Zdenko Kodrič: Ladja Maribor

Zdenko Kodrič: Ladja Maribor

MMC Knjige, 29. marec ― Prepletanje zgodovine in fikcije je nekakšen temelj Kodričevega opusa, še posebej če gre za osebe in dogodke, ki jih je čas postavil na obrobje. V romanu Pet ljubezni so bile to izpovedi petih žensk, Judinj, ujetih v kolesje zgodovine.

Slavko Pregl: Ali bo treba stavkati?

Sodobnost, 28. marec ― Razmišljanje o nekaterih dejstvih in o ceni pisateljskega dela     Suhoparen, malce samovšečen, a v bistvu stvaren uvod   Leta 1972 je izšla moja prva knjiga. Honorar za avtorsko polo je takrat znašal toliko kot povprečna slovenska plača. Do danes sem napisal/objavil nekaj več kot petdeset knjig, prejel vse možne slovenske nagrade za mladinsko […] The post Slavko Pregl: Ali bo treba stavkati? appeared first on .

Žiga Valetič s Carlosom Pascualom

Sodobnost, 28. marec ― Valetič: Najin pogovor se bo odvijal v jeziku, ki za nikogar od naju ni materni. Mislite, da bodo vsi odtenki tega, kar bova želela povedati, prišli do izraza?   Pascual: Mislim, da bodo. Tega mi drugače ni treba početi z Mojco [Medvedšek, prevajalka, urednica], ki me v pogovorih razvaja s popolno španščino, sicer pa moram […] The post Žiga Valetič s Carlosom Pascualom appeared first on .

Sodobna slovenska proza Lucija Stepančič

Sodobnost, 28. marec ― Z lučjo pri belem dnevu   1.   Zvečer bi morala priti, čisto prepozno se tega domislim. Tako bi bilo veliko bolj znosno. Če že ne kar lepo. Samo še sveče bi se videle, od nagrobnikov in cvetja pa le silhuete. In, oh, ciprese. V ozadju pa sončni zahod in luči, ki se prižigajo po […] The post Sodobna slovenska proza Lucija Stepančič appeared first on .

Tuja obzorja Tomas Vaiseta: Ch

Sodobnost, 28. marec ― Drugo poglavje Charlemagne     Kar malce vzvišeno zveni: ni mi treba povedati tega, česar nočem. Vendar bi bilo pošteno povedati še nekaj drugega: vedel sem zelo malo. Ne maram prosjačiti kot vrabec, ne maram stopicati po mizi in zobati drobtinic, če razumete, o čem govorim. Če bi radi podrobno poročilo ali če vas skrbijo […] The post Tuja obzorja Tomas Vaiseta: Ch appeared first on .

Uroš Zupan: Dnevnik (1992–1993)

Sodobnost, 28. marec ― Dnevnik (1992–1993) Ponedeljek Jaz. Torek Jaz. Sreda Jaz. Četrtek Jaz.   Witold Gombrowicz: Dnevnik     februar 1992   Veter, še ena stvar, ki ji ne morem natančno določiti porekla in mesta, veter, ne da se ga nikamor postaviti. Ne spada sem. V zadnjih nekaj dneh je to že tretja stvar, za katero ne vem, […] The post Uroš Zupan: Dnevnik (1992–1993) appeared first on .

Kristian Koželj: Še naju bo. Še. Samo nehati se morava.

Sodobnost, 28. marec ― O Postilah Milana Vincetiča   Milana Vincetiča sem, na žalost, srečal le dvakrat. Ne prvič ne drugič nisva spregovorila niti besede. Spet, na žalost. Drugič in zadnjič je bilo konec leta 2015 v Mariboru na podelitvi nagrade Apolon poezije – za najboljšo erotično pesem, kajpak. Nagrado je, kajpak, dobil prav Milan Vincetič, in sicer za […] The post Kristian Koželj: Še naju bo. Še. Samo nehati se morava. appeared first on .

Janja Vidmar: Mama ne sme izvedeti. (Recenzira Nada Breznik)

Sodobnost, 28. marec ― Maribor: Pivec, 2023.   Zgodba tega mladinskega romana, namenjenega mlajšim najstnikom, je v svojem bistvu temna, govori namreč o tabu temi, o kateri še odrasli samo šepetajo, še posebej pred otroki. Žal zgodba za današnji čas in razmere ni le blizu realnosti, temveč je skoraj verjetna. Pisateljica jo pripoveduje na privlačen in lahkoten način brez […] The post Janja Vidmar: Mama ne sme izvedeti. (Recenzira Nada Breznik) appeared first on .

Matej Bogataj: Ignoranca in samopoveličevanje

Sodobnost, 28. marec ― Giorgio Pressburger: V gradu (Smrt umetnika). Režija Alessandro Marinuzzi. Slovensko stalno gledališče Trst, ogled novembra 2023   Pred kratkim je umrl Anton Petje, s katerim je pred več kot tridesetimi leti, leta 1993, igral Alojz Svete v naslovni vlogi igre Ronalda Harwooda Garderober; igra je, čeprav je naslovljena po pomočniku, v resnici igra o ostareli […] The post Matej Bogataj: Ignoranca in samopoveličevanje appeared first on .
SLOVENSKA LITERATURA V PRAGI

SLOVENSKA LITERATURA V PRAGI

Društvo slovenskih pisateljev, 28. marec ― Danes, 28. 3., je v Pragi potekala slovesnost ob odprtju spominske plošče Zofki Kveder, slovenski pisateljici, publicistki in prevajalki. Obeležje je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Pragi postavilo Društvo slovenskih pisateljev na pobudo Cvetke Bevc, dr. Alenke Jensterle Doležal in dr. Katje Mihurko. Zofka Kveder je v Pragi živela med letoma 1900 in […]
še novic