Po portalu Fran luč sveta ugledala še Franja

Po portalu Fran luč sveta ugledala še Franja

Misli, 16. oktober ― Ob mednarodnem dnevu slovarjev so v atriju ZRC pripravili prireditev, na kateri so med drugim obeležili 10 let portala Fran, predstavili pa so tudi nov portal Franja. Večjezični portal na domeni franja.eu omogoča iskanje dvojezičnih parov med 20 slovarji več jezikov, od angleškega do romunskega, na voljo pa je tudi latinsko-slovenski slovar.
V Sežani odprli razstavo tarotnih svetov Erika Lovka

V Sežani odprli razstavo tarotnih svetov Erika Lovka

Misli, 16. oktober ― V Kosovelovem domu Sežana so v torek odprli razstavo slik priznanega slovenskega slikarja, kiparja, grafika, ilustratorja in karikaturista Erika Lovka. Na razstavi, tretji od njegove smrti pred petnajstimi leti, je kustos Lev Menaše na ogled postavil enajst platen iz serije enaindvajsetih slik, ki je nastala med letoma 1997 in 2000.
V Tehniškem muzeju povezali slovenske pravljice z muzejskimi predmeti

V Tehniškem muzeju povezali slovenske pravljice z muzejskimi predmeti

Misli, 16. oktober ― V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) bodo danes odprli razstavo z naslovom Pravljična tehnika. Osrednja letošnja občasna razstava TMS na inovativen in interaktiven način povezuje slovensko otroško in mladinsko literaturo s predmeti, ki jih hrani muzej. Namenjena je predvsem otrokom, a bodo marsikaj zanimivega na njej našli tudi zgolj mladi po srcu.

V Budimpešti osmi Dnevi slovenskega filma

Misli, 16. oktober ― Budimpeški kino Toldi bo med četrtkom in soboto gostil 8. Dneve slovenskega filma, v sklopu katerih bo madžarskemu občinstvu predvajal tri novejše slovenske filme. Dneve bo odprl celovečerec Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike, na sporedu pa bosta še film Janeza Burgerja Opazovanje in celovečerni dokumentarni film režiserke Petre Seliškar Telo.
Slovenski filmi v Budimpešti

Slovenski filmi v Budimpešti

Mladina, 16. oktober ― Kino Toldi v Budimpešti bo med 17. in 19. oktobrom gostil 8. Dneve slovenskega filma, v sklopu katerih bodo predvajali tri novejše slovenske filme. Dneve bo odprl celovečerec Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike, na sporedu pa bosta še film Janeza Burgerja Opazovanje in celovečerni dokumentarni film režiserke Petre Seliškar Telo.
Kako so Beatli spremenili svet

Kako so Beatli spremenili svet

Mladina, 16. oktober ― Na Disney+ bodo prihodnji mesec predvajali nov dokumentarec o The Beatles, ki sta ga o prvem obisku skupine v ZDA posnela producent Martin Scorsese in režiser David Tedeschi. Film Beatles '64 bo vseboval še nikoli videne posnetke slavne četverice in njihovih oboževalcev. Na platformi bo na voljo od 29. novembra.
Izzivi umetne inteligence in mladi bralci

Izzivi umetne inteligence in mladi bralci

Mladina, 16. oktober ― Knjige in založniki iz vsega sveta so ponovno zavzeli nemško finančno metropolo Frankfurt. Uradna slovesnost z letošnjo častno gostjo Italijo ob odprtju 76. Frankfurtskega knjižnega sejma je bila v torek zvečer, danes pa sejem vrata odpira za strokovno javnost.
še novic