Znani finalisti za nagrado občinstva lux za leto 2025

Misli, 18. september ― Za evropsko filmsko nagrado občinstva lux 2025 se bo potegovalo pet finalistov: Žival, Dahomey, Tok, Prestreženi ter Julie molči, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Zmagovalca bodo do aprila prihodnje leto izbirali evropski poslanci in občinstvo, razglasili pa ga bodo aprila 2025 v Evropskem parlamentu v Bruslju.
Novogoriško gledališče v novo sezono z dramo na temo neplodnosti

Novogoriško gledališče v novo sezono z dramo na temo neplodnosti

Misli, 18. september ― Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo nocoj vstopilo v novo sezono. Na malem odru bodo premierno uprizorili urbano dramo 64, v kateri se je sodobna hrvaška avtorica Tena Štivičić dotaknila tematike neplodnosti, ki je v zahodni družbi vse pogostejša. Predstavo v režiji Nine Šorak bodo premierno uprizorili še v četrtek.
Povezave med slovenskimi in ameriškimi posamezniki

Povezave med slovenskimi in ameriškimi posamezniki

Mladina, 18. september ― Razstava Tehniškega muzeja Slovenije Mi in oni brez meja (Us and Them without Frontiers), ki predstavlja povezave med slovenskimi in ameriškimi posamezniki ter skupno znanje, nadaljuje gostovanje po ZDA. Trenutno je na ogled v Slovenskem muzeju in arhivu v Clevelandu v zvezni državi Ohio. Doslej je bila postavljena na osmih lokacijah po ZDA.
Nocoj bo znan dobitnik Rožančeve nagrade

Nocoj bo znan dobitnik Rožančeve nagrade

Mladina, 18. september ― V Cankarjevem domu bodo drevi po pogovoru z nominiranci za Rožančevo nagrado razglasili nagrajenca. V igri za nagrado so Andrej Blatnik z delom Knjige na poti in drugi eseji, Helena Koder s knjigo Krošnja z neznanimi sadeži, Nataša Kramberger z eseji Po vsej sili živ, Denis Poniž z Videnji in vedenji ter Tone Vrhovnik Straka s knjigo Si danes vzel tablete?
Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak

Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak

Misli, 17. september ― Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za generalnega direktorja Cankarjevega doma imenovala Jureta Novaka. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja na čelu največje slovenske kulturne ustanove bo nastopil 15. oktobra 2024. Na čelu CD bo Novak, zdajšnji direktor kranjskega gledališča, nasledil dosedanjo generalno direktorico Uršulo Cetinski.

Znani so letošnji nominiranci in nominiranke za Sovretovo nagrado

Misli, 17. september ― Društvo slovenskih književnih prevajalcev je objavilo seznam letošnjih nominirancev za Sovretovo nagrado, najstarejšo in najvidnejšo stanovsko nagrado, ki jo podeljujejo za vrhunske prevode leposlovnih besedil v slovenščino. Za nagrado se potegujejo Ana Barič Moder, Klarisa Jovanović, Jedrt Maležič, Mateja Seliškar Kenda in Peter Svetina.

V ožjem izboru za bookerja največ pisateljic doslej

Misli, 17. september ― V Londonu so v ponedeljek zvečer razglasili nominirance za nagrado booker. V ožjem izboru šestih knjig se je v vsej 55-letni zgodovini podeljevanja te prestižne literarne nagrade znašlo največ avtoric. Žirija je namreč izmed 156 del izbrala zgodbe petih pisateljic in enega pisatelja. Nagrajenca oz. nagrajenko bodo razglasili 12. novembra.

V Kranju 5. Festival neukročenega verza Medvrsticami

Misli, 17. september ― S predstavitvijo pesniške zbirke frontmana skupine Partibrejkers Zorana Kostića Caneta se bo drevi ob 19. uri v Stolpu Škrlovec začel peti Festival neukročenega verza Medvrsticami. Festival, ki se bo v starem mestnem jedru Kranja odvijal do konca tedna, predstavlja odprt prostor za srečevanje ljubiteljev poezije in sodobnih načinov izražanja.
Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak

Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak

Mladina, 17. september ― Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za generalnega direktorja Cankarjevega doma imenovala Jureta Novaka. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja na čelu največje slovenske kulturne ustanove bo nastopil 15. oktobra 2024. Na čelu CD bo Novak, zdajšnji direktor kranjskega gledališča, nasledil dosedanjo generalno direktorico Uršulo Cetinski.
The Cure in slovenski kipar

The Cure in slovenski kipar

Mladina, 17. september ― Podoba kipa, ki se pojavi na posebni strani napovedanega albuma ikonične britanske skupine The Cure Songs From The Lost World, je delo pokojnega slovenskega kiparja Janeza Pirnata, ki je zadnja leta svojega življenja preživel na hrvaškem otoku Brač. Frontman omenjene zasedbe Robert Smith je bil med drugim tudi pokrovitelj Dnevov Janeza Pirnata.
Baby Lasagna nocoj v Ljubljani

Baby Lasagna nocoj v Ljubljani

Mladina, 17. september ― V Kinu Šiška bo nocoj ob 20.00 nastopil hrvaški pevec Baby Lasagna. V Katedralo prihaja po treh razprodanih koncertih v Zagrebu in po tem, ko je na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije na Švedskem državi pripel drugo mesto s pesmijo Rim Tim Tagi Dim. Koncert bo uvedel estonski duo Puuluup, ki je prav tako sodeloval na Eurosongu.
še novic