Slovenski ornament – lepota po naše!

Planet Siol.Net, 16. julij ― V Sloveniji se ni nihče tako sistematično ukvarjal s slovenskim ornamentom, kot se je Jože Karlovšek. Raziskovalec slovenske ljudske umetnosti, gradbenik, pedagog in slikar, ki je svojo življenjsko pot začel v Šmarjeti pri Novem mestu in jo zaključil v Domžalah, se je s svojim gigantskim delom in neverjetnim opusom zapisal "med velike slovenske ljudi, o katerih se bo govorilo toliko časa, dokler bo obstal slovenski rod". Tako je zapisal Matjaž Brojan, novinar, publicist in zbiratelj, v predstavitvi Jožeta Karlovška kot "velikana slovenske narodopisne dediščine".
Tako bo videti prenovljena Drama #foto #video

Tako bo videti prenovljena Drama #foto #video

Planet Siol.Net, 4. julij ― Po dolgih prizadevanjih se začenja prva faza celovite prenove SNG Drama Ljubljana. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal ravnatelj Drame Igor Samobor, so v torek podpisali pogodbo o pripravi projektne dokumentacije z birojem Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Investicija je ocenjena na 43 milijonov evrov.
Melania bo pri Sevnici dobila prvi javni kip

Melania bo pri Sevnici dobila prvi javni kip

Planet Siol.Net, 27. junij ― Kam segajo korenine ameriške prve dame in kako domačini spremljajo in obeležujejo to nesporno zgodovinsko dejstvo, je vprašanje, ki si ga je ob prihodu v Slovenijo zastavil ameriški umetnik Brad Downey, ki je poskrbel, da bo Melania Trump v Rožnem, naselju pri Sevnici, dobila prvo javno skulpturo.
Kako bi bile videti volitve na Tinderju?

Kako bi bile videti volitve na Tinderju?

Planet Siol.Net, 20. junij ― Bi si želeli države, ki je popolnoma digitalizirana? Države, ki je vitka in tehnološko napredna zmagovalka? Države, v kateri so izboljšane čakalne vrste v zdravstvu, v kateri so volitve stran le en premik s prstom na ekranu levo ali desno in v kateri lahko sodelujete pri upravljanju proračuna?
V Mehiki odkrili glas Fride Kahlo #video

V Mehiki odkrili glas Fride Kahlo #video

Planet Siol.Net, 14. junij ― Uganka, kako je slišati Frida Kahlo, naj bi bila razvozlana. Narodna glasbena knjižnica Mehike je objavila edinstven radijski posnetek, na katerem mehiška slikarka recitira odlomke iz besedila Retrato de Diego (Diegov portret), ki ga je leta 1949 posvetila svojemu soprogu, prav tako slikarju, Diegu Riveri.
Harari: Kdo obvladuje svet? Kaj lahko storimo?

Harari: Kdo obvladuje svet? Kaj lahko storimo?

Planet Siol.Net, 14. junij ― Yuval Noah Harari, zgodovinar, eden najbolj pronicljivih mislecev današnjega časa in avtor uspešnic Sapiens in Homo Deus, se v svoji novi knjigi 21 nasvetov za 21. stoletje ukvarja s ključnimi izzivi za bližnjo prihodnost. "Človeštvo je sredi sprememb," opominja, "kakršnih še ni doživelo."
še novic