Mamma mia: Spet začenja se

Mamma mia: Spet začenja se

ARS Gremo v kino, 5. avgust 2018 ― Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? V njej so se zvezdam iz prvega dela pridružili še Cher, Andy Garcia, Lily James in v ritmih skupine Abba snemali na otoku Vis.  V kinu je film, ki je neustavljivo privlačen preplet glasbe, duhovitih dialogov ter hkrati izviren prolog in epilog k prvemu delu glasbene komedije. Z ekipo smo se srečali na premieri v puljski Areni, kjer je režiser Parker med drugim povedal, da je na snemanju filma prav nedostojno in pretirano užival. Ogledali smo si tudi filma Whitney in Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje, ustavili pa smo se še na festivalu v Kranjski Gori.
Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Nebeška bitja. Ne človek ne žival

ARS Likovni odmevi, 3. avgust 2018 ― Živali smo skozi zgodovino predvsem na zahodu dojemali kot ključno različne od človeka: kot manjvredne, nedolžne, nezmožne mišljenja in kot nekaj tujega, drugega Živali smo skozi zgodovino predvsem na zahodu dojemali kot ključno različne od človeka: kot manjvredne, nedolžne, nezmožne mišljenja in kot nekaj tujega, drugega. Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival, ki je na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova odnos med živaljo in človekom osvetljuje s kritično noto in opozarja, da enoznačni identiteti človeka in živali ne obstajata več. Mednarodna razstava kuratoric Zdenke Badovinac in Bojane Piškur bo tema današnje oddaje Likovni odmevi, ki jo je pripravila Iza Pevec.
Kakšna bo usoda Mariborske knjižnice?

Kakšna bo usoda Mariborske knjižnice?

ARS Arsov forum, 3. avgust 2018 ― Vse dosedanje alternativne lokacije so zaradi finančne, statične ali druge neprimernosti splavale po vodi. Mariborska knjižnica na Rotovškem trgu že več let čaka na obnovo ali selitev. Sedanji prostori so pretesni in v izredno slabem stanju, zato je vodstvo že zagrozilo, da bo enoto zaprlo. Zaposleni si želijo, da bi ostali na tej lokaciji, kjer je predvidena 15-milijonska obnova in gradnja vključno s širitvijo knjižnice, a mariborsko županstvo vztraja, da je projekt, ki še ima vsa potrebna dovoljenja, predrag. Zato že več let išče alternativno lokacijo, a vse dosedanje so zaradi finančne, statične ali druge neprimernosti splavale po vodi. Kako naprej? (Ponovitev oddaje Studio ob 17h.)
Esperantist Vinko Ošlak

Esperantist Vinko Ošlak

ARS Jezikovni pogovori, 3. avgust 2018 ― Nedavno je v esperanto prevedel roman Prežihovega Voranca Doberdob, še prej pa skoraj celotno poezijo Srečka Kosovela. Vinko Ošlak je navdušen esperantist. Že kot dijak je vodil tečaje esperanta, bil je asistent za filozofijo na esperantski univerzi v San Marinu in predsednik esperantskega centra mednarodnega pisateljskega združenja PEN. Nedavno je v esperanto prevedel roman Prežihovega Voranca Doberdob, še prej pa skoraj celotno poezijo Srečka Kosovela. Z Ošlakom se bomo pogovarjali o njegovi osebni esperantski zgodbi. Z esperantom se je srečal v 50-tih letih prejšnjega stoletja, ko so na našem radiu predvajali tečaje tega mednarodnega jezika. V otroštvu pa se mu je najbolj vtisnil v spomin partizanski ročni prepis esperantskega učbenika.
Slovenščina na dlani

Slovenščina na dlani

ARS Jezikovni pogovori, 3. avgust 2018 ― Tri fakultete od lani izvajajo projekt Slovenščina na dlani. Filozofska fakulteta v Mariboru, skupaj s še dvema fakultetama, in sicer pedagoško in fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora, od lani izvaja projekt z naslovom Slovenščina na dlani. Sofinancirata ga Ministrstvo za kulturo in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, končan pa naj bi bil leta 2021. Dr. Natalija Ulčnik s Filozofske fakultete v Mariboru je pojasnila, kakšni so njegov namen in cilji.
Kulturni in romarski vidiki Marijine podobe

