Sonja Cekova Stojanoska: Ne maram zvonov

Poiesis, 9. januar 2018 ― Medtem ko hitimo po vsakdanjosti, premikamo svoje meje, okoli nas se gnetejo ljudje kot megla, hijene pa so ves čas lačne, praskajo, se spopadajo in druga drugi iztikajo oči, brž ko jim kaj zadiši po mesu, in mrcvarijo tekmece, zato da potešijo lasten ego.   Kolo se vrti, pravijo, in stari zvon spet odšteva čas, čeprav vsi uporabljamo mobilne telefone.   Ne sovražim zvonov, ne, in vendar naj počakajo v daljni prihodnosti; saj ni treba, da se ustavi čas, želim si samo svežega zraka, ki mi bo napolnil vse celice telesa – da bi me, ne da bi si kaj očitala, pobožala lepota iskrenega čustva, ki ga je nekdo že zdavnaj potisnil v kot.   In nočem, da me omejuje dejstvo, da lahko včasih mobilni telefon celo nalašč izklopim.   Prevedla Klarisa Jovanović  (pesem je bila prevedena v sklopu pesniško prevajalske delavnice Triglav-Vardar / Vardar-Triglav, ki je v organizaciji Društva Poiesis potekala novembra 2017 v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani)
Delavnica kreativnega pisanja z Leonoro Flis (izobraževalna delavnica)

Delavnica kreativnega pisanja z Leonoro Flis (izobraževalna delavnica)

Trubarjeva hiša literature, 9. januar 2018 ― Delavnica kreativnega pisanja je zasnovana tako, da se skozi srečanja spozna zakonitosti pisanja kratke zgodbe in literarnega novinarstva. Na tak način želimo nagovoriti čim širši krog ljudi, ki imajo željo po spoznavanju različnih zvrsti pisanja. Delavnica poteka tako, da se praktični del podkrepljuje tudi z razlagami in analizo prebranega in zapisanega. Udeleženci bodo dobili v pregled tudi nekaj teoretičnega gradiva, ki jim lahko pomaga pri kreativni praksi. Obravnavali bomo zapis kratke  zgodbe in literarno novinarstvo. Srečanja bodo primarno osnovana na praktičnem delu, torej oblikovanju lastnih zapisov, ki bodo na naslednjem srečanju tudi obravnavani in analizirani v skupini. Vsi udeleženci bodo imeli dostop do tekstov vseh v skupini, tako da bo lahko potekala skupinska obravnava. Na delavnico bo sprejetih največ 12 udeležencev, ki jih bo na podlagi prejetih besedil izbral organizator. Če želite sodelovati, pošljite svoj tekst (zaključeno celoto ali odlomek kratke zgodbe), ki ne sme biti daljši od treh strani, na naslov: trubarjeva@literarnahisa.si. Rok za oddajo besedila je 31. 1. 2018. Delavnica bo potekala v Trubarjevi hiši literature (Sritarjeva ulica 7): 15.2., 1.3., 15.3., 29.3., 12.4. in 19.4., med 16:30 in 19:00. Delavnica je brezplačna.  {fshare id=3143}
Govor in komunikacija – Barbara Pia Jenič (izobraževalna delavnica)

Govor in komunikacija – Barbara Pia Jenič (izobraževalna delavnica)

Trubarjeva hiša literature, 7. januar 2018 ― Na delavnico bo sprejetih 12 udeležencev, ki jih bo na podlagi prejetih prijav izbral organizator. Če želite sodelovati, pošljite prijavo (izkušnje z javnim nastopanjem, govorom in komunikacijo ter motivacijo/motiv za prijavo na delavnico), na naslov trubarjeva@literarnahisa.si. Delavnica bo potekala v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva ulica 7), ob torkih od 16.00 do 18.00 - prvo srečanje bo 6. februarja 2018. Rok za oddajo prijav je 24. 1. 2018. Delavnica bo potekala od februarja do aprila in je brezplačna. Mednarodni strokovnjaki pravijo, da v vsakodnevnem življenju dosežemo tisto, kar znamo dobro skomunicirati in ne tisto, kar si želimo. Govor in komunikacija sta najpomembnejše orodje kreiranja odnosov in doseganja ciljev v vsakodnevnem življenju. Delavnica govornega sporočanja in pripovedovanja je namenjena vsem, ki bi želeli izboljšati ali preveriti svoje komunikacijske veščine. Trening poteka v več fazah: sproščanje telesa in uma; dihanje s prepono; vaje za izgovorjavo; načini interpretacije izbranih besedil in javni nastop po izbiri.
še novic