The House That Jack Built (2018)

The House That Jack Built (2018)

Filmski kotiček, 13. november 2018 ― Matt Dillon and Riley Keough in The House That Jack Built (2018), © 2018 - Zentropa Slovenski naslov: Hiša, ki jo je zgradil Jack Država: Danska, Francija, Nemčija Jezik: angleščina  Leto: 2018 Žanri: drama, grozljivka  Dolžina: 152' ,  Imdb  Režija: Lars von Trier Scenarij: Lars von Trier, Jenle Hallund  Igrajo: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl, Riley Keough Hiša, ki jo je zgradil Jack  je film, ki je v zadnjih nekaj letih pri meni sprožil največ nelagodja. Pravzaprav je zgodba o evoluciji serijskega morilca Jacka (Matt Dillon) ena izmed najbolj izčrpljujočih izkušenj v moji »karieri,« ob katerem je mestoma bilo praktično nemogoče ohraniti distanco in zavedanje, da gledam fiktivno zgodbo. Nazadnje sem podobno, vendar nekoliko manj intenzivno nelagodje občutil ob ogledu Miss nasilja (Miss Violence, 2013) grškega režiserja Alexandra Avranasa. Elementi grozljivke v delih Larsa von Trierja so vedno imeli poseben »vibe« saj je ta v svoje zgodbe vedno znal na zanimiv način umestiti srh in grozo. Že po kultnem Kraljestvu (Riget, 1994-1997) je bilo jasno, da von Trier ima »čut« za horor, ki ga je nato v manjših odmerkih vključeval v vse svoje filme.  S Hišo, ki jo je zgradil Jack, je von Trier posnel svojo ultimativno grozljivko in znova premaknil mejo sprejemljivega. Ali bolje rečeno, testiral mejo sprejemljivega, ki je sodeč po številu gledalcev, ki so zapustili projekcijo filma, ki sem se je udeležil, tu bila prekoračena (mimogrede, nekaj podobnega se je zgodilo tudi na premieri v Cannesu). Filmi so nam že mnogokrat ponudili zgodbe, v katerih so psihopatski morilci na najrazličnejše načine morili svoje nedolžne žrtve. Od bolj efektnih, a vseeno dokaj banalnih poskusov, kot je denimo franšiza Žaga (Saw), do bolj sofisticiranih, danes kultnih del, kot je denimo Henry: Portret serijskega morilca (John McNaughton, 1986). Distanca in neprizadetost, ki jo čutimo do umorov ob povprečnih grozljivkah (pogosto veli

Mala Italija

Deseta umetnost, 13. november 2018 ― Komedija nas popelje v svet enega najbolj živahnih predelov New Yorka, v italijansko četrt, kjer sta se dve družini znašli na nasprotnih bregovih. Podobno kot v Romeu in Juli – le da nikogar ne čaka tragičen konec. In da je tu precej več humorja in pic. Film je torej vse, kar potrebujemo za romantičen večer. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Fury (2014)  The Dark Knight (2008)  Person to Person (2017)  Vertigo (1958)  Hereditary (2018) Copyright © Deseta umetnost [Mala Italija], All Right Reserved. 2018.
Se slovenskemu filmu obetajo boljši časi?

Se slovenskemu filmu obetajo boljši časi?

Dnevnik, 13. november 2018 ― Odbor DZ za kulturo je na nujni seji s soglasno sprejetim sklepom ministrstvo za kulturo pozval, da sredstva za film s sorazmernimi letnimi povečanji do leta 2022 dosežejo 11 milijonov evrov, kot je bilo predvideno v NPK 2014-2017. “Mislim, da se...

