V SLG Celje premiera glasbene predstave O kravi, ki je lajala v luno

V SLG Celje premiera glasbene predstave O kravi, ki je lajala v luno

Misli, 11. oktober ― V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bo nocoj premiera krstne uprizoritve avtorice Ide Mlakar Črnič O kravi, ki je lajala v luno. Glasbena predstava v režiji Brine Klampfer Merčnik prinaša sporočilo tako za mlade, s spodbudo naj verjamejo v svoje sanje, kot za starejše, z opomnikom, da človek ni nikoli prestar za sanje in nove začetke.
Tone Frelih: Kalne vode

Tone Frelih: Kalne vode

MMC Knjige, 11. oktober ― Potem ko smo v prejšnjem delu serije Umori, Skesanec (2019) brali o preprodaji orožja in pranju denarja v vrhu države, nas Tone Frelih tokrat vodi v kalne vode gospodarskega kriminala v javno-zasebnih partnerstvih med občinami in podjetji.
Odprtje razstave za otroke Svet Hermanovih prijateljev: Interaktivno o raznolikih ljudeh, njihovih domovih, družinah in čustvih (foto)

Odprtje razstave za otroke Svet Hermanovih prijateljev: Interaktivno o raznolikih ljudeh, njihovih domovih, družinah in čustvih (foto)

Celje.info, 11. oktober ― Včeraj so v Muzeju novejše zgodovine Celje z otvoritvijo razstave Svet Hermanovih prijateljev, ki se osredotoča na raznolikost ljudi, začeli s praznovanjem ob 30. obletnici delovanja Otroškega muzeja Hermanov brlog. ... Beri dalje The post Odprtje razstave za otroke Svet Hermanovih prijateljev: Interaktivno o raznolikih ljudeh, njihovih domovih, družinah in čustvih (foto) appeared first on Celje.info.
TV komentar / Če ne Gregorič, kdo potem?

TV komentar / Če ne Gregorič, kdo potem?

Mladina, 11. oktober ― Del javnosti je premlad, drugi del pa malce pozablja – kar je v poplavi vseh obveznosti in informacij, ki jih imamo ljudje, popolnoma normalno. A kdo je še Miroslav Gregorič, danes poslanec Svobode, ki opozarja, da gremo na slab način v projekt nove jedrske elektrarne? Za začetek: diplomiral je na energetski smeri Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, magistriral pa na ameriški Oregon State University na...
Sedemindvajset vran

Sedemindvajset vran

Mladina, 11. oktober ― Nizozemska, piše se leto 1994. Z eno izmed tovornih ladij v rotterdamsko pristanišče prispe vranji par, samec in samica. Gre za domačo vrano (Corvus splendens), neznačilno za te kraje in tovrstno hladno podnebje. Izvor ptic ni popolnoma jasen, strokovnjaki ugibajo, da sta najverjetneje prišli iz Sueškega prekopa v Egiptu. Vranji par se ustali in ugnezdi v Hoek van Hollandu, zaspanem mestecu nasproti rotterdamskega...
Virginie Despentes: Vernon Subutex; druga knjiga

Virginie Despentes: Vernon Subutex; druga knjiga

Mladina, 11. oktober ― V prvi, za mednarodno nagrado booker nominirani knjigi iz trilogije francoske pisateljice Virginie Despentes (1969) o bivšem lastniku ploščarne, Vernonu, ki ga s spletnim nabiranjem glasbe in novimi tehnologijami povozi čas in zaklošari, se je protagonist, že dodobra oropan vsakršne poštenosti in družbenih norm, s čudaško druščino obstrancev drsal proti dnu.
Alain de Botton: Utehe filozofije

Alain de Botton: Utehe filozofije

Mladina, 11. oktober ― Med slovenskimi bralci so znane njegove uspešnice Umetnost potovanja, Kako ti Proust lahko spremeni življenje, Skrb za status, najbolj pa Utehe filozofije, katere prevod že dve desetletji doživlja nove izdaje. V tem delu avtor demonstrira uporabo filozofije pri soočanju s travmami, kot so trpljenje, ker si premalo priljubljen, tegobe misli, da imaš premalo denarja, občutki, da te imajo za norca, bolečine po koncu...
Caribou: Honey

