Izvirni slovenski musical Vesna se vrača v Križanke

Izvirni slovenski musical Vesna se vrača v Križanke

Marijan Zlobec, 14. avgust 2017 ― Po uspešni junijski premierni uprizoritvi in kranjskemu gostovanju v Gradu Khislstein se slovenski musical Vesna vrača na oder 65. Ljubljana Festivala. Vnovič bomo priča ljubezenskim zapletom Sama, Sandija in Krištofa. Musical je ustvarila izkušena ustvarjalna ekipa, ki je pred tremi leti na slovenske odre postavila veliko uspešnico Cvetje v jeseni. Vesna, foto Marijan Zlobec Avtor glasbe […]

Thomas Bernhard: Mraz

Koridor, 14. avgust 2017 ― Bartol je menil, da sleherni Slovenec živi v strahu, da bi bil Evropejcem smešen. Kermauner je celo izjavil, da se je umaknil iz kulturnega diskurza, ker Slovencev ne more več »niti fizično gledati«. Takšne izjave Bernhardu niso tuje, le da je on šel korak naprej in posvetil vsako svoje delo pat poziciji, v katero takšni […] The post Thomas Bernhard: Mraz appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Tovarna Rižarna 2RICE

Tovarna Rižarna 2RICE

Radio Študent, 14. avgust 2017 ― "Zvočna predstavitev procesa in rezultata prostorsko-transformativnega projekta Tovarna Rižarna Marihuana umetniškega kolektiva Tattorian."   ...nekje blizu križišča Topniške in Linhartove.
Kolektivnost pred vsem

Kolektivnost pred vsem

Odzven, 14. avgust 2017 ― Idrijsko zasedbo Divje jezero, ki se je pred dvema letoma predstavila s prvencem Mestni vrvež, prej kot virtuozne solistične improvizacije odlikuje kompaktna skupinska igra.

Shirting info point v Mestni galeriji Ljubljana

MGML, 14. avgust 2017 ― Mestni galeriji Ljubljana je odprt prvi Shirting info point – prostorska lokacija, ki ozavešča javnost o bolj odgovornem načinu oblačenja in kjer lahko uporabniki dostopajo do srajc slovenskih oblikovalcev. Na razpolago je okoli trideseti unikatnih srajc domačih modnih oblikovalcev ter nekaj srajc londonskih oblikovalcev. Shrting srajce so namenjene vsem in vsakomur, ki si želi shirting izkušnje. Vsak uporabnik izbere srajco, jo nosi/shirta deset dni in jo preda naslednjemu. 

VIS-À-VIS

Koridor, 14. avgust 2017 ― Instalacija Álvara Barriosa; Foto: Matej Kristovič / arhiv UGM   V čem je privlačnost razstave VIS-À-VIS in kaj pri njej pogrešam. To je izhodišče pričujočega besedila. Gre namreč za premislek, ki ga razstava sama omogoča. V tem je odlična – v tem, da pušča odprt prostor –, tako dejanski kot miselni prostor je nakazan in […] The post VIS-À-VIS appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dnevi poezije in vina v ormoški knjižnici

Kamra.si, 14. avgust 2017 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v petek, 25. avgusta 2017, ob 20. uri vabi na Pesniško branje v okviru festivala Dnevi poezije in vina.  Letošnji pesniški gostje so: Ani Gjika (Združene države Amerike), Pura López Colom (Mehika, 1952) in Togara Muzanenhamo (Zimbabve, 1975). Vodi in prevaja: Mojca Prigl. Veselimo se vašega obiska!
Spominska razstava kiparja Negovana Nemca