007: Marvelove serije

O.B.O.D., 13. november 2018 ― V sedmi epizodi podkasta O.B.O.D. so agenti Mito, Igor in Aljoša za vas pogledali drugo sezono Lukca in njegove kletke in Jeklene pesti ter tretjo sezono Drznega hudičeka; kar sedem sezon serij, ki jih lahko bindžate na Netflixu (čilate pa lahko zraven podkasta, se razume). Pogovarjajo se torej o rumu, Wu-tang klanu, zmajih, katoliški krivdi, super zlobcih (Kingpin! Kingpin! Kingpin! Okej, pomiri […]
Liffe: Najljubša

Liffe: Najljubša

MMC Film, 13. november 2018 ― Najljubša je duhovit pristop k pogosto zatohlemu žanru zgodovinske drame, pri kateri je najbolj presenetljivo to, da večni cinik Yorgos Lanthimos prvič nakaže, da morda vendarle ima srce.

Kakšen art kino potrebujemo

Kinodvor, 13. november 2018 ― Art kino mreža Slovenije in Zavod Motovila vabita na strokovno srečanje v okviru 29. Liffa, ki bo potekalo v Cankarjevem domu od 10. do 13. ure. Na srečanju bo med drugimi sodelovala tudi direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc s prispevkom KINODVOR 10, refleksije in perspektive mestnega kina, Alen Mutinić iz Kina Mediteran pa bo predstavil oživljanje kinematografov na dalmatinskih otokih. Vstop je prost.
László Nemes, režiser: Film je danes paničen

László Nemes, režiser: Film je danes paničen

Dnevnik, 13. november 2018 ― Mladi madžarski scenarist in režiser László Nemes je svoj prvenec, Savlov sin, posnel pred tremi leti in z njim nemudoma prebudil veliko zanimanje. Nekateri kritiki so celo trdili, da je film, postavljen v nemško koncentracijsko taborišče v...
Ogledano: Dekle v pajkovi mreži (2018)

Ogledano: Dekle v pajkovi mreži (2018)

Filmstart, 13. november 2018 ― Ogledano: Dekle v pajkovi mreži (2018)Metacritic.com4.4Imdb.com6Rottentomatoes.com4.3Filmstart.si3.7PozitivnoLisbeth Salander v ospredjuNegativnoignoriranje dveh vmesnih delov oziroma nadaljevanje prvega filma s četrtimzgodba je polna klišejev in naključijmedla igralska predstava2018-11-134.6Skupna ocenaOcena bralcev: (3 Votes)2.1Naslov: Dekle v pajkovi mreži (The Girl in the Spider’s Web) Premiera: 8. november 2018 Žanr: kriminalka, drama, triler Država: Kanada, Nemčija, Švedska, VB, ZDA Igrajo: Claire […] The post Ogledano: Dekle v pajkovi mreži (2018) appeared first on Filmstart.
Grozljiva hiša na hribu

Grozljiva hiša na hribu

Radio Študent, 12. november 2018 ― Premikajoče sence in loputanje vrat so osnova dobršnega dela žanra srhljivk, posebej tistih o duhovih. Ti so že dolgo podtalni tok kulturne imaginacije, saj brezno smrti ljudi že od pamtiveka peha v domišljanja tistega, kar se dogodi po nepovratnosti smrti. Za olajšanje trepetanja smo morali strahove in bojazni nekako opredmetiti in jih zaviti v rjuhe.
Liffe: Dvojna življenja

Liffe: Dvojna življenja

MMC Film, 12. november 2018 ― Olivier Assayas se po dveh filmih v angleščini vrača na svoj materni jezik, Dvojna življenja pa odkljukajo praktično vse stereotipe, ki jih imamo o Francozih in pariški družbi.
The Shining (1980)

The Shining (1980)

Deseta umetnost, 12. november 2018 ― Jack Torrance ima pisateljsko blokado, zato se z odtujeno družino čez zimo umakne v zapuščen hotel, v katerem prebiva zlovešča prezenca. Ali pa so to demoni znotraj njega? Stanley Kubrick je klasični roman Stephena Kinga povzdignil na nivo visoke umetnosti (kaj si misli o izhodiščnem delu, je dal vedeti s subtilnimi prizori znotraj filma) in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - The Shining (1980)  Room (2015)  [Pozor, hud prizor] - Psycho (1960)  Shaun Of The Dead (2004)  Mad Max: Fury Road (2015) Copyright © Deseta umetnost [The Shining (1980)], All Right Reserved. 2018.
še novic