Kulturni in romarski vidiki Marijine podobe

ARS Arsov forum, 3. avgust 2018 ― Gostje: dr. Irena Avsenik Nabergoj, dr. Milček Komel in dr. Robert Bahčič Marijin lik velja za enega izmed najbolj pomensko raznolikih in najpogosteje upodobljenih v zgodovini umetnosti. V glasbi, pripovedništvu, slikarstvu, kiparstvu in literaturi nastopa v vlogi matere, device, kraljice angelov pa tudi bojevite žene. O liku Marije skozi prizmo umetnosti, ljudskega izročila in osebne zgodbe romarjev z gosti: literarno zgodovinarko dr. Ireno Avsenik Nabergoj, rektorjem Bazilike Marije Pomagaj na Brezjah patrom dr. Robertom Bahčičem ter umetnostnim zgodovinarjem in likovnim kritikom dr. Milčkom Komeljem. (Ponovitev oddaje Studio ob 17h.)
Korupcija od antike do …

Korupcija od antike do …

ARS Arsov forum, 3. avgust 2018 ― Gostje: dr. Milena Mileva Blažić, dr. Nada Grošelj, dr. Ignacija Fridl Jarc, dr. Matej Hriberšek in dr. Boris Vezjak Sledi koruptivnih dejanj najdemo že v redkih sumerskih zapisih, v antiki, iz katere izvira korupcija v sodobni interpretaciji po jezikovni in zgodovinski plati; številne intrige so usmerjene proti ljudem in obstoječi demokraciji. Zgodovinski viri pričajo o koruptivnih dejanjih odtujevanja umetniških del v dobi starega Rima, ko so nastajale bogate zasebne zbirke in so razmere v imperiju ponujale odlične možnosti za razmah politične korupcije, motiv korupcije pa najdemo tudi v pravljicah. O tem v pogovoru, v katerem se je Magda Tušar pogovarjala z dr. Mileno Milevo Blažić, dr. Nado Grošelj in dr. Ignacijo Fridl Jarc. V oddaji sta sodelovala tudi dr. Matej Hriberšek in dr. Boris Vezjak. (Ponovitev oddaje Kulturni fokus, ki je nastala ob znanstvenem srečanju, Grošljev simpozij, na katerem so pod naslovom O urbem venalem! (O, kupljivo mesto!) z zgodovinske perspektive raziskali in predstavili tematike korupcije v starem in srednjem veku.)
Matija Petkovšek: Doživljaji iz svetovne vojne

Matija Petkovšek: Doživljaji iz svetovne vojne

ARS Izšlo je, 2. avgust 2018 ― Dnevnik vojaka 97. tržaškega pehotnega polka (1914 – 1918) Matija Petkovšek, kmet iz Logatca, je bil pri 26 letih vpoklican v avstro-ogrsko armado. Kot vojak 97. pehotnega polka je svoj ognjeni krst doživel na galicijskih poljanah, konec vojne pa je s svojo enoto dočakal v Tiraspolu. Vseh 53 mesecev vojaške službe je natančno opisal v vojnem dnevniku, ki ga je po 100 letih odkril njegov vnuk, Robert Brus, redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in uredil za knjižno izdajo. Razširil jo je z obsežnimi opombami in izvirnimi zemljevidi, spremno besedilo pa je prispeval mag. Marko Štepec, zgodovinar in kustos v Muzeju novejše zgodovine. (Na fotografiji: Ruska pehota v Galiciji, pripravljena na boj)
Festival Tartini ter fotografski razstavi v Mariboru in Carrari

Festival Tartini ter fotografski razstavi v Mariboru in Carrari

ARS Svet kulture, 2. avgust 2018 ― Poletje je čas festivalov, ki jih obiskujejo tako domači gosti kot številni turisti, ki se v teh dneh mudijo pri nas. Poletje je čas festivalov, ki jih obiskujejo gosti iz Slovenije in tujine, ki se v teh dneh mudijo pri nas. Zato so poleg predstavitve kulturnih vsebin, ki zanimajo domačo javnost, pomembna mednarodna priložnost na področju kulturnega turizma. Nekaj minut čez četrto bomo predstavili mednarodni festival komorne glasbe Tartini ter festival neodvisnega kratkega filma Shots, ki bo v Slovenj Gradcu potekal do sobote. Obiskali smo razstavi fotografov Bojana Golčarja in Primoža Bizjaka v Mariboru in Carrari. Vabljeni k poslušanju!
Savo Sovre

