Rezi in ponovitve: Ernaux in Fosse skozi prizmo Nobelove nagrade za književnost

Vrabec Anarhist, 3. julij ― Annie Ernaux, dobitnica Nobelove nagrade za književnost leta 2022 je ob novici spontano izzvala dve vprašanji, najprej obče – kaj tako zelo odlikuje njeno pisanje, in nato spolno specifično – kako ji je, ženski, to uspelo. Kajti od stodvajsetih prejemnikov/ic te nagrade je bila dotlej sedemnajsta med ženskami. The post Rezi in ponovitve: Ernaux in Fosse skozi prizmo Nobelove nagrade za književnost first appeared on Vrabec Anarhist.

Grdo

Vrabec Anarhist, 2. julij ― Tako je Ljubljana z vedno novimi nepremičninskimi investicijami postajala vse bolj mesto belih sten - svoje lastno zaspano in konservativno predmestje. In bolj ko je kapital hlepel po mestnih površinah, bolj so fasade postajale prizorišče ideološkega spopada. The post Grdo first appeared on Vrabec Anarhist.

Umrl velikan albanske literature

Dnevnik, 2. julij ― Včeraj je v bolnišnici v Tirani umrl 88-letni pisatelj Ismail Kadare. S svojim opusom, ki ga je ustvarjal več kot šestdeset let, se bo v zgodovino zapisal kot eden največjih albanskih literatov, ki se kljub temam, s katerimi se je ukvarjal, nikoli...

Romantični junak sredi gradbišča

Vrabec Anarhist, 1. julij ― Moj ljubek Graz, s prikupnimi vrtovi in skritimi kotički je ob mojem prihodu izgledal kot eno veliko in glasno gradbišče. Zvok smeha in harmonike je tako zamenjal zvok najrazličnejših strojev, ki jih poganja elektrika. The post Romantični junak sredi gradbišča first appeared on Vrabec Anarhist.

Bachmannova nagrada za Tijana Silo

Dnevnik, 1. julij ― V Celovcu so včeraj podelili Bachmannovo nagrado, ki jo je žirija prisodila v Sarajevu rojenem avtorju Tijanu Sili. Ena od nagrad, ki so jo podelili ob koncu 48. dnevov literature v nemškem jeziku, je pripadla tudi slovenski pisateljici
še novic