V rezidenčnem centru KC Tobačna 001 gostuje Kamen Stoyanov

MGML, 30. januar ― V rezidenčnem centru KC Tobačna 001 trenutno gostuje bolgarski umetnik Kamen Stoyanov, ki se pri svojem delu osredotoča na vprašanja identitete, migracij, zgodovinskih definicij ali perečih težav na področju družbenega in kulturnega razvoja. Za izvedbo in postavitev svojih del pogosto izrablja javni prostor in arhitekturno okolje. Odprtje razstave, s katero bo umetnik predstavil svoje delo v okviru rezidenčnega programa KC Tobačna 001, bo v petek, 23. februarja, ob 19. uri.

Mestna galerija Ljubljana med nominiranci za najboljše umetniške galerije v Ljubljani

MGML, 29. januar ― Mestna galerija Ljubljana je med nominiranci za najboljše umetniške galerije v Ljubljani po izboru vodiča Ljubljana In Your Pocket City Guide. Glasovanje, ki se bo zaključilo 31. januarja, poteka z namenom obeležitve slovenskega kulturnega praznika, zmagovalce pa bodo izbrali bralci, ljubitelji umetnosti in tuji obiskovalci. V novem glasovanju Best of Ljubljana - Best Culture in Ljubljana 2018 so običajen izbor letos razširili na skupno kar devet kategorij, za Mestno galerijo Ljubljano pa lahko glasujete tukaj.

Prostori odsevov v kipih in objektih Paole Korošec

MGML, 26. januar ― "Če bi lastnemu obstoju morali določiti časovni okvir, lahko verjetno z veliko gotovostjo rečemo, da je to sedanjost. Tukaj in zdaj – sem. Kaj je potem s preteklostjo in puščanjem sledov v obliki spominov in pozab in kaj s prihodnostjo ter namerami in željami za nečim – smisel našega obstoja? Smisel, ki se realizira v trenutku sedanjosti, prihaja iz prihodnosti in gre v preteklost. Zdi se, kot da je stičišče dveh časov aktivni trenutek, ki pa ga, če bi ga rad ujel, vedno zgrešiš. Da bi to bil tvoj trenutek, ga moraš živeti – tukaj in zdaj." Paola Korošec
še novic