Na AGRFT mednarodni simpozij o oblikovanju zvoka

Misli, 10. september ― Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) so v sodelovanju s Fakulteto dramskih umetnosti iz Beograda in Zavodom Masiv pripravili mednarodni simpozij Audio Forum 2024. Glavni namen simpozija je ozaveščanje javnosti o pomenu zvoka v različnih AV medijih in krepitev sodelovanja oblikovalcev zvoka.

V Slovenski kinoteki nadaljevanje retrospektive Michaela Hanekeja

Misli, 10. september ― V Slovenski kinoteki nadaljujejo z retrospektivo obsežnega opusa Michaela Hanekeja, enega najuspešnejših avstrijskih filmskih avtorjev. V zaključnem delu bodo prikazali tri njegove sveže restavrirane televizijske celovečerce. Drevi bo tako na sporedu filmski dvojček Lemingi, 1. del: Arkadija in Lemingi, 2. del: Rane.

V Torontu občinstvo navdušil dokumentarec o The Bossu

Misli, 10. september ― Na letošnjem 49. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu (TIFF) so prikazali tudi dokumentarni film o rockovskem zvezdniku Bruceu Springsteenu z vzdevkom The Boss. Dokumentarec z naslovom Road Diary: Bruce Springsteen and The E Street Band režiserja Thoma Zimnyja je na festivalu imel svetovno premiero in navdušil občinstvo.

Umrl je James Earl Jones

Mladina, 10. september ― V ameriški zvezni državi New York je v ponedeljek v 94. letu starosti umrl ameriški igralec James Earl Jones, je po navedbah televizije CNN sporočil njegov agent Barry McPherson. Temnopolti igralec je med drugim znan po tem, da je svoj globoki glas posodil likom Dartha Vaderja v Vojni zvezd in Mufase v Levjem kralju.

Letošnja Ars Electronica z rekordno udeležbo

Misli, 9. september ― Letošnji festival Ars Electronica je zabeležil rekordno udeležbo. "Program je bil vrhunski, vreme lepo, vzdušje odlično," je povedal umetniški vodja Ars Electronice Gerfried Stocker. Kot je še povedal, je letošnji festival z več kot 112.000 obiskovalci presegel vse dosedanje.

Marjani Moškrič nova večernica, tokrat za roman Sneg

Misli, 9. september ― Letošnjo, 28. večernico za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo minulega leta prejme Marjana Moškrič za mladinski roman Sneg, danes poroča Večer. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, je Sneg distopija, presvetljena z upanjem v boljši svet, Moškrič pa se z delom uvršča med izstopajoče avtorje mladinske književnosti.

V bavarskem Münchnu nova muzejska razstava Pussy Riot

Misli, 9. september ― V münchenskem Haus der Kunst so minuli teden odprli novo muzejsko razstavo ruske art-punk skupine Pussy Riot. Razstava z naslovom Žametni terorizem: Rusija Pussy Riot je prva muzejska razstava o delu skupine v Nemčiji. Odprtja razstave muzej javno ni napovedal, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa najverjetneje iz varnostnih razlogov.
še novic