Marina Abramović: Čistilec

Marina Abramović: Čistilec

ARS Svet kulture, 23. september 2019 ― Slavna umetnica se z retrospektivo vrača v domači Beograd. Prejšnji teden je založba Sanje predstavila svoje jesensko knjižno dogajanje, med drugim nastope avtorjev in druženja, pa knjige, ki so še v tiskarni in tri, ki so že na policah knjigarn, o teh bo spregovoril Rok Zavrtanik, direktor založbe. Nato se bomo odpravili v Beograd, kjer so v Muzeju sodobne umetnosti odprli dolgo pričakovano retrospektivo ikone performansa Marine Abramović. Umetnica se s postavitvijo z naslovom Čistilec po 44-ih letih vrača v rojstno mesto. V oddaji tudi o včerajšnjem zaključku Festivala slovenskega filma v Portorožu in še kaj se bo našlo. Vabljeni k poslušanju.
Sebastijan Pregelj: V Elvisovi sobi

Sebastijan Pregelj: V Elvisovi sobi

ARS S knjižnega trga, 23. september 2019 ― Golob Grabner: Gnijoče rože; Slimani: Uspavanka; Pibernik-Simčič: Odhojene stopinje V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili roman Sebastijan Preglja V Elvisovi sobi, nato pa se bomo posvetili še pesniški zbirki Sare Nuše Golob Grabner Gnijoče rože, romanu Leïle Slimani Uspavanka ter knjigi Franceta Pibernika in Zorka Simčiča Dohojene stopinje. Recenzije so napisali Veronika Šoster, Andrej Lutman, Ana Rozman in Martina Potisk.
Likovno zaznamovan kulturni utrip tedna

Likovno zaznamovan kulturni utrip tedna

ARS Kulturna panorama, 23. september 2019 ― Od retrospektivne razstave Nandeta Vidmarja do mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kulturni utrip teh dni je zelo likovno obarvan in tak se seli tudi v oddajo Kulturna panorama. Izpostavili bomo Festival likovnih umetnosti v Kranju, pregledno razstavo del Nandeta Vidmarja, razstavo Podobe pokrajine, ob tem pa še slovenski podaljšek razstave Plečnik in sveto, retrospektivo filmov Franceta Štiglica in festivala Unicum ter Prevodni pranger.
Rožančeva nagrada, likovni kritiški peresi in drugi dogodki

Rožančeva nagrada, likovni kritiški peresi in drugi dogodki

ARS Kulturna panorama, 23. september 2019 ― Čeprav smo prejšnje leto intenzivno razmišljali o Ivanu Cankarju, smo spregledali, kako zelo so njegove literarne tehnike podobne filmskim, meni prejemnik Rožančeve nagrade. Pogovarjali se bomo z Marcelom Štefančičem mlajšim, prejemnikom Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko, in predstavili letošnje Dneve evropske kulturne dediščine ter 25. festival Mesto žensk. Govorili bomo s prejemnikoma likovnih kritiških peres, dr. Petrom Krečičem in Sarivalom Sosičem, ter se podali na Dunaj, kjer poteka umetniški sejem viennacontemporary. Ob koncu oddaje bomo pred mikrofon povabili Niko Arhar, selektorico festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica.
Jezikovni izzivi baročnih pridigarjev

Jezikovni izzivi baročnih pridigarjev

ARS Jezikovni pogovori, 23. september 2019 ― Med svojo pastoralno dejavnostjo so se pridigarji in spovedniki morali spoprijeti z izzivi na področju jezikovnega sporazumevanja. Pridiga ali homilija je eno izmed temeljnih jezikovnih sredstev, ki ima tudi na Slovenskem bogato zgodovino, posebno v obdobju baroka. V oddaji nas bo zanimalo, kako so slovenski pridigarji in spovedniki pri svoji pastoralni dejavnosti pridiganja v različnih jezikovnih in narečnih okoljih ljudem vseh slojev posredovali vsebino oznanila vere? O tem se bomo pogovarjali z doc. dr. Matijem Ogrinom, višjim znanstvenim sodelavecem na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU.
Gabriela Babnik: Tri smrti / Mili Hrobath: Barvitost časa

Gabriela Babnik: Tri smrti / Mili Hrobath: Barvitost časa

ARS S knjižnega trga, 23. september 2019 ― Dušan Jelinčič Tržaške prikazni / Anja Mlakar: Skrivnostni tujec in demonski sovražnik V oddaji S knjižnega trga se bomo poglobili v roman Gabriele Babnik Tri smrti, pesniško zbirko Mili Hrobath Barvitost časa, kratkoprozno zbirko Dušana Jelinčiča Tržaške prikazni in monografijo Anje Mlakar Skrivnostni tujec in demonski sovražnik. Recenzije so napisali Tonja Jelen, Lev Detela, Robi Šabec in Iztok Ilich.
Bachovi Leipziški korali v izvedbi Tona Koopmana

