Denar ali Umetnost?

Denar ali Umetnost?

Radio Študent, 17. maj 2017 ― Vse od velikega gospodarskega zloma leta 2008 nas poskušajo prepričati, da kriza pravzaprav ni nič slabega, temveč da je to velika priložnost. Velika priložnost, da se na novo izumimo in osvobodimo. Zakaj bi namreč delali 8 ur na dan za nekoga drugega v službi, v kateri sploh ne uživamo, ko pa lahko odpremo s.p. ter tako postanemo sam svoj šef.  Podjetništvo je postalo najvišja vrlina, podjetnik pa ideal, junak našega časa, ki nas bo rešil iz krize in stagnacije ter nas popeljal na pot nenehnega razvoja. To narativo je Ameriška umetnica Jennifer Lyn Morone vzela zares. Leta 2014 se je registrirala kot podjetje in svojo identiteto spremenila v korporacijo. Vse to z namenom, da bi postavila pod vprašaj vrednost posameznika v današnji ekonomiji, ki jo poganjajo podatki. Tako je začela zbirati vrsto različnih podatkov o sebi, ki si jih lasti njeno podjetje. Umetnico smo vprašali, zakaj se je odločila za ta korak: izjava se nahaja v posnetku Prav tako smo umetnico vprašali, katere podatke zbira in ali jih, tako kot druga podjetja, prodaja? izjava se nahaja v posnetku Za konec pa smo jo vprašali, v čem se pravzaprav njen projekt razlikuje od vsem znane prakse ustanavljanja s.p.-jev kot oblike prekarnega zaposlovanja? izjava se nahaja v posnetku Umetnico in njeno razstavo lahko ujamete ob 19. uri v galeriji Aksioma. Večer lahko nadaljujete v galeriji Vžigalica, kjer se ob 21:30 odprl festival Svetlobna Gverila. Tema letošnjega festivala bi morala biti Slovencem precej blizu, saj se loteva narodove priljubljene teme “Spominov”. V času festivala bo cela kopica avtorjev s svetlobnimi inštalacijami in video projekcijami postavljala pod vprašaj tako posameznikov kot tudi širši družbeni odnos do spominjanja. Inštalacije pa se bodo iz galerije prelile tudi na bližnje ulice okoli galerije. Spomini igrajo pomembno vlogo pri izgradnji človekove individualnosti in pomagajo določiti njegov položaj v svetu. Vendar pa lahko to dosežemo tudi z drugimi stvarmi.
Gremo v kino

Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 17. maj 2017 ― V sredo se je odprl festival v Cannesu, v torek pa končal festival kratkega filma v Oberhausnu. V oddaji bomo govorili tudi o dveh premierah: o novem Osmem potniku v režiji Ridleyja Scotta in o korejskem trilerju Služkinja. In še: izšla je knjiga Nerine T. Kocjančič Pogovori s Filipom o filmski poti in ustvarjanju Filipa […]
Za desetnico nominirana znana imena otroške in mladinske literature

Za desetnico nominirana znana imena otroške in mladinske literature

Misli, 17. maj 2017 ― Letošnji nominiranci za nagrado desetnica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) podeljuje svojim članom za najboljše otroško oz. mladinsko delo, so Milan Dekleva, Niko Grafenauer, Neli Kodrič Filipić, Nataša Konc Lorenzutti, Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Sebastijan Pregelj, Bina Štampe Žmavc, Anja Štefan in Janja Vidmar.
Mednarodni muzejski dan letos na temo spregledane preteklosti

Mednarodni muzejski dan letos na temo spregledane preteklosti

Misli, 17. maj 2017 ― Muzeji po vsem svetu bodo 18. maja obeležili mednarodni muzejski dan, ki bo potekal na temo Muzeji in spregledana preteklost: Nepovedano v muzejih. Letošnja tema bo muzejem ponudila priložnost, da predstavijo, kako se soočajo s konceptom neizrekljivega v zbirkah in spodbujajo obiskovalce k razmišljanju zunaj lastnih individualnih izkušenj.
Festival Svetlobna gverila o individualnem ali kolektivnem spominu

Festival Svetlobna gverila o individualnem ali kolektivnem spominu

Misli, 17. maj 2017 ― V Ljubljani se bo nocoj začel 11. mednarodni festival Svetlobna gverila. Letošnja tema je spomin, njegov pomen in vloga, kakor se kažeta ali na ravni posameznikove subjektivne izkušnje ali na širši družbeni ravni. Glavnina festivala bo kot doslej v galeriji Vžigalica in na prostem v bližnji okolici, še en sklop projektov pa bo v nekdanji Cukrarni.
V Cannesu začetek jubilejnega praznika filma

V Cannesu začetek jubilejnega praznika filma

Misli, 17. maj 2017 ― V francoskem Cannesu se danes začenja 70. mednarodni filmski festival. Festival, ki velja za najbolj glamuroznega na svetu, bo v letošnji jubilejni izdaji zaznamoval poseben blišč. Bolj bleščeča kot običajno bo tudi letošnja najpomembnejša festivalska nagrada, zlata palma, ki jo krasi 167 diamantov. Zanjo se bo potegovalo 19 filmov.
Prva slovenska gledališka nadaljevanka 

Prva slovenska gledališka nadaljevanka 

Mladina, 17. maj 2017 ― V Mestnem gledališču ljubljanskem je na ogled gledališka kriminalna nadaljevanka v štirih delih Vranja vrata, pod katero se podpisuje Nejc Gazvoda, režijo pa so zaupali makedonskemu režiserju Aleksandru Popovskemu. Gre za izvirni format gledališkega dela, pri katerem so se zgledovali po trenutnem fenomenu kakovostnih kriminalnih serij: Most, True Detective, Fargo, Happy Valley in Making a Murderer, dogajanje pa je...
Repriza branja pesniške zbirke Didaskalije k dihanju

Repriza branja pesniške zbirke Didaskalije k dihanju

Mladina, 17. maj 2017 ― Po septembrski premieri bo v Stari pošti Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana 4. junija ob 19.30 repriza branja celotne pesniške zbirke (35 pesmi) Anje Golob "Didaskalije k dihanju." Gre za tretjo pesniško zbirko, ki je leta 2016 izšla v samozaložbi, januarja letos pa je doživela ponatis. 
še novic