Savo Sovre

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 2. avgust 2018 ― Slikar, grafik in glasbenik ter plavalec - ob devetdeseti obletnici rojstva Savo Sovrè, slikar in grafik ter violonist se je rodil 7. julija 1928 v Ormožu. Po osnovni šoli v Vuzenici in Ljubljani ter gimnaziji, ki jo je končal ob koncu druge svetovne vojne v Ljubljani, je do leta 1953 obiskoval Akademijo za likovno umetnost na koncu v specialki Gabrijela Stupice; hkrati je končal srednjo glasb. šolo violine, izpopolnjeval se je v Parizu v grafični. šoli Maxa Friedländerja. Razstavljal je v Sloveniji in v Stockholmu. Veliko je ilustriral in opremljal tiskane izdaje: knjige in časopise. Savo Sovre je bil tudi vrhunski plavalec, zato je leta 1981 Franek Trefalt posnel z umetnikom in športnikom intervju, ki ga objavljamo ob devetdesetletnici rojstva vsestranskega ustvarjalca in športnika.
Čas prihodnost: Hitre spremembe

Čas prihodnost: Hitre spremembe

ARS Čas, prostor in glasba, 1. avgust 2018 ― Koncert za violino in orkester, opus 65 malteškega skladatelja Josepha Velle V dvanajsti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: Koncert za violino in orkester, opus 65 malteškega skladatelja Josepha Velle. Simfoničnemu orkestru iz Sofije bo dirigiral skladatelj, solist bo Marcello Canci. Za oddajo smo izbrali še Koncert za violončelo in orkester, “en forme de pas de trois” Bernda Aloisa Zimmermanna. Solist bo Heinrich Schiff, Jugozahodnemu simfoničnemu orkestru iz Baden-Badna bo dirigiral Michael Gielen. Oddajo »Hitre spremembe« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Festivali v Ljubljani, Novem mestu in Kranjski Gori

Festivali v Ljubljani, Novem mestu in Kranjski Gori

ARS Svet kulture, 1. avgust 2018 ― Danes se prvič v organizaciji Centra slovanskih kultur France Prešeren začenja že tradicionalni Trnfest Predstavili bomo festivale, ki potekajo v teh poletnih dneh. Medtem ko se danes začenja že tradicionalni ljubljanski Trnfest, ki ga letos prvič samostojno organizira Center slovanskih kultur France Prešeren, v Novem mestu že poteka 5. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub. Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi pa boste v oddaji slišali izjavo Jožeka Horvata Muca, predsednika Zveze Romov Slovenije. Vabljeni k poslušanju!
Queerovsko jezikoslovje

Queerovsko jezikoslovje

ARS Jezikovni pogovori, 1. avgust 2018 ― Hotenja queerovskega jezikoslovja so povezana z destrukcijo močnih družbenih binarizmov, pa tudi heteronormativnosti. Queerovsko jezikoslovje je nastalo v devetdesetih letih v Združenih državah Amerike, torej gre za razmeroma novo smer. Hotenja queerovskega jezikoslovja so povezana z destrukcijo močnih družbenih binarizmov (ženska – moški, heteroseksualec – homoseksualec), pa tudi heteronormativnosti. Več o queerovskem jezikoslovju, pa tudi o nedavnem sklepu senata filozofske fakultete, da bodo v internih pravilnikih uporabljali ženski slovnični spol kot nevtralnega – ta je v javnosti sprožil burne reakcije – v tokratni oddaji. Gost v našem studiu bo dr. Vojko Gorjanc, redni profesor na oddelku za prevajalstvo ljubljanske filozofske fakultete.

Dubrovniške poletne igre: Michelangelo Buonarroti, v režiji Sebastijana Horvata

ARS Svet kulture, 1. avgust 2018 ― Drevi bo na otoku Lokrum premiera predstave Michelangelo Buonaroti, po besedilu Miroslava Krleža, v režiji Sebastjana Horvata. Znameniti dubrovniški festival gosti slovenskega režiserja Sebastijana Horvata. Drevi bo na Lokrumu premiera predstave Michelangelo Buonarroti, avtor besedila je Miroslav Krleža. V Galeriji Šikoronja v Rožeku na avstrijskem Koroškem pa odpirajo razstavo Umetnost ob Reki, ki tudi tokrat povezuje umetnike iz Slovenije in Avstrije, kar daje galeriji poseben pomen.
še novic