Caribou: Honey

Mladina, 11. oktober ― Dan Snaith, sloviti kanadski glasbenik, ki je nekoč, pred dobrimi dvajsetimi leti, ustvarjal pod imenom Manitoba, zdaj pa že dolgo z imenom Caribou in od časa do časa tudi pod psevdonimom Daphni, streže z novo zbirko plesne muzike, ki nima prav veliko skupnega z avanturistično neopsihedelijo in folktronico, s katerima si je ustvaril ime.
Gisaza: »Ya Kno«

Gisaza: »Ya Kno«

Mladina, 11. oktober ― Redni dostavljavec in vešči krotilec basov z Obale dolgoletno serijo prepričljivih izdaj težkih elektro udarcev krajših formatov končno zaokrožuje s pravcatim albumom. Gisaza se je s konstantno in konsistentno založniško dejavnostjo že dodobra zasidral v ne le lokalno zavest fenov globokih koncev klubske muzike beatov, ostalin dubstepa in sorodnih zadevščin, na plošči »Ya Kno« pa s potrpežljivim dramaturškim lokom...
Geordie Greep: The New Sound

Geordie Greep: The New Sound

Mladina, 11. oktober ― Integriteta: kot frontman na vrhuncu kariere razpusti Black Midi, najprodornejše ime »novega rocka«; v duhu Keitha Jarretta moči združi z različnimi muzičarji; zasnuje mr. bunglovsko hiperaktiven, maksimalistično virtuozen izraz, ki jemlje od fusiona Weather Reporta, avant šlagerjev Scotta Walkerja, Brelovih šansonov, math rocka, nakokiranih yacht rockerjev, Latin jazzrocka in brazilske godbe sedemdesetih let; z...
FINNEAS: For Cryin’ Out Loud!

FINNEAS: For Cryin’ Out Loud!

Mladina, 11. oktober ― Finneas, starejši brat pop velikanke Billie Eilish in glavni producent vseh njenih studijskih izdelkov, je s solističnim prvencem OPTIMIST pogrnil na celi črti, a slab odziv kritikov in laične javnosti ga očitno ni utišal. Tri leta kasneje se vrača s še eno zbirko generičnih pop rock balad, le da mu gre tokrat oponašanje zgodnjih Coldplayevih del malo bolje od rok kot na poraznem debiju.
Joker: Norost v dvoje

Joker: Norost v dvoje

Mladina, 11. oktober ― Inšpektor Callahan (Clint Eastwood), alias Dirty Harry, je v Dirty Harryju (1971) neusmiljeno obračunaval s kriminalci – za njihove pravice se ni menil. Ubijal je tako brezčutno in tako nihilistično kot psihopatski »Škorpijon«, ki na slepo pobija ljudi. Kritiki so Callahana ostro napadli in ga razglasili za fašista, film pa za glorifikacijo fašistoidnega nasilja.
Štiri hčere

Štiri hčere

Mladina, 11. oktober ― Včasih se mačka tako ustraši za svoje mladiče, da jih požre, pravi Olfa Hamrouni, Tunizijka, protagonistka metafilma, ki ga snemajo o njej in njenih štirih hčerah. Mlajši, Eja in Tejsir, še živita z njo, starejši, Rahma in Gofran, pa sta izginili. Požrl ju je volk, pravi Olfa. Volk je Islamska država. Ker sta »drugje«, ju igrata igralki, Nour Karoui in Ichraq Matar, Eja in Tejsir igrata sebe, tudi Olfa igra sebe,...
Sestre v savni

Sestre v savni

Mladina, 11. oktober ― V dokuju Sestre v savni, ki izgleda kot dopolnilo Babičinega seksualnega življenja (via Urška Djukić), si Estonke vseh starosti v leseni savni – gole, zelo razpoložene, čudovito sproščene, anonimne – pripovedujejo in delijo zgodbe o tem, kako nasilno je življenje med moškimi: kako nenehno pritiskajo nanje, kako jih zlorabljajo, kako jih navdajajo s sramom (pred svojim telesom ipd.
še novic