Slavisti po poteh od Aškerca do Ipavcev

Slavisti po poteh od Aškerca do Ipavcev

Celje.info, 5. oktober ― O slavističnem kongresu, ki je konec septembra potekal v Celju in na katerem sta stanovski nagradi za delo na področju slovenistike prejela ravnatelj I. gimnazije v Celju dr. Anton Šepetavc ... Beri dalje The post Slavisti po poteh od Aškerca do Ipavcev appeared first on Celje.info.
Mi2 bodo 30 let proslavili čez eno leto v Stožicah

Mi2 bodo 30 let proslavili čez eno leto v Stožicah

Misli, 5. oktober ― Slovenska rock zasedba Mi2 se že pripravlja na svoj 30. jubilej, ki ga bo praznovala prihodnje leto in ga ovenčala z največjim koncertom doslej. Ta bo na sporedu ob letu osorej, v soboto, 4. oktobra 2025, v dvorani Stožice. Skupina obenem napoveduje že snovanje skladb za nov, deveti studijski album, ki naj bi izšel v bližnji prihodnosti.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 5. oktober ― Pri založbi VigeVageKnjige so izdali risoroman Moška koža pisatelja Huberta Boularda in ilustratorja Frederica Leutelierja v prevodu Saše Jerele, pri založbi UMco pa je izšla knjiga Svetišča narave avtorice Irene Cerar. Knjigo z naslovom Ruska fronta - Življenjepis vojne vihre leta 1942/1945 pisatelja Janeza Prejaca je izdala založba Cerdonis.
Film tedna / Sestre v savni

Film tedna / Sestre v savni

Mladina, 5. oktober ― Od 8. oktobra bo v Kinodvoru na ogled film Sestre v savni. V intimnem dokumentarnem prvencu Anne Hints in varnem mraku tradicionalne dimne savne ženske delijo svoje najgloblje skrivnosti in najbolj osebne izkušnje. Film je prejel evropsko filmsko nagrado za najboljši dokumentarec.

Ob Dnevu arhitektov letos program v Novem mestu

Misli, 4. oktober ― Dan arhitektov, osrednji dogodek arhitektov, prostorskih načrtovalcev in krajinskih arhitektov, bo letos v podporo prizadevanjem občine za kakovostno urejen prostor potekal v Novem mestu. Med drugim bodo na Glavnem trgu odprli razstavo Slovenska arhitektura in prostor 2024, popoldanskemu simpoziju bo sledila slavnostna podelitev priznanj ZAPS.
Festival Mesto žensk vstopa v 30. izdajo

Festival Mesto žensk vstopa v 30. izdajo

Misli, 4. oktober ― V Ljubljani se bo danes začel mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki bo v 30. izdaji povezal več kot 80 umetnic in umetnikov na temo sestrstva. Festival bo v galeriji Škuc uvedla samostojna razstava mlade slovenske filmske umetnice Katarine Jazbec. Potekal bo do 13. oktobra, s svojimi dogodki pa bo letos prvič obiskal tudi Celje.
»Pristojni naj raziščejo preteklost, sam pa se moram z ekipo posvetiti prihodnosti«

»Pristojni naj raziščejo preteklost, sam pa se moram z ekipo posvetiti prihodnosti«

Mladina, 4. oktober ― Jure Novak je bil zadnja tri leta direktor Prešernovega gledališča Kranj, pred tem je med drugim deloval kot umetniški vodja Gledališča Glej, sicer pa je gledališki režiser, performer, glasbenik, pesnik, na začetku poklicne poti je v Mladini objavljal reportaže, bil je računalniški programer. Cankarjev dom je januarja lani gostil njegovo odlično sprejeto predstavo Pasja procesija, ki jo je zasnoval na zgodnejših...
TV komentar / Lažje umreti

TV komentar / Lažje umreti

Mladina, 4. oktober ― Naj tokrat začnemo kar z vprašanjem. Sta predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici in predsednica uprave RTV Slovenija Natalija Gorščak že predlagala spremembo imena oddaje Tarča v oddajo Piramida? Mar niso rekli, da bo zdaj zavel na RTV Slovenija nov veter? Da bo jasno, kaj je kaj in kdo je kdo? Mar ni čas, da se Tarča poimenuje s svojim pravim imenom? Pa še voditeljice ni ...
Bodo le ugodili Svetlani Makarovič?

Bodo le ugodili Svetlani Makarovič?

Mladina, 4. oktober ― Te dni je mandat začel nov upravni odbor Prešernovega sklada, katerega ključna naloga je, da vsako leto objavi javni poziv k podaji predlogov za podelitev najvišjih nagrad za umetniško ustvarjanje in o nagrajencih nazadnje tudi odloči. Ta organ je enkrat bolj konservativen, drugič bolj progresiven, odvisno od političnih barv vlade, ki ga imenuje.
Izračunati okus

Izračunati okus

Mladina, 4. oktober ― V zadnjem desetletju se je (prevladujoči) način, kako poslušamo (in odkrivamo) glasbo, res korenito spremenil. Tako rekoč vsa glasba, ki je bila kadarkoli posneta in izdana, od novih hitov prek brezčasnih klasik do podzemne neodvisne glasbe in obskurnih mojstrovin iz davnih časov, je vselej le nekaj klikov stran, dostop do teh velikanskih, navidezno neskončnih katalogov muzike pa je cenejši in enostavnejši kot...
Moja najljubša torta

Moja najljubša torta

Mladina, 4. oktober ― Šestnajstega septembra 2022 je iranska verska policija prijela dvaindvajsetletno Mahso Amini – ker ni nosila hidžaba. A prijetje se je končalo tragično – Mahsa je umrla. Policija je sicer rekla, da je doživela infarkt, toda v resnici naj bi jo brutalno pretepli – do smrti. Ko se je razvedelo, kaj se je zgodilo, je ljudstvo planilo na ulice – in začeli so se siloviti protesti, menda najmnožičnejši po letu 2009.

The Instigators

Mladina, 4. oktober ― Rory in Cobby, nekdanji marinec in nekdanji jetnik, popolna luzerja, sta neverjetno simpatična, pa ne zato, ker ju igrata Matt Damon in Casey Affleck, ampak zato, ker – kot člana ad hoc tolpe, ki jo v slogu Tarantinovih Steklih psov sestavi ne ravno umni mastermind (Michael Stuhlbarg) – oropata štab skorumpiranega trumpovskega bostonskega župana (Ron Perlman), čigar sef je tik pred volitvami poln gotovinskih...
Club Zero

Club Zero

Mladina, 4. oktober ― Gospodična Novak (Mia Wasikowska), nova nutricionistka na britanski elitni šoli, okrog sebe zbere sedem mladeničev in mladenk (Florence Baker, Luke Barker, Samuel D. Anderson itd.), ki so se voljni – v imenu hujšanja, čuječnosti, višje morale in antikonzumerizma – goreče, dosledno, iniciacijsko, z religiozno vnemo predati »pravi« hrani, »razsvetljeni« in »osveščeni« kulinariki, toda ko začnejo jesti »osveščeno«...
Bojevita kraljica noči

Bojevita kraljica noči

Mladina, 4. oktober ― Matej Vranič je v Divji Sloveniji – naravnem dokumentarcu v slogu Davida Attenborougha – navdušil z osupljivimi, spektakularnimi posnetki slovenskih gozdov in živali, od srn, lisic, jazbecev in svizcev do medvedov, smrdokavrov in volkov, kar zdaj, v Bojeviti kraljici noči, ponovi, le da se osredotoči na sove (boj za teritorij in hrano, ritualne priprave na nočni lov, desant na voluharico ipd.
še novic