Ptuj: O kulturnem evru ni ne duha ne sluha

Ptuj: O kulturnem evru ni ne duha ne sluha

Štajerski tednik, 24. september 2020 ― Eden od ključnih ciljev ptujsko-ormoškega muzeja ostaja ureditev primernega arheološkega razstavišča. Strokovna komisija, ki jo je ustanovila ptujska občina leta 2017, je pripravila vsebinsko projektno nalogo za celostno rešitev na Muzejskem trgu 2 in 2b. A ker je Ministrstvo za kulturo lani izrazilo prepričanje, da je bolj smiselno vlagati v obstoječe objekte v njihovi lasti in jih sanirati, ne pa se lotevati novogradenj, so pripravili nov predlog.
Mariborski Ostržek najboljši na lutkovnem festivalu v Zagrebu

Mariborski Ostržek najboljši na lutkovnem festivalu v Zagrebu

Misli, 24. september 2020 ― Predstava Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor je bila razglašena za najboljšo predstavo na letošnjem 53. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč (PIF) v Zagrebu, so sporočili organizatorji. Mariborski lutkarji so ob sredinem zaključku festivala prejeli glavno nagrado Milan Čečuk za najboljšo festivalsko predstavo v celoti.
Umrla francoska šansonjerka Juliette Greco

Umrla francoska šansonjerka Juliette Greco

Misli, 24. september 2020 ― Na svojem domu v Parizu je v sredo umrla legendarna francoska pevka šansonov in igralka Juliette Greco, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila njena družina. T.i. črna muza pariških eksistencialistov povojnega obdobja je bila stara 93 let. Pozornost je vzbudila pred skoraj 70 leti z interpretacijo pesmi Je hais les dimanches.
V Brežicah razstava treh obsavskih muzejev Sava združuje

V Brežicah razstava treh obsavskih muzejev Sava združuje

Misli, 24. september 2020 ― V Posavskem muzeju v Brežicah bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Sava združuje, ki so jo skupaj pripravili trije obsavski muzeji, ob brežiškem še jeseniški Gornjesavski muzej in Zasavski muzej iz Trbovelj. Gre za skupno večzvrstno razstavo, ki jo bodo predstavili v vseh treh muzejih. V Brežicah bo na ogled do 20. maja prihodnje leto.
Avantgardni smo lahko tudi danes

Avantgardni smo lahko tudi danes

Dnevnik, 24. september 2020 ― Pred sto leti, 26. septembra 1920, je skupina mladih umetnikov prebudila Novo mesto s prvo pokrajinsko likovno razstavo desetih slikarjev v nekdanjem Windischerjevem salonu v Kandiji. Sledil je glasbeni dogodek Marija Kogoja na gradu Kamen in v...

Na sejmu ViennaContemporary tudi Galerija P74 s tremi ustvarjalci

Misli, 24. september 2020 ― V Marx Halle na Dunaju vrata odpira sejem sodobne umetnosti ViennaContemporary, kjer letos napovedujejo sodelovanje 65 galerij iz 16 držav, program pa je prilagojen omejitvam in izrednim razmeram. V sekciji Exploration (Raziskovanje) se z dialogom ustvarjalcev Milene Usenik, Tadeja Pogačarja in kolektiva Laibach Kunst predstavlja tudi Galerija P74.
Anthony Hopkins igra v filmu o demenci

Anthony Hopkins igra v filmu o demenci

Misli, 24. september 2020 ― Zvezdniški igralec Anthony Hopkins tokrat nastopa v filmu na temo demence The Father (Oče). Režiser in soscenarist filma, priznani francoski pisatelj Florian Zeller, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP scenarij napisal prav z mislijo, da bo Hopkins nastopil v glavni vlogi. "To so bile moje sanje," je poudaril.
Premiera tedna: Nova rasa

Premiera tedna: Nova rasa

Mladina, 24. september 2020 ― V Mali drami bo 25. in 26. septembra ob 20.00 krstna uprozoritev satirične drame Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki skozi zgodovinski kontekst opozarja na aktualne polemike ponovnih vzponov fašizma, rasizma, šovinizma in ksenofobije ter se sprašuje, ali tudi danes obstaja strah pred "izrojeno umetnostjo".
še novic