Spominska razstava kiparja Negovana Nemca

Marijan Zlobec, 14. avgust 2017 ― Akademski kipar Negovan Nemec (1947 – 1987) je bil eden najbolj nadarjenih, prepoznavnih in uspešnih slovenskih kiparjev. Čeprav je za posledicami zdrsa, padca in udarca v glavo umrl zelo mlad, je ustvaril presenetljivo velik, raznolik, mnogoplasten, idejno in realizacijsko širok kiparski opus. Izbor iz njega bodo pokazali na spominski razstavi  Hommage Negovanu Nemcu. Razstavo pripravljajo […]
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 14. avgust 2017 ― Ta teden na bienalu torek, 15. avgust, 17.00–20.00, dobimo se pred Gradom Tivoli (MGLC) 17.00–18.00: Bienale TOP 10 – javno vodstvo v slovenskem jeziku (vodi Gregor Dražil) 18.00–20.00: Zgodbe v travi: zgodbe z delavnico tiskanja na majice (imejte jih s sabo!), vrečke, nalepke. (pred Ustvarjalnim centrom Švicarija, vstop prost) Ob torkih je osrednja razstava 32. grafičnega bienala: Kriterij rojstva (MGLC in Ustvarjalni center Švicarija) odprta do 20. ure. Sveže iz tiskarne Izšel je Družinski zemljevid Kriterij rojstva za otroke in družine! Otroci, družine, se zgodi, da na 32. grafični bienale pridete ravno takrat, ko ni vodstva ali delavnice? Radi bi se »pogovorili« z likovnimi deli, pa ne veste, kako začeti?! Predlagamo uporabo zemljevida, ki na interaktivni in ugankarski način skozi duhovite ilustracije Anje Jerčič Jakob, ki je umetniška dela upodobila kot »umetniške krompirčke«, usmerja naše korake po bienalski osrednji razstavi Kriterij rojstva v MGLC in Ustvarjalnem centru Švicarija. avtorici: Anja Jerčič Jakob (narisala) & Lili Šturm (napisala) Maria Bonomi: Za vedno grafika Javni vodstvi po razstavi sobota, 19. avgust, ob 16. 30 uri, v angleškem jeziku nedelja, 20. avgust, ob 16.30 uri, v slovenskem jeziku      
Domovanja

Domovanja

Airbeletrina, 14. avgust 2017 ― Ko sem drugi dan januarja 2014 Slovenijo zamenjala za Dansko, se mi je, še študentki, v glavi oglašala želja po novih izkušnjah, srcu je primanjkovalo oprijemljivih snovi za optimistično zrenje v prihodnost, v duši pa je zeval prazen prostor tam, kjer se je prej naseljeval zgodnjemladostniški up, da bom svoje (pre)mnoge interese ter odvečno energijo poklicno lahko izživela doma. Življenje v Sloveniji, ne glede na to, kako aktivno (je bilo) navzven, me je odznotraj obgrizlo do kosti. Občutek nezmožnosti spremeniti stvari ter vplivati na karkoli (ne glede na čas, vložen v dejavnosti, ki naj bi koristile pri nadaljnjem osebnem ter poklicnem razvoju), vztrajno in težko občutenje vsesplošnega negativizma, ki je povzročal zdrse v otopelost, pomanjkanje zaposlitvenih možnosti ter nenadna sprememba v javnem govoru, ki je mojo generacijo (ter druge generacije nekaj let navzdol in navzgor) še 10 let

Oliverju Stoneu izročili častno srce Sarajeva

Misli, 14. avgust 2017 ― Ameriškemu režiserju in scenaristu Oliverju Stoneu so v nedeljo na 23. sarajevskem festivalu, na katerem se mudi kot gost, izročili posebno nagrado za doprinos k filmski umetnosti. Nagrado častno srce Sarajeva mu je pred številnim občinstvom vročil direktor festivala Mirsad Purivatra, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Katalog izbranih filmov za vzgojno-izobraževalne ustanove

Kinodvor, 14. avgust 2017 ― Izšel je novi katalog filmov za šolsko leto 2017/2018! Prinaša izbor kakovostnih ter žanrsko in vsebinsko raznolikih filmov za vse starostne skupine otrok in mladih, od vrtca pa do srednje šole.  Če želite prejeti svoj brezplačen izvod kataloga v tiskani obliki, nam pišite na kinobalon@kinodvor.org.  V elektronski obliki je katalog dostopen tudi na tej povezavi.
Stari in novi filmski dokumenti

Stari in novi filmski dokumenti

ARS Svet kulture, 14. avgust 2017 ― V festivalskem Sarajevu so ameriškemu režiserju in scenaristu Oliverju Stoneu že podelili častno srce Sarajeva, poleg tega pa je festivalsko občinstvo lahko videlo njegov legendarni film Vod smrti in dokumentarni film Snowden o najbolj znanem ameriškem žvižgaču. Na 23. Sarajevskem filmskem festivalu bo danes na sporedu tudi film Družina, v režiji Roka Bička, ki je […]
še novic