Kultura e–novice, 26. april 2017

CED, 26. april 2017 ― Pozdravljeni, April gre h koncu, prav tako se izteka zadnji delovni dan pred podaljšanim in prazničnim koncem tedna. Ne pozabite, da se na Dan boja proti okupatorju, 27. aprila, izteče rok za prijavo na zadnji razpis za evropske platforme. Nasvet za deževne praznične dni: privoščite si obisk muzejev. Danes MG+MSUM odpira vrata na razstavo Dediščina[...]
Dan osvobodilne fronte

Dan osvobodilne fronte

Zgodovina na dlani, 26. april 2017 ― Dan osvobodilne fronte ali Dan OF (danes Dan upora proti okupatorju) je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega … Preberi The post Dan osvobodilne fronte appeared first on Zgodovina na dlani.

Prvo dejanje: maturitetni esej

MMC Drugo, 26. april 2017 4. maja se bo z esejem začel spomladanski rok splošne mature. Nanj se je prijavilo 6. 769 kandidatov, ki so morali prebrati dve deli: Alamuta Vladimirja Bartola in Krasni novi svet Aldousa Huxleyja.

URBANE RASTLINE 01. – Wisteria

OUTSIDER, 26. april 2017 ― April je mesec krajinske arhitekture. Morda je sedaj pravi čas, da s to rubriko opozorimo tudi nanjo in na krajinarje kot strokovnjake. Mudili se bomo ob urbanih rastlinah. Tistih, ki soustvarjajo urbano podobo naših mest in naselij. Govorili bomo o zelenem kot o nečem, kar je nujno za sožitje ali je celo ugovor grajenemu. Govorili [&hellip
Anti-Alamut

Anti-Alamut

LUD Literatura, 26. april 2017 ― Kaj je narobe z Alamutom? Vse. Že predpostavke zgodbe njegovega uspeha so povsem zgrešene. Zakaj je (ponavljajoča se) uvrstitev Bartolovega Alamuta med maturitetno branje škandal in še nekaj besed o orientalizmu, »slabi« filozofiji in »slabi« literaturi.

Komisija pred zahtevno nalogo

Naši zbori, 26. april 2017 ―   14. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2017 se je sklenilo na svetovni dan knjige, 23. aprila. Organizatorji, Mestna… The post Komisija pred zahtevno nalogo appeared first on Naši zbori.

Jim Jefferies - LIVE! (5.5.2017 20:00)

Španski borci, 26. april 2017 ― Slovenci bomo imeli redko priložnost ujeti intimen & impromptu nastop avstralskega komika Jima Jefferiesa prihodnji teden, ko se bo mudil v Sloveniji, zaradi snemanja segmenta o Melaniji in Sevnici - za svoj novi TV šov na ameriški postaji Comedy Central.

Video 2017

Kurja polt, 26. april 2017 ― VIDEO GALERIJA 2017 Kurja polt 4: Trailer   Countercultural Cult: Politics, Drugs, Freedom and Disillusionment in American Cinema 1967-75 Dr Jamie Sexton (Northumbria University, UK) Previously Banned: The ‘Video Nasties’ and Moral Panic as Marketing Strategy on DVD Dr Kate Egan (Aberystwyth University, UK) Torture Porn as Political Allegory Dr [...] The post Video 2017 appeared first on Kurja polt.
Za kresnika 2017 Beletrina proti Gogi ?

Za kresnika 2017 Beletrina proti Gogi ?

Marijan Zlobec, 26. april 2017 ― Žirija za tradicionalno Delovo nagrado kresnik 2017 je objavila deset kandidatov, ki jih je izbrala med 110 lani izdanimi slovenskimi romani. Nagrada kresnik bo razglašena in podeljena na kresni večer, 23. junija, na Rožniku, potem ko se bo žirija zaprla v Cankarjevo sobo in glasovala o najboljšem izmed petih finalistov. Te bo objavila mesec dni […]

"Prišepetavanje s Taksima"

MGML, 26. april 2017 ― "Na nedavno odprti razstavi Mrmranje v Mestni galeriji Ljubljana so se predstavili kritični glasovi turških vizualnih umetnikov Seze Paker, Ayşe Erkmen in Alija Kazme. Mrmranje je komaj zaznaven zvok, ki deluje pritajeno, kot molekularna revolucija v svetu okoli nas, poudarja kustos Ali Akay. Bedi nad skupinsko razstavo treh turških umetnikov, ki se te dni predstavljajo v Mestni galeriji Ljubljana. Če naj bi bil pomen mrmranja soroden šelestenju listov, oddajajo tihe glasove tudi Seza Paker, Ayşe Erkmen in Ali Kazma. »Z raziskovanjem družbenih mehanizmov se ne omejujejo le na neposredno dogajanje v svojem lokalnem okolju, njihov prostor sega širše, na področje arheologije, ekologije in birokracije,« Akay začrta okvir razstave Mrmranje.

V Sofiji se odpira Ulayeva razstava z naslovom Jaz drugi

MGML, 26. april 2017 ― Jutri, 27. aprila se v galeriji Vivacom Art Hall odpira Ulayeva razstava z naslovom Jaz drugi / I Other. Razstavo, ki je bila v Mestni galeriji Ljubljana na ogled od 1. decembra 2016 do 8. februarja 2017 in si jo je ogledalo več kot 5.000 obiskovalcev, sta zasnovala Alenka Gregorič in Tevž Logar. Na razstavi so prikazani nekateri projekti, ki so zapisani v svetovni kanon umetnosti performansa in fotografije, obenem pa razstavljeni material podaja vpogled v nepoznane in efemerne zapise Ulayeve dolgoletne umetniške poti ter izpostavlja velikokrat prezrti umetniški material – dnevniške zapise, risbe, popotniške fotografije, zvok ipd.  

Znova z vami 3. maja

CED, 26. april 2017 ― Ekipa CED Slovenija / Motovila bo od 27. aprila do 2. maja zaprla vrata pisarne. Znova z vami bomo 3. maja, prvi KULTorek po praznikih pa začenjamo na dan Evrope, 9. maja. Želimo vam prijetne praznike!
Poletje v gostilni kot še en stereotip o čefurjih ?

Poletje v gostilni kot še en stereotip o čefurjih ?

Marijan Zlobec, 26. april 2017 ― Romaneskni prvenec Lare Paukovič Poletje v gostilni (Založba Beletrina) se po svoje bori sam s sabo; glavna in prvoosebna pripovedovalka Nastja, ki se v neki ljubljanski srbski gostilni zaposli čez poletje oziroma za en mesec, ima predvsem težave sama s sabo in svojimi predsodki do t.i. čefurjev in v sebi zadržuje stereotipe o njih, ne […]
še novic