Blaž Torkar in Miha Kuhar: Zadnja bitka na Soči 1917

Blaž Torkar in Miha Kuhar: Zadnja bitka na Soči 1917

ARS Izšlo je, 5. november ― Kakšne so bile priprave na ofenzivo, kako se je začela, kakšne so bile razlike med doktrinarnimi pristopi italijanske in nemške vojske 11. novembra se je z nemškim podpisom premirja končala prva svetovna vojna, ki so jo občutili tudi naši predniki. Vojska Kraljevine Italije je v enajstih poskusih, enajstih ofenzivah, poskušala prebiti avstro-ogrske položaje na soški fronti. Dvanajsta ofenziva (italijansko zgodovinopisje jo zgovorno imenuje Katastrofa pri Kobaridu) pa je edina, ki sta jo organizirali Avstro-Ogrska in Nemčija. V znanstveni monografiji Zadnja bitka na Soči 1917. sta jo analizirala zgodovinar dr. Blaž Torkar in podpolkovnik Slovenske vojske Miha Kuhar. Marko Golja ju je povabil v oddajo Izšlo je. Miha Kuhar se je zaradi službene odsotnosti opravičil, dr. Blaž Torkar pa je med drugim pojasnil, kakšne so bile priprave na ofenzivo, kako se je začela, kakšne so bile razlike med doktrinarnimi pristopi italijanske in nemške vojske in kakšno vlogo je v njej imel Erwin Rommel … Nikar ne zamudite.
Miha Mazzini: Pohlep

Miha Mazzini: Pohlep

ARS Izšlo je, 29. oktober ― Kdo upravlja z našimi življenji in telesi, kdo ali kaj določa naše odločitve? V svoji novi knjigi kratkih zgodb Miha Mazzini tematizira, kot pove že njen naslov, človeški pohlep, ob tem pa izrazito tudi vprašanje, kdo upravlja z našimi življenji in telesi, kdo ali kaj določa naše odločitve. O strasteh, ki nas obvladujejo in o protagonistih knjige bo razmišljal tudi v tokratni oddaji, nekaj pa povedal še o tem, zakaj je za človeka pomembno, da se prepozna kot del neke skupnosti in ne kot zgolj posameznik.
Mirt Komel: Medsočje

Mirt Komel: Medsočje

ARS Izšlo je, 24. oktober ― Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo filozof in kulturolog Mirt Komel, ljubitelj nadaljevanke Twin Peaks, napisal detektivko o umoru krajevne lepotice Filozof in kulturolog Mirt Komel je leta 2016 objavil kratki psihološki roman Pianistov dotik in se z njim uvrstil med pet nominirancev za kresnika. Samo vprašanje časa pa je bilo, kdaj bo Komel, ljubitelj nadaljevanke Twin Peaks ter avtor monografije Twin Peaks in postmodernizem: kava, pita, sova, škrat, napisal detektivko o umoru krajevne lepotice. Z romanom Medsočje jo je napisal, v oddaji Izšlo je, v pogovoru v živo z Markom Goljo pa jo bo predstavil, prebral pa bo tudi odlomek iz romana.  Nikar ne zamudite.
Eva Markun: Menažerija

Eva Markun: Menažerija

ARS Izšlo je, 15. oktober ― Pisateljica Eva Markun (1990) je že s pripovedno prvenko Menažerija napisala odlično zbirko Pisateljica Eva Markun (1990) je že s pripovedno prvenko Menažerija napisala odlično zbirko. Prizorišča njenih zgodb so različna, od domačega podeželja do kamboške divjine, toda naj bo svet njenih zgodb še tako različen, se njene junakinje nemalokrat srečajo z naravo, ki je ne le druga, ampak tudi drugačna, kot jo vidimo v množičnih podobah. Narava je lahko fantastična, lahko grozljiva, toda ključno je, da pisateljica z osupljivo lahkoto in prepričljivostjo briše meje stvarnega in jih raztaplja v fantastično, nedoumljivo, nerazumljivo. In konci zgodb Eve Markun se ne zlomijo v neko razumarsko pojasnilo, ampak ostajajo skrivnostni, tudi srhljivi, kot na primer v antološki zgodbi Brez milosti. Več o omenjeni zgodbi, zbirki in še čem bo Eva Markun povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa bo tudi odlomek, dva iz zbirke Menažerija. Nikar ne zamudite.
Denis Poniž: Sedem esejev za sedemdeset let