Bachovi Leipziški korali v izvedbi Tona Koopmana

ARS Obiski kraljice, 23. september 2019 ― Ton Koopman v tem tednu praznuje 75. rojstni dan. Ton Koopman je orgelski interpret, ki bo v ospredju tokratne oddaje. V tem tednu je namreč praznoval 75 -ti rojstni dan. Velja za enega največjih poznavalcev baročne glasbe in njegovo ime navadno najprej povežemo z dvema glasbenima sestavoma, katerih ustanovitelj je – to je z Amsterdamskim baročnim orkestrom in  Amsterdamskim baročnim zborom. In seveda z Bachom, katerega glasba je v središču njegovega delovanja že od samega začetka.Tokrat ga boste skupaj z Amsterdamskim baročnim zborom lahko slišali v interpretacijah Bachovih Leipziških koralov.
Saloma in Kino Šiška

Saloma in Kino Šiška

ARS Svet kulture, 20. september 2019 ― "Ne želim si, da Kino Šiška postane nova Slovenska filharmonija in Simon Kardum novi Mitja Rotovnik". - Gregor Tomc Kino Šiška praznuje desetletje delovanja in pred mikrofon smo povabili Gregorja Tomca, ki je ob jubileju z nami delil kritične misli. V Trstu se je začel Slofest, tridnevni festival Slovencev v Italiji, jutri pa bodo na velikem odru ljubljanske Drame s premiero Salome Oscarja Wildea v režiji Eduarda Milerja začeli novo sezono.
Organistka Tong Soon Kwak

Organistka Tong Soon Kwak

ARS Obiski kraljice, 20. september 2019 ― Je ena vodilnih koncertnih organistk iz Južne Koreje. Tokratna orgelska interpretka bo južnokorejska organistka Tong Soon Kwak. Orgle namreč že dolgo niso več le stalnica evropskih koncertnih dvoran, pač pa vse bolj postajajo samoumeven inventar najimenitnejših koncertnih prizorišč Azije oz. Daljnega Vzhoda. Kljub drugačni kulturi, veri in tradiciji so tako že dolgo prisotne na Japonskem, Kitajskem in v Južni Koreji, od koder prihaja tudi orgelska virtuozinja in pedagoginja Tong Soon Kwak.
100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor

100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor

ARS Kulturna panorama, 20. september 2019 ― 100 let SNG Maribor, nagrada večernica Andreju E. Skubicu in številne razstave. 100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor, nagrada Večernica Andreju E. Skubicu ter razstave Mi vsi živeti ščemo, Prekmurje 1919 v Murski Soboti, stripov Zorana Smiljaniča na Ljubljanskem Gradu, Po prekopu je obstajal samo še naš svet – v Mestni galeriji Ljubljana ter Skrita stvarnost Christa in Jean Claude v Galeriji – Muzeju Lendava, so teme današnje Kulturne panorame.
Vesna Lemaić: Dobrodošli

Vesna Lemaić: Dobrodošli

ARS Izšlo je, 20. september 2019 ― Vesna Lemaić piše zgoščeno, brezkompromisno in - lepo. Pisateljica in prevajalka Vesna Lemaić je pripovedno prvenko Popularne zgodbe objavila leta 2008, nato leta 2010 roman Odlagališče in štiri leta pozneje še roman Kokoška in ptiči. Pred tedni je za svojo četrto knjigo, za zbirko kratkih in kratkih kratkih zgodb Dobrodošli dobila nagrado novo mesto na festivalu Novo mesto short. Več o zbirki in zgodbah nam bo nagrajenka povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa nam bo tudi tri zgodbe (Stik, Sonca in sonca ter Sijanje). Vabljeni k poslušanju.
Leonardo da Vinci – univerzalni renesančni človek

