Rudarjenje na Luni

Rudarjenje na Luni

Radio Študent, 8. december 2017 ― Danes ob 13. uri se je s premiero dokumentarnega filma Let there be Light! na Institutu Jožef Stefan zgodil preplet kulture in znanosti. Dokumentarni film se v naslovu poigrava s hebrejskim yehi 'or, ukvarja pa se z razsvetljensko tematiko. Govori namreč o gradnji poskusnega fuzijskega reaktorja ITER, projektu, v katerem sodelujejo tudi slovenski raziskovalci.
Pri Mladinski knjigi tri dela z umetnostjo kot skupnim imenovalcem

Pri Mladinski knjigi tri dela z umetnostjo kot skupnim imenovalcem

Misli, 8. december 2017 ― Pri Mladinski knjigi so izšla tri nova dela, ki jih po besedah urednice Nele Malečkar povezuje umetnost. Uroš Zupan se je v zbirki esejev Sedeti v temi posvetil glasbi in spominom na rodno Trbovlje, Boris Jukić v zbirko Umetnost lokostrelstva vključuje klasično glasbo in literaturo, k umetnosti pa se rad zateka tudi Hišam Matar, avtor dela Vrnitev.

Na slovenskem predizboru za Evrovizijo se bo pomerilo 16 izvajalcev

Misli, 8. december 2017 ― Na slovenskem predizboru za pesem Evrovizije se bo februarja prihodnje leto pomerilo 16 izvajalcev. Za majski nastop v Lizboni se bodo potegovali Anabel, BQL, Gregor Ravnik, Ina Shai, Indigo, KiNG FOO, Lara Kadis, Lea Sirk, ManuElla, Marina Martensson, MILA, Nika Zorjan, Nuška Drašček, Orter, Proper in Tanja Ribič, so sporočili z RTV Slovenija.
Hobit (Hobbit)

Hobit (Hobbit)

ARS Filmska glasba, 8. december 2017 ― Filmska glasba trilogije Leta 1937 je angleški pisatelj, univerzitetni profesor in filolog John Ronald Reuel Tolkien izdal otroško knjigo z naslovom Hobit ali Tja in spet nazaj. Po tej čudoviti literarni predlogi je nastala tudi serija treh fantazijskih filmov Hobit, ki jih je režiral Peter Jackson. Trije filmi, ki imajo podnaslove: Nepričakovano potovanje, Smaugova pušča in Bitka petih vojska, pa so ob čudoviti zgodbi, igralski zasedbi, kostumografiji, grafiki in scenariju zaviti v skrbno stkane melodije Howarda Shora.
V Kinu Šiška Laibach z albumom Also Sprach Zarathustra

V Kinu Šiška Laibach z albumom Also Sprach Zarathustra

Misli, 8. december 2017 ― Skupina Laibach je poleti izdala nov album Also Sprach Zarathustra, na katerem je glasba, ki so jo člani napisali in izvajali v glasbeno-filozofski gledališki predstavi režiserja Matjaž Bergerja Tako je govoril Zaratustra. Svoj 20 studijski izdelek, ki že žanje pohvale kritikov po svetu, bodo Laibach premierno v Sloveniji predstavili v Kinu Šiška.
Varja Močnik, filmarka

Varja Močnik, filmarka

Mladina, 8. december 2017 ― V začetku osemdesetih let Ljubljana še diši po kinu. Videoteke, DVD-ji in torrenti neslišno prežijo na nesluteno prihodnost. Osnovnošolka Varja Močnik s prijateljico po pouku teče čez mestna dvorišča in vrtove, da bi ujela kakšno od filmskih projekcij. Stoji pri blagajni, živčno se prestopa v upanju na tretjega gledalca. Tri prodane vstopnice pomenijo, da bodo film zavrteli.
Mes(t)o glasu, Stara mestna elektrarna, Ljubljana

Mes(t)o glasu, Stara mestna elektrarna, Ljubljana

Mladina, 8. december 2017 ― Mes(t)o glasu, nova predstava plesalke, igralke in glasbenice Irene Tomažin Zagoričnik, je nadaljevanje njenega raziskovanja odnosa med telesom, glasom in prostorom. Tokrat se je avtorica s tremi soustvarjalkami (Adriano Josipović, Niko Rozman, Natašo Živković) posvetila raziskovanju prostora med kulturo in naravo, med individualnim in družbenim.
Bowrain: distracted

Bowrain: distracted

Mladina, 8. december 2017 ― Hauschka, Nils Frahm, Grandbrothers... Izvajalci, ki nimajo veliko skupnega, a jih povezujemo, ker glasb, katerih osišče je klavir in ki vključujejo vsaj košček neoklasičnih prijemov, v polju popularnega pač ni veliko. Enako za lase privlečeno lahko sedaj v isti krog bašemo tudi domačega Bowraina, ki z drugo ploščo opusti lep del elektronske draži prvenca in v središče postavi svojega favorita med instrumenti –...
Joanna Bator: Peščena gora

Joanna Bator: Peščena gora

Mladina, 8. december 2017 ― Peščena gora je ime blokovskega naselja, ki zraste po drugi vojni ob rudarskem mestu v Poljski dodeljeni regiji, ki so jo Nemci zapustili, čeprav ne vsi in ne vsi brez pritiskov. V tem čebelnjaku spremljamo več generacij, vse do najmlajše, za katero ukoreninjenost in pripadnost nista več daljni in nedosegljivi cilj in obet, temveč postopno vse bolj mora, iz katere se hoče umakn...

Laibach, Kino Šiška, Ljubljana

Mladina, 8. december 2017 ― Po osvojitvi Severne Koreje, ovekovečeni v filmu Dan osvoboditve, se je kultna domača industrial zasedba Laibach vrnila s prvim studijskim albumom po letu 2014, ko so izdali ploščo Spectre. Njihovo že dvajseto studijsko ploščo Also Sprach Zarathustra, ki ji je Mladina namenila najvišjo oceno, bodo na naših tleh premierno predstavili na dveh zaporednih koncertih v Kinu Šiška.
Žen: Sunčani ljudi

Žen: Sunčani ljudi

Mladina, 8. december 2017 ― Zagrebški ženski trio Žen se oglaša že s tretjo ploščo; tudi ta je izšla pri slovenski založbi Moonlee Records, ki že vrsto let deluje kot talilnica talentov z nekdanjega ex-YU območja. Žen na tokratni plati predstavi brezkompromisno mešanico postrocka, shoegaza in sorodnih psihedeličnih kitarskih žanrov, oplemenitenih s subtilnimi, a še zmeraj aktivističnimi LGBTQ-besedili, ki poslušalca nagovarjajo k strpnosti...
še novic