Za novo kratzkoprozno nagrado novo mesto nominirane štiri zbirke

Za novo kratzkoprozno nagrado novo mesto nominirane štiri zbirke

Misli, 1. september 2017 ― Pri Gogi so se po ukinitvi nagrade fabula odločili ustanoviti novo nagrado, namenjeno kratkoproznim zbirkam, poimenovano novo mesto. Komisija je prebrala več kot 70 del z letnico 2016 in v finale uvrstila Bojne barve Jedrt Lapuh Maležič, Postopoma zapuščati Misantropolis Davorina Lenka, Noben glas Suzane Tratnik ter Tramvajkomanda Lucije Stepančič.

Na dražbi dnevnik britanske igralke Vivien Leigh

Misli, 1. september 2017 ― Londonska avkcijska hiša Sotheby's bo na dražbi med drugim ponudila dnevnik, ki priča o ljubezni med britansko igralko Vivien Leigh, najbolj znano po vlogi Scarlet O'Hara v filmu V vrtincu, in njenih drugim možem, igralskim kolegom Laurenceom Oliverjem. Zaradi njega je namreč igralka zapustila svojega prvega moža Herberta Leigha Holmana.

Odbor DZ za kulturo danes o predlogu zakona o Prešernovi nagradi

Misli, 1. september 2017 ― Odbor DZ za kulturo bo danes obravnaval predlog zakona o Prešernovi nagradi, ki bo nadomestil dosedanjega iz leta 1991. V novem zakonu je predlagana razširitev števila strokovnih komisij, prejemnike nagrad pa bi upravni odbor naznanjal 3. decembra. Novi zakon tudi odpravlja težave, ki so se pojavljale pri delu odbora in strokovnih komisij.
Stefan Hertmans, književnik

Stefan Hertmans, književnik

Mladina, 1. september 2017 ― Belgijski pisatelj Stefan Hertmans, ki se je rodil leta 1951 v flamskem Gentu, je avtor več kot dvajsetih leposlovnih del, v svetovni javnosti pa je najbolj znan po romanu Vojna in terpentin. V romanu, izšel je leta 2013, je na podlagi obsežnih spominov svojega dedka, flamskega slikarja, slikovito opisal kulturne, politične in družbene razmere v Belgiji na prehodu iz 19. stoletja v 20. stoletje in grozodejstva 1.

Marie-Francine

Mladina, 1. september 2017 ― Marie-Francine (Valérie Lemercier) je mati, žena in znanstvenica. Vse je okej, dokler ji mož (Denis Podalydès) ne reče, da ji mora nujno nekaj povedati. »Upam, da ni kaj hudega,« dahne Marie-Francine. Da ni umrl kateri od njunih otrok? Ne, le mož si je našel mlajšo. Hvala bogu! Vi si oddahnete, Marie-Francine pa ostane brez vsega – brez moža, brez stanovanja in brez službe.
Hype Williams: Rainbow Edition

Hype Williams: Rainbow Edition

Mladina, 1. september 2017 ― Zavoljo jasnosti: nova plošča skrivnostnega projekta Hype Williams ne prinaša odgovorov na vprašanja o tem projektu, ne odstira tančice in ne pomeni konca dvoumnosti. Morda imata prste tudi tokrat vmes Inga Copeland in Dean Blunt, a še verjetneje je, da ne. Zato pa plošča prinaša edinstveno skicirko, ki v spomin prikliče neposrednost zgodnje Wu-Tangove produkcije, borghesijevsko surove linije sintetizatorjev in...
Magdalena Reiter, plesalka in koreografinja

Magdalena Reiter, plesalka in koreografinja

Mladina, 1. september 2017 ― Odraščala je v poljskem Gdansku, v osemdesetih, v zadnjem desetletju komunizma, ko je mesto prežemala solidarnost in je bilo v zraku čutiti vpliv panka. Morda tudi zato pleše, že odkar pomni. Bila je gibčen otrok, kot petletnica je denimo delala mostove na svojem pogradu, kar je opazila mama in jo vpisala na gimnastiko. Ples je prevladal pri devetih, ko se je vpisala v tamkajšnjo državno baletno šolo, iz katere se...
Zmajev in iger

Zmajev in iger

Mladina, 1. september 2017 ― Le kaj mi je bilo tega treba, sem se spraševala, ko sem v majhni, tesni jami, pred katero se je drenjala gruča turistov, vendarle prišla na vrsto, da sem se po skalah spustila na ozko ploščad za enega, največ dva človeka in ob tem trepetala, da ne bi čofnila v vrelo vodo, ki je brbotala po skoraj celotni površini jame. Nad vodo so se vile čudovite meglice iz sopare, res je bilo lepo, saj je šlo za enega od mnogih...
Blues za žur

Blues za žur

Mladina, 1. september 2017 ― Preden so septembra lani napolnili ljubljanske Križanke, so se mnogi spraševali, ali se Prismojeni profesorji bluesa avanture z enim naših največjih koncertnih prizorišč nemara niso lotili preambiciozno. Izkazalo se je, da so bili pomisleki odveč. Pred tem so teren navsezadnje preizkusili že s koncertom v napolnjenem Kinu Šiška. Polna večja koncertna dogajališča pa jim niso spodnesla tal pod nogami.
Melanholični poet

Melanholični poet

Mladina, 1. september 2017 ― Pesnik, skladatelj in glasbenik Benjamin Clementine je v zadnjih štirih letih povsem očaral glasbene entuziaste. Pri New York Timesu so ga umestili med 28 kreativnih genijev, ki so zaznamovali kulturo v letu 2016. Damon Albarn je letos v navezi z njim napovedal povratniški album svoje zvezdniške zasedbe Gorillaz. Dela pop glasbo, ampak te ne boste našli na glasbenih lestvicah, vsaj ne visoko.
Druga stran upanja

Druga stran upanja

Mladina, 1. september 2017 ― Druga stran upanja bi se lahko dogajala v Sloveniji. V Helsinkih se skrivaj izkrca Kaled Ali (Sherwan Haji), sirski begunec – prišel je s tovorno ladjo, kot del razsutega tovora. Najprej se oprha, potem pa vpraša: kje je najbližja policijska postaja? »Želim azil,« dahne. Prečkal je kopico meja (turško, grško, makedonsko, srbsko, madžarsko, poljsko itd.), nekatere celo večkrat, a ga niso nikjer ustavili.
še novic