Leonardo da Vinci – univerzalni renesančni človek

ARS Likovni odmevi, 19. september 2019 ― Najnovejši prevod monografije o slikarju, arhitektu, znanstveniku, vizionarju in izumitelju novih tehnologij obsega prek 300 strani Ne le svet umetnosti temveč tudi svet znanosti in tehnike v mnogih deželah, se skozi množico razstav, simpozijev in knjižnih izdaj spominja letošnje 500-letnice smrti renesančnega „univerzalnega človeka“ Leonarda da Vincija. Na posestvu takratnega francoskega kralja, je v starosti 67 let umrl 2. maja 1519. Največja tukajšna založba je pred dobrim mesecem predstavila prevod monumentalne monografije z naslovom „Leonardo – genij – 500 let“.  Avtor, poznavalec italijanskega renesančnega slikarstva Fabio Scaletti je izvirnik objavil lani, dodali pa so mu tudi besedilo profesorja zgodovine umetnosti renesanse z oxfordske univerze Martina Kempa z naslovom „Lepa princesa“. Scaletti je na svoji spletni strani na začetku tega meseca zabeležil, da so poleg slovenskega doslej izšli še francoski, angleški, španski, ruski, slovaški in češki prevod. Pri nas je prevod delo Irene Trenc-Frelih. V pogovoru, ki ga je pripravil Goran Tenze, bo o renesančnem geniju oziroma o tem, kako ga razume kot akademski kipar in umetnik govoril Jiři Kočica.
»New age« ali »old age«: kako živ je gnosticizem?

»New age« ali »old age«: kako živ je gnosticizem?

ARS Ars humana, 19. september 2019 ― Ali novodobna religijska gibanja, ki jih označujemo z izrazom »new age«, koreninijo v gnostičnih sistemih z začetkov krščanstva? Monumentalno delo Ireneja Lyonskega Zoper krivoverstva, ki ima v grškem izvirniku pomenljiv naslov Razkritje in zavrnitev lažnega spoznanja, odpre temeljna vprašanja o razlikovanju med pravo vero (ortodoksija) in krivoverskimi ali heretičnimi nauki: Kaj je gnoza in kdo so gnostiki? V čem se gnosticizem in druga krivoverstva razlikujejo od pravovernega nauka? Kateri so po Ireneju kriteriji, ki zagotavljajo pravo vero? In ali novodobna religijska gibanja, ki jih označujemo z izrazom »new age«, koreninijo v gnostičnih sistemih z začetkov krščanstva, zaradi česar bi jih lahko imenovali tudi »old age«? Naš gost bo jezuit in glavni prevajalec Irenejevega dela Benjamin Bevc. New age in gnosticizem: podobnosti in razlike New age je izrazito kompleksen pojav in po mojem mnenju ga težko primerjamo z antičnim gnosticizmom. Res pa je, da se v strokovni literaturi, ki obravnava new age, pogosto omenja povezava z gnosticizmom in drugimi predhodniki new aga. Vendar sem sam nekoliko skeptičen pri iskanju tesnih vzporednic med obema pojavoma. Po mojem mnenju je več razlik kot podobnosti. Podobnosti sta predvsem dve. Prva zadeva sinkretistični značaj tako new aga kot gnosticizma. Se pravi, new age se navdihuje pri hinduizmu, budizmu, ezoterizmu, pri ekološkem gibanju, pri alternativni medicini, pa tudi pri krščanstvu. Na podoben način je tudi gnosticizem nekakšno sinkretistično gibanje, kar nasploh velja za helenistično obdobje. Strokovnjaki za gnosticizem danes jasno povedo, da obstajajo za gnosticizem trije glavni viri: prvi je platonistična filozofija v nekoliko radikalizirani različici, se pravi, gnosticizem mnogo bolj kot Platon sam poudarja razliko med duhom in telesom, med idejami in materialnostjo. Druga dva vira pa sta krščanstvo in judovstvo. Predvsem znotraj krščanstva je na gnosticizem močno vplivalo vprašanje Božjega trpljenja, vprašanje
Sedem dni

Sedem dni

ARS Svet kulture, 19. september 2019 ― Žiga Divjak in Katarina Morano s krstno uprizoritvijo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega Tretji dan Slovenskega filmskega festivala v Portorožu sta v glavnem tekmovalnem programu celovečernih filmov na vrsti Oroslan Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča. Spregovorili bomo tudi o začetku nove sezone Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, natančneje o uprizoritvi dela Ödona von Horvata Zgodbe iz Dunajskega gozda v režiji Primoža Ekarta. Tu je še premiera avtorske predstave Sedem dni režiserja Žiga Divjaka in dramaturginje Katarine Morano na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega, pa premiera predstave Ostržek v Lutkovnem gledališču Maribor. Prav tako v Mariboru se začne festival plesno-performativnih predstav Performa – Platforma in še kaj se bo našlo v oddaji Svet kulture.
22. festival slovenskega filma

22. festival slovenskega filma

ARS Gremo v kino, 19. september 2019 ― Vabimo vas v družbo slovenskih ustvarjalcev filma. Tokrat se posvečamo 22. Festivalu Slovenskega filma. Odprl ga je film Metoda Pevca Jaz sem Frenk, sklenil pa se bo v nedeljo s sklepno slovesnostjo in podelitvijo nagrad. Ogledati si jo bo mogoče v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija.
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 19. september 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
še novic