Film je mlad

Vrabec Anarhist, 30. junij 2021 ― V nemogočih razmerah in od vseh pozabljenem okolju je mogoče ustvariti vrhunsko umetnost in osvojiti svet. The post Film je mlad first appeared on Vrabec Anarhist.
Osti

Osti

Literatura v živo, 30. junij 2021 ― Tam nekje v poznih osemdesetih sem pogosto zahajal v Sarajevo, kjer sem spoznaval različne ljudi. Eden tistih, ki so mi odprli mesto, kot rano, ki se nikdar ne zaceli, je bil tudi Josip.

Cankarjeva nagrada

Vrabec Anarhist, 29. junij 2021 ― Tudi zato, ker je veliko pisateljev previdnih, ko z mnogimi državljani delijo strah pred aktualno maščevalno oblastjo, se je danes sovražni govor zavlekel v vse pore življenja, tudi zato besede nimajo več teže … Tudi zaradi premajhne angažiranosti pisateljev. The post Cankarjeva nagrada first appeared on Vrabec Anarhist.
Stoletje v enem življenju

Stoletje v enem življenju

Radio Študent, 29. junij 2021 ― Nepoboljšljivega optimista, avtobiografijo Stevana Dedijerja, bi lahko imenovali kar branje zgodovine 20. stoletja. Jugoslovanski fizik, novinar, vojak, padalec, diplomat, obveščevalec, utemeljitelj koncepta poslovnega obveščanja in kaj vse še ne, je bil namreč že od rojstva aktivni udeleženec globalnih družbenih premen.
Pozdrav v poletje 2021

Pozdrav v poletje 2021

Bralno društvo, 28. junij 2021 ― Lepo pozdravljene, spoštovane članice in člani Bralnega društva Slovenije in obiskovalke in obiskovalci naše spletne strani. Zelo smo veseli, da nam je po dolgem času uspelo prenoviti in posodobiti spletno stran, na kateri boste lažje našli novice in obvestila o dogodkih, povezanih z branjem, bralno kulturo in širjenjem navdušenja nad branjem. The post Pozdrav v poletje 2021 appeared first on Bralno društvo Slovenije.
Nacionalni mesec skupnega branja 2021

Nacionalni mesec skupnega branja 2021

Bralno društvo, 28. junij 2021 ― Med 8. septembrom (mednarodnim dnevom pismenosti) in 10. oktobrom 2021 (zaključek Tedna otroka®) bo v Sloveniji potekal že tradicionalni NMSB 2021, ki povezuje vse, ki skrbimo za spodbujanje branja in bralne kulture, z namenom dviga bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu. The post Nacionalni mesec skupnega branja 2021 appeared first on Bralno društvo Slovenije.

Saša Pavček: Zastali čas (Aljaž Koprivnikar)

Sodobnost, 28. junij 2021 ― Aljaž Koprivnikar   Saša Pavček: Zastali čas. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2021.   Slovenska igralka, profesorica igre, esejistka in dramatičarka Saša Pavček je pred dobrimi desetimi leti z izidom knjižnega prvenca Obleci me v poljub svoj prostor  našla tudi v pesniškem ustvarjanju, ki…

Dušan Šarotar: Melanholija

Sodobnost, 28. junij 2021 ― Dušan Šarotar   Melanholija Odlomek iz romana   Na službeno pot v Zagreb se je odpravil nenapovedano. Po navadi je daljše potovanje oznanil že teden prej, da smo se doma v miru pripravili, Roža je prevzela vodenje trgovine, predvsem prodajo na…

Kristian Koželj: Nazaj k molku

Sodobnost, 28. junij 2021 ― Kristian Koželj   Nazaj k molku Maja lani je Michel Houellebecq, za katerega menim, da je eden najboljših kronistov samopašnega ega kot gonilne sile sodobne evropske družbe, o čemer bom razmišljal v nadaljevanju, v eseju o postcovidnem svetu povsem v…
Najboljši vseh možnih svetov, drugič

Najboljši vseh možnih svetov, drugič

Literatura v živo, 28. junij 2021 ― Junija 2020 smo že vsi vedeli za COVID-19, za nami sta bili že prva razglasitev epidemije in prva razglasitev njenega konca, preizkusili smo zaprtje cele plejade inštitucij, od kulturnih do izobraževalnih. Ampak ko takole gledam nazaj – pa upam, da ne gre samo za nostalgijo –, je svet takrat še kar nekako izgledal.
še novic