Vajenec

Vajenec

MMC Gledamo, 20. oktober ― Ker je prvi dadaistični predsednik kakšne velesile v sodobni zgodovini čisto prelahka tarča poceni satire in plehkega moraliziranja, sem bil do filma Vajenec sprva zadržan, vendar so se pomisleki in predsodki izkazali za povsem odvečne.
Filipini častna gostja FKS pod geslom Domišljija v zraku

Filipini častna gostja FKS pod geslom Domišljija v zraku

Misli, 20. oktober ― Filipini bodo prihodnje leto častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS). Na nedavni novinarski konferenci v nemški finančni metropoli so že ponudili prvi pogled v svojo predstavitev na FKS 2025. Ta bo potekala pod motom Domišljija v zraku. Od letošnje častne gostje Italije bodo ta naslov prevzeli danes.
»Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili po eni strani tako zelo povezani, po drugi pa tako zelo sami«

»Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili po eni strani tako zelo povezani, po drugi pa tako zelo sami«

Mladina, 20. oktober ― "Nikoli nisem bil privrženec apokaliptičnih vizij sveta, vendar mi postaja vse bolj jasno, da je vrag odnesel šalo. In da v zvezi s tem ne naredimo ničesar. Ta vseprisotna pasivnost me resno skrbi. Ne pasivnost v delovanju, saj smo pri tem še kako aktivni. Da bi si zagotovili osnovno preživetje, nam nič drugega niti ne preostane. Vendar se v nenehnem boju za ohranjanje kolikor toliko zadovoljivega življenjskega...
Nasmeh 2

Nasmeh 2

MMC Film, 19. oktober ― Nasmeh je bil pred dvema letoma velika uspešnica. Grozljivka se je brez velikega pompa nenadoma pojavila v kinematografih, saj se je studio Paramount v zadnjem trenutku odločil, da filma ne bo namenil samo za svoj pretočnik.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. oktober ― Založba UMco je izdala knjigo novinarja Boštjana Videmška Mir in vojna s podnaslovom Izvori ključnih kriz našega časa. Pri Beletrini so izdali roman ukrajinskega pisatelja Serhija Žadana z naslovom Internat, ki se osredotoča na vojno v Donbasu, pri Mladinski knjigi pa roman Intermezzo irske pisateljice Sally Rooney.

V Trstu prvi sejem čezmejnega založništva ob Sredozemlju

Misli, 19. oktober ― V Trstu do nedelje poteka tridnevni sejem čezmejnega založništva ob Sredozemlju, ki so ga poimenovali Besede med kraji. Rdeča nit novega mednarodnega knjižnega sejma je prevajanje. Besede med kraji je nastal kot del širšega projekta založbe Vita Activa Nuova, projektni partner pa je Založništvo tržaškega tiska (ZTT).
Filmi tedna / Dnevi nemško govorečega filma

Filmi tedna / Dnevi nemško govorečega filma

Mladina, 19. oktober ― V Slovenski kinoteki bodo med 22. in 25. oktobrom potekali 9. Dnevi nemško govorečega filma. Odprli jih bodo s projekcijo filma Električna polja (2024) mlade švicarske režiserke Lise Gertsch. Premierno bo prikazan izbor sodobnih filmov nemško govorečega prostora – trije igrani in trije dokumentarni celovečerci, ki omogočajo vpogled v raznoliko filmsko produkcijo Avstrije, Nemči...
še novic