Denis Poniž: Sedem esejev za sedemdeset let

ARS Izšlo je, 8. oktober ― Denis Poniž je obogatil slovensko kulturo kot literarni zgodovinar in teoretik, kot pesnik, esejist, dramatik, avtor radijskih iger in urednik Denis Poniž je obogatil slovensko kulturo kot literarni zgodovinar in teoretik, kot pesnik, esejist, dramatik, avtor radijskih iger in urednik. V zbirki Literarni leksikon je tako objavil zvezke Konkretna poezija (1984), Esej (1989) in Tragedija (1994), na začetku svoje znanstvene poti pa strokovno monografijo Slovenski jezik – literatura – računalniki (1974) in pozneje (med drugim) še eseje v zbirki Pot, strokovno monografijo Numerične estetike in slovenska literarna znanost itd. Uredil je (za zbirko Kondor) Antologijo konkretne in vizualne poezije in izbrano delo Karla Destovnika Kajuha z naslovom Markacije (1982). Pesniški prvenki Dionizove pesmi (1976) je sledilo še več pesniških, esejističnih in dramskih besedil, skratka, Poniž je izjemno plodovit avtor. Ob avtorjevi sedemdesetletnici je Celjska Mohorjeva založba izdala njegovo zbirko Sedem esejev za sedemdeset let. V njej je avtor izpisal svojo osebno izkušnjo, linearno pripoved po desetletjih pa je obogatil z vrsto zastranitev. Bralec bo tako iz knjige lahko razbral marsikaj o preteklih desetletjih, predvsem pa o Poniževi osebnosti in delu ter ljudeh, s katerimi je sodeloval ali pa se razšel. Jubilant bo zbirko predstavil v pogovoru z Markom Goljo.
Kristina Kočan: ŠIVJE

Kristina Kočan: ŠIVJE

ARS Izšlo je, 1. oktober ― Tretjo knjigo poezije Kristine Kočan, ŠIVJE, pišejo zamolki, tišine in praznine Tretjo knjigo poezije Kristine Kočan, ŠIVJE, pišejo zamolki, tišine in praznine; zdi se tudi, da pesnica ves čas ubeseduje tisto, kar v samih pesmih pravzaprav ni neposredno navzoče. V tako razprtih prostorih – v besedilih je odsotna tudi interpunkcija – se razprejo številne priložnosti za besede, raznovrstna povezovanja in večplastne pomene, Kristina Kočan pa jih spretno izkorišča.
Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje

Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje

ARS Izšlo je, 25. september ― Sociologinja dr. Darja Zaviršek je pred kratkim v Oranžni zbirki pri založbi *cf izdala zbirko šestih socioloških razprav z naslovom Skrb kot nasilje Sociologinja dr. Darja Zaviršek je pred kratkim v Oranžni zbirki pri založbi *cf izdala zbirko šestih socioloških razprav z naslovom Skrb kot nasilje. V njih je analizirala zelo aktualne in boleče teme, med drugim položaj hendikepiranih v slovenski družbi, odnos do beguncev, razmah neopatriarhata in spolne zlorabe v Cerkvi. Več o analizah bolečih tem bo avtorica povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.
Jani Virk: Brez imena

Jani Virk: Brez imena

ARS Izšlo je, 17. september ― Roman o razpadli družini in posilstvu mladostnika, zgodba o mladeniču, ki se spušča oziroma pada v vse hujši pekel Za mojstrsko napisano zbirko zgodb z naslovom Med drevesi je njen avtor, pisatelj in prevajalec Jani Virk zasluženo dobil Župančičevo nagrado. S svojo najnovejšo knjigo, z romanom Brez imena, je prav tako presenetil. Zadal si je namreč težko in nehvaležno nalogo napisati roman o razpadli družini in posilstvu mladostnika, skratka, zgodbo o mladeniču, ki se spušča oziroma pada v vse hujši pekel. Več o zasnovi romana bo avtor povedal v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebral pa bo tudi odlomka iz romana. Nikar ne zamudite. Foto: Mike Crawford
Vlado Kreslin: Zakartana ura

Vlado Kreslin: Zakartana ura

ARS Izšlo je, 11. september ― Vlado Kreslin je ustvaril že vrsto ponarodelih komadov, pred kratkim pa je objavil tudi pesniško zbirko Zakartana ura Glasbenik, pevec in pesnik Vlado Kreslin je že leta 1990 objavil pesniško zbirko Namesto koga roža cveti, pozneje je objavil še več zbirk in tako pred kratkim tudi zbirko z naslovom Zakartana ura. V zbirkah je Kreslin objavil vrsto pesmi, ki so zaradi njegove uglasbitve in interpretacije dobesedno ponarodele. To velja tudi za zbirko Zakartana ura: v njej so med drugim pesmi z zgoščenk Če bi midva se kdaj srečala, Čarobnice, Drevored in Murske balade in romance, pa tudi neuglasbene pesmi, tako pesem Strune sem zamenjal zate, posvečena Alešu Debeljaku. Več o zbirki, svoji poeziji in njenem razmerju z glasbo bo avtor povedal v oddaji Izšlo je, v pogovoru v živo z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.
Dare Gozdnikar: Prostorni časi

