Humanistični marš

Humanistični marš

Radio Študent, 16. maj 2017 ― Drago poslušalstvo, pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. Stanley Brouwn  je pred več kot desetimi leti izvedel zanimiv poskus in je 21 dni popisoval vsak korak, ki ga je naredil med hojo. Štel je korake po stanovanju, mestu, službi ali le med hojo na sprehodu, kasneje pa je ta zapis kot umetniško delo objavil v knjigi my steps 12.12.20051.1.2006.   Hoja, mišljenje ter možganska stimulacija pa so povezane s številnimi misleci in umetniki; za primer vzemimo slovitega avtorja J. R. R. Tolkiena, ki je bil znan po svojih nevzdržno dolgih sprehodih po gozdu. Tokrat pa je v slovenskem prevodu izšla knjiga, ki združuje ti dve človekovi dejavnosti; mišljenje in hojo. Filozofija hoje je knjiga francoskega filozofa srednje generacije Frédérica Grosa, ki bo osrednja tema današnjega pogovora v Trubarjevi hiši literature. Ob 18. uri bosta knjigo Filozofija hoje predstavila urednik knjige in filozof Goran Potočnik Černe in Milan Hosta, avtor ene prvih disertacij na temo filozofije športa.   Hoja se pojavlja tudi v obliki družbene intervencije, če za primer vzamemo različne pohode in proteste. Podoben učinek ima lahko tudi umetnost, o tem pa bo danes ob 19. uri v Muzeju sodobne scenske umetnosti +MSUM potekal pogovor o knjigi Umetnost kot intervencija. Malo več o sodobni kritični vlogi umetnosti nam je povedala avtorica knjige Polona Tratnik. IZJAVA Katera umetniška praksa ali oblika pa je najprimernejša in najučinkovitejša za intervencijo? IZJAVA Pa je res možna intervencija le izven institucionalnih društev ali je možnost tega tudi znotraj ali vsaj s pomočjo institucij? IZJAVA   Ob 21. uri zvečer pa se bo v Kinu Šiška začel koncert Orena Ambarchia. Še pred koncertom bo ob 18.uri potekal pogovor z nastopajočim glasbenikom in skladateljem. V kolikor se vam takrat še ne bo dalo iz hiše, se le priklopite na frekvenco Radia Študent, kjer vam bomo pogovor z Orenom Ambarchiem v živo dozirali preko radijskih sprejemnikov.   Kulturne novice je
Lebdenje

Lebdenje

Odzven, 16. maj 2017 ― Gre za posnetek koncerta iz leta 2015, konkretneje zadnjega dne januarja, ko je Jazz Hram Divača še bil ena od stalnih postojank vsakega jazzovskega glasbenika.
LGL za predstavo Ti loviš! nagrajeno v Srbiji

LGL za predstavo Ti loviš! nagrajeno v Srbiji

Misli, 16. maj 2017 ― Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je na 19. mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu za predstavo Ti loviš! pobralo kar tri nagrade. Saša Eržen je dobila posebno nagrado za dramsko besedilo, Silvan Omerzu nagrado za najboljšo režijo, Martina Maurič Lazar in Brane Vižintin pa sta bila nagrajena za igro.
Iskrena nepokorščina

Iskrena nepokorščina

Odzven, 16. maj 2017 ― Na tem živem in živahnem albumu je nakopičenih toliko zanimivih muzičnih in družbeno relevantnih reči, da se je težko upreti skušnjavi njihovega razstavljanja in povezovanja.
Letošnja Svetlobna gverila se ozira v preteklost

Letošnja Svetlobna gverila se ozira v preteklost

Mladina, 16. maj 2017 ― Od 17. maja do 17. junija bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 11. mednarodni festival Svetlobna gverila, ki se letos osredotoča na temo Spomini, s katero izpostavljajo pomen in vlogo spomina, kot se ta kaže bodisi na ravni posameznikove subjektivne izkušnje bodisi na širši družbeni ravni. Spominjanje je svojstvena človeška lastnost: z njeno pomočjo posameznik osmišlja in konceptualizira pretekle...
še novic