Podelitev Valvasorjevih nagrad brez velikega nagrajenca

Misli, 15. maj 2017 ― V Narodni galeriji so danes podelili Valvasorjeve nagrade in priznanja za leto 2016, niso pa podelili nagrade za življenjsko delo, saj komisija zanjo ni prejela nobenega predloga. Z Valvasorjevimi nagradami za enkratne dosežke so bili ovenčani sodelavci Prirodoslovnega muzeja Slovenije, Jožef Matijevič ter Damjana Fortunat Černilogar.
Lokaliziran utopizem

Lokaliziran utopizem

Odzven, 15. maj 2017 ― N'tokov novi projekt je mogoče brati kot nadaljnji korak k javnemu dialogu z lokalno javnostjo oziroma kot še eno aktivistično ambicijo, izpeljano v dialogu z izrazitim glasbenim sladokuscem.
Lirični ples

Lirični ples

Radio Študent, 15. maj 2017 ― V kulturnih novičkah nadaljujemo z zbiranjem podatkov o pomembnejših dogodkih na današnji dan. Tudi tokrat imamo srečo. Na današnji dan leta 1940 sta namreč Dick in Mac McDonald v Kaliforniji odprla prvo restavracijo McDonald’s. Z delovanjem omenjene restavracije je povezano tudi rojstvo koncepta »fast food«.   Veliko manj odmeven je podatek, da danes praznujemo mednarodni dan lirike. Na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU so se odločili, da ga zaznamujejo s pesniško-znanstvenim srečanjem Poezija kot pesnikovo življenje. Na njem so vidnejši predavatelji slovenskih univerz razmišljali o poetikah pomembnejših slovenskih in svetovnih pesnikov. Posebne pozornosti so bile deležne Prešernove Poezije, saj letos poteka 170 let od njihovega izida. O njih so na srečanju spregovorili dr. Janko Kos, dr. Igor Grdina in dr. Neža Zajc.   Prazniku lirike se danes posvečajo tudi na Oddelku za germanistiko Filozofske fakultete v Ljubljani, vendar precej bolj osredotočeno: referati, s katerimi so nastopili predavatelji in predavateljice, so posvečeni ustvarjalnosti avstrijskega pisatelja Franza Stefa Griebla  alias Franzobla, ki letos praznuje 50 let. S Filozofske fakultete se bo zvečer javno praznovanje preselilo v Trubarjevo hišo literature, kjer bo Franzobel predstavil svoj zadnji roman Das Floss der Medusa - Splav Meduze.   Sedaj pa še k dogodkom s področja vizualne kulture. V Trubarjevi hiši literature bo potekalo odprtje fotografske razstave Uroša Abrama Torzo. Fotografije so nastale med dokumentiranjem istoimenske magistrske predstave Klemna Janežiča, v kateri je priljubljeni igralec izvajal ples buto. Za predstavo je dobil magistrsko Prešernovo nagrado. Vprašali smo ga, od kod pravzaprav izvira njegovo zanimanje za ta ples? *Izjava Laik o značilnostih plesa buto prek internetnih virov lahko izve, da omenjen ples združuje groteskno okolje, tabu teme itd. Kaj od tega bomo lahko videli na slikah s tvoje predstave? Je potekala na kakšnem grotesknem k
V Novi vasi najprej folklora, nato še ubrana pesem

V Novi vasi najprej folklora, nato še ubrana pesem

Notranjsko primorske novice » Kultura, 15. maj 2017 ― Nova vas, Bloke – Na območni reviji odraslih pevskih zborov Pojo naj ljudje, ki jo je v soboto v dvorani Bloški smučar v Novi vasi pripravila cerkniška izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti, se je predstavilo sedem pevskih sestavov. Dan prej so v dvorani na Blokah ob odprtju Tedna ljubiteljske kulture nastopile otroške folklorne skupine. Predstavilo se je sedem zborov. Foto: Notranjsko-primorske novice Na reviji so se s po tremi pesmimi predstavili člani mešanega zbora Bloke pod vodstvom Tanje Avsec, mešanega zbora Rak Rakek, ki ga vodi Danica Štefančič, vokalne skupine Cluster, ki jo vodi Jelka Bajec Mikuletič, moškega zbora Tabor pod vodstvom Janeza Gostiše, vokalna skupina Diva pod vodstvom Irene Cundrič Iskra, mešanega zbora Sveti Jurij, ki ga vodi Tanja Avsec, in komornega zbora Fran Gerbič, ki ga vodi Jože Rajk. Župan Občine Bloke Jože Doles Foto: Notranjsko-primorske novice V petek so v dvorani Bloški smučar ob odprtju Tedna ljubiteljske kulture pripravili regijsko srečanje otroških folklornih skupin Ringa raja. Na njej je nastopilo osem skupin, mlajša otroška folklorna skupina javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda OŠ Dobrepolje, otroške folklorne skupine Osnovne šole narodnega heroja Maksa Pečarja Ljubljana, Rege Kulturnega društva Franceta Prešerna Račna in Kulturnega društva Vidovo iz Šentvid pri Stični ter starejše otroške skupine Kulturno-umetniškega društva Oton Župančič Sora, Osnovne šole Stari trg pri Ložu, Osnovne šole Miška Kranjca Ljubljana in JVIZ OŠ Dobrepolje. Obiskovalci prireditve so videli še dve skupini, ki sta popestrili odprtje Tedna ljubiteljske kulture. Zaplesali so domači otroci iz otroške folklorne skupine Osnovne šole Toneta Šraja Aljoše Nova vas in gostujoča starejša otroška skupina Srbskega kulturno-umetniškega društva Vidovdan iz Ljubljane.
Možnost izbire

Možnost izbire

Odzven, 15. maj 2017 ― Rok Košir, v. d. direktorja Zavoda Druge godbe, glasbeni zanesenjak, ki organizira »domače« koncerte v Pinelini dnevni sobi o možnosti izbire v ljubljanski koncertni krajini.
Ženski upor proti moški nadvladi

Ženski upor proti moški nadvladi

Mladina, 15. maj 2017 ― V ljubljanskem Kinodvoru bo od 17. maja dalje na ogled film Služkinja, romantična drama z mnogimi nepričakovanimi obrati v režiji korejskega mojstra Parka Chan-wooka. Film je svobodna priredba romana Žeparka (Fingersmith, 2002) valižanske pisateljice Sarah Waters, ki je leta 2009 izšel tudi pri založbi Sanje v prevodu Alenke Ropret. Romaneskno dogajanje film prestavi iz viktorijanske Anglije v Korejo v času...
še novic