Dare Gozdnikar: Prostorni časi

ARS Izšlo je, 3. september ― Zavest časnosti opredeljuje domala vsako pesem v knjigi, nadgrajuje pa jo celosten pogled na življenje Pesniški prvenec Dareta Gozdnikarja že z naslovom opozarja na tisto, kar najizraziteje tematizira: čas. Zavest časnosti opredeljuje domala vsako pesem v knjigi, nadgrajuje pa jo celosten pogled na življenje, pogled, ki z »zrenjem v smrt diha življenje«, pogled, ki vključuje nasprotja in se zaveda vzajemne pogojenosti nasprotnosti. Dare Gozdnikar bo v oddaji predstavil knjigo, razmišljal o poeziji in vesolju, pa tudi o razliki med pisanjem besedil za rokenrol komade in pisanjem poezije.
Marko Marinčič: Carmina docta: Katul in nova poezija

Marko Marinčič: Carmina docta: Katul in nova poezija

ARS Izšlo je, 27. avgust ― Avtor je zanimivo osvetlil Katulovo poezijo, marsikatero svojo analizo je ponazoril tudi s prevodi, monografijo pa je sklenil s prevodom Katulovega epilija Svatba Peleja in Tetide Klasični filolog in prevajalec dr. Marko Marinčič je v zbirki Razprave pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani objavil znanstveno monografijo Carmina docta: Katul in nova poezija. V njej je zanimivo osvetlil Katulovo poezijo, marsikatero svojo analizo je ponazoril tudi s prevodi, monografijo pa je sklenil s prevodom Katulovega epilija Svatba Peleja in Tetide. V oddaji Izšlo je boste tako najprej slišali pogovor Marka Golje z dr. Markom Marinčičem, ob izteku oddaje pa še odlomek iz Katulovega epilija, Ariadnino tožbo v interpretaciji dramske igralke Polone Juh. Nikar ne zamudite.
Peter Kovačič Peršin: Stopinje v pesku zgodovine

Peter Kovačič Peršin: Stopinje v pesku zgodovine

ARS Izšlo je, 13. avgust ― V svoji najnovejši esejistični zbirki Stopinje v pesku zgodovine tehtno razmišlja med drugim o usodi naše civilizacije, o globalizaciji in spravi Peter Kovačič Peršin v svoji najnovejši esejistični zbirki Stopinje v pesku zgodovine tehtno razmišlja med drugim o usodi naše civilizacije, o globalizaciji in spravi. Seveda pa je že zgovoren simptom, v kakšnem stanju je sodobna družba, da je knjiga s tako pomembnimi temami izšla v samozaložbi. Glavne teme svoje zbirke bo avtor predstavil v pogovoru z Markom Goljo, v oddaji Izšlo je. Nikar ne zamudite.
Marko Pavliha: Pritisni na tipko Človek

Marko Pavliha: Pritisni na tipko Človek

ARS Izšlo je, 6. avgust ― Dr. Marko Pavliha je mednarodno priznani pravnik in univerzitetni profesor, v zadnjih letih pa tudi vse bolj priznan esejist Dr. Marko Pavliha je mednarodno priznani pravnik in univerzitetni profesor, v zadnjih letih pa tudi vse bolj priznan esejist. O njegovi dobri esejistični kondiciji priča tudi zbirka Pritisni na tipko Človek, objavljena pri podjetju Lexpera (GV Založba). Več o zbirki in njeni naslovni tematiki ter še čem bo avtor povedal v pogovoru z Markom Goljo, posnetim v studiu Radia Koper, prebral pa nam bo tudi uvodno pesem Človek in odlomek iz eseja Biti ustvarj(al)en, nagrajenega na natečaju revije Sodobnost.  Nikar ne zamudite.
Nataša Sukič: Bazen

Nataša Sukič: Bazen

ARS Izšlo je, 6. avgust ― Roman se je uvrstil med deseterico, ki so se potegovali za kresnika Roman Bazen pisateljice in političarke Nataše Sukič je izšel v knjižni zbirki Piramida pri založbi Litera zgodaj spomladi (z letnico 2017). Uvrstil se je med deset romanov, ki so se potegovali za kresnika, predvsem pa je še en prepoznaven avtoričin roman, v katerem sta eno prepričljiva upodobitev odraščajočih najstnic in samosvoja pripoved stkani iz drobcev o resničnih dogodkih, psiholoških prebliskov in pisateljičine domišljije. Več o romanu bo avtorica povedala v oddaji Izšlo je v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa bo tudi odlomka iz romana Bazen. Nikar ne zamudite.
še novic