Portrait de la jeune fille en feu (2019)

Portrait de la jeune fille en feu (2019)

Filmski kotiček, 23. januar 2020 ― aka Portrait of a Lady on Fire Adele Haenel in Portrait de la jeune fille en feu (2019), Foto: Imdb Slo naslov: Portret mladenke v ognju Drugi naslovi: Portrait of a Lady on Fire Država: Francija Jezik: francoščina Leto: 2019 Dolžina: 141',  Imdb Žanri: drama, romantični Režija: Celine Sciamma Scenarij: Celine Sciamma Igrajo: Adele Haenel, Noemie Merlant, Luena Bajrami, Valeria Golino Portret mladenke v ognju je eden izmed filmov, o katerem se je vse od lanske premiere v Cannesu upravičeno veliko govorilo. Naslovni je mesto na Azurni obali zapustil z nagrado za scenarij in queer palmo (nagrado namenjeno najboljšemu filmu z LGBT tematiko), ustvarjalci pa so do danes v svoje vitrine pospravili skoraj trideset festivalskih nagrad. Značilnost filmov francoske režiserke in scenaristke Céline Sciamma (Vodne lilije, Pobalinka, Banda punc) je ženski pogled in tudi njen četrti celovečerec je še en odločen korak v tej smeri.    Feministična nota je to pot podčrtana v zgodbi postavljeni v drugo polovico 18.stoletja. Na otoček v francoski Bretaniji prispe mlada slikarka Marianne z nalogo naslikati portret grofičine hčerke Heloise. Naloga je nekoliko zapletena, saj Heloise ne želi biti naslikana, zato ji mlada slikarka sprva ne sme razkriti prave narave njenega obiska. Portret je že poskušal naslikati nek drug slikar, vendar se je poskus zaradi Heloisinega nesodelovanja izjalovil. Mladenka idejo o portretu zavrača ker grofica namerava portret poslati snubcu v Milano, ki naj bi se po ogledu umetnine odločil, ali jo želi vzeti za ženo. V resnici se je Heloise v nezavidnem položaju znašla po smrti starejše sestre, ki je namesto odhoda v Italijo raje izbrala skok z visokega obmorskega klifa. Grofica je zato v drugo bolj previdna – hčerko vseskozi nadzoruje, Marianne pa mora delati pot krinko hčerkine družabnice. Toda razmerje med slikarko in portretiranko se po začetni zadržanosti začne razvijati v nepričakovani smeri. Adele Haenel & Noemie Merlant i
Filmska ocena: 1917

Filmska ocena: 1917

Gledal_a bom, 23. januar 2020 ― 1917 je tehnični presežek z medlim sporočilom Dobitnik zlatega globusa bo najverjetneje tudi pobral glavnega oskarja, saj gre za tehnično izredno dovršen film, ki […] The post Filmska ocena: 1917 appeared first on Gledal_a bom.
Dolittle (2020)

Dolittle (2020)

Deseta umetnost, 22. januar 2020 ― Dolittle spada v kategorijo tistih filmov, ki nastanejo iz gole radovednosti hollywoodskih kravatarjev, če jim lahko uspe iz mrtvila obuditi pozabljeno blagovno znamko in z njo na hitro zaslužiti. Na tak način sta nastala najnovejši del Terminatorja kot tudi vnovični zagon filma, ki temelji na seriji Charlie’s Angels… in samo enkrat lahko ugibate, kako sta se odrezala v kinematografih. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Pr' Hostar (2016)  Nuna  Captain America: Civil War (2016)  Justice League (2017)  True Detective - 1. sezona (2014) Copyright © Deseta umetnost [Dolittle (2020)], All Right Reserved. 2020.
Filmska ocena: Polsestra

Filmska ocena: Polsestra

Gledal_a bom, 22. januar 2020 ― Film Polsestra je poosebljen izraz privzete nataknjenosti (AKA resting bitch face) Film o namrgodenih, ljudomrznih polsestrah, ki sta prisiljeni živeti skupaj v neprijazni jesenski […] The post Filmska ocena: Polsestra appeared first on Gledal_a bom.
še novic