Med zadnjimi pivškimi mlekarji z Gašperjem Butino

Med zadnjimi pivškimi mlekarji z Gašperjem Butino

Notranjsko primorske novice » Kultura, 23. september 2020 ― Postojna – Postojnska knjižnica do 14. oktobra gosti fotografsko razstavo vizualnega ustvarjalca Gašperja Butine Med zadnjimi mlekarji na Pivškem. Že naslov da slutiti, da je fotograf tematiko posvetil enemu vse redkejših znanj. Kot pravi avtor, ki zadnja leta ustvarja predvsem v tujini, je razstava nastala zelo spontano, pri čemer si želi, da bi jo na ogled postavil tudi na Pivškem. Razstava fotografij Med zadnjimi mlekarji na Pivškem, Gašper Butina, knjižnica Postojna, 15. september–15. oktober 2020 Foto: Gašper Butina Gašperja fotografija spremlja že od nekdaj, saj se je z njo amatersko ukvarjal že njegov ded. Veliko je o njej vedel tudi njegov oče, poznan akademski slikar in restavrator Marko Butina, s katerim je v zgodnjih najstniških letih razvijal filme in povečeval fotografije v kleti. Bolj resno se z njo ukvarja zadnjih osem let, ko razstavlja predvsem na Tenerifih, kjer živi in ustvarja. Navdih za aktualno razstavo je dobil na sosednji kmetiji, ki jo, ko je v Sloveniji, obišče večkrat tedensko. V štali, v kateri je 40 repov se ga je še posebej dotaknila molžnja. »Zdelo se mi je zanimivo in hvalevredno početje, vredno dokumentiranja, saj so to prizori, ki postajajo vse dragocenejši.« Avtor je želel skozi drugačne oči pokazati nekaj, kar se zdi nekomu vsakdanje, spet drugemu pa popolnoma neznano. »Želim si, da bi ljudje znali začutiti bogastvo tisočerih bilk, travic in rožic iz okoliških pašnikov, ujetih v opojno belo tekočino, ki ima na koncu le preprosto ime. Da bi znali spoštovati vloženo delo, ki zahteva stalno prisotnost, molžo zjutraj in zvečer, brez praznikov, ter drugače ceniti jutranjo rutino, ki se imenuje ´kufe´.« Kot pravi, se bo mleko še vedno pridelovalo, vendar na vedno bolj agresiven način in kot tako izgubljalo na kakovosti. Podobne razstave zaenkrat ne načrtuje, čeprav se je na to temo že iskrilo. »V vasi smo se šalili, da grem zdaj lahko do drugega soseda prasce pofotkat.« Ne želi se ujeti v en koncept. V Sloveniji novi
Ministrstvo odgovarja na sedem zahtev kulturnikov

Ministrstvo odgovarja na sedem zahtev kulturnikov

Misli, 23. september 2020 ― Z ministrstva za kulturo so posredovali odziv na dopis s sedmimi zahtevami, ki so jih kulturniki v ponedeljek naslovili na ministra Vaska Simonitija. O prvi zahtevi, naj minister opravlja tekoče posle, so zapisali, da Simoniti deluje skladno z zakonom in svoje delo opravlja zelo odgovorno, nadalje pa so podali še njihov pogled na druge zahteve.

Na Dunaju serija razstav slovenskih umetnikov

Misli, 23. september 2020 ― Na Dunaju bodo danes odprli razstavi slovenskih umetnikov Roberta Juraka in Uroša Potočnika. Odprtji razstav sta uvod v serijo šestih razstav slovenskih umetnic in umetnikov na Dunaju pod okriljem Leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020.

Nagrado Franz Kafka prejel Milan Kundera

Misli, 23. september 2020 ― Letošnji dobitnik najbolj prestižne češke literarne nagrade Franz Kafka je Milan Kundera. Literatu in intelektualcu čeških korenin, ki od leta 1975 živi v Franciji, je komunistični režim pred 41 leti odvzel češko državljanstvo, a so mu ga lani vrnili. Kundera je 8500 evrov vredno nagrado sprejel prek telefona.
LGL v novi sezoni s 13 premierami in perečimi temami

LGL v novi sezoni s 13 premierami in perečimi temami

Misli, 23. september 2020 ― Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo v novi sezoni uprizorilo 13 premier, ki razgrinjajo brezmejna vprašanja o delovanju narave, spodbujajo domišljijo in navdihujejo mlade gledalce za umetnost. Glavne teme sezone so svoboda, vpliv človeka in tehnologije na ekosistem, minljivost, distopični scenariji, kompleksnost ter neurejenost sveta.
V Moskvi razstava Andyja Warhola

V Moskvi razstava Andyja Warhola

Misli, 23. september 2020 ― V dvorani Združenja umetnikov Rusije v poslopju Nove Tretjakovske galerije bodo 25. septembra odprli razstavo I, Andy Warhol, ki bo združila okoli 200 del pionirja pop arta. Poleg slik bodo na ogled tudi njegova video dela ter dokumentarci o Warholu, del razstave pa bo namenjen njegovemu sodelovanju z glasbeniki, denimo z The Rolling Stones.
Pri Sotheby's oktobra na dražbo Banksyjeva verzija Monetovih lokvanjev

Pri Sotheby's oktobra na dražbo Banksyjeva verzija Monetovih lokvanjev

Misli, 23. september 2020 ― Avkcijska hiša Sotheby's bo 21. oktobra dala na dražbo Banksyjevo verzijo slike lokvanjev francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta. Britanski ulični umetnik je na sliki Monetovim lokvanjem dodal zapuščena nakupovalna vozička. Za delo z naslovom Show me the Monet iz leta 2005 se nadejajo iztržiti med tri in pet milijonov funtov.
Na Bledu danes začetek 52. mednarodnega srečanja pisateljev

Na Bledu danes začetek 52. mednarodnega srečanja pisateljev

Misli, 23. september 2020 ― Na Bledu bo drevi v Hotelu Park odprtje 52. mednarodnega srečanja pisateljev, ki se ga bo letos, zaradi aktualne situacije glede covida-19, udeležilo manj mednarodnih gostov kot minula leta. A ne glede na to so ga po besedah predsednice Slovenskega centra PEN Ifigenije Simonović pripravili z enako močjo, srčnostjo in odgovornostjo.
Festival Mesto žensk: V ognju upora

Festival Mesto žensk: V ognju upora

Dnevnik, 23. september 2020 ― Z ulično razstavo Nepozabne in projekcijo Buñuelovega filma Diskretni šarm buržoazije se je sinoči začel 26. festival Mesto žensk. Na različne ljubljanske lokacije in na splet bo s prepričanjem, da je ob trenutnih izzivih bolj kot kadar koli tudi...
še novic