Bralna značka: podarili že več kot pol milijona knjig #foto

Bralna značka: podarili že več kot pol milijona knjig #foto

Planet Siol.Net, 22. maj ― Letošnji zlati bralci - gre za mlade, ki so za bralno značko brali vseh devet let osnovne šole - bodo ob koncu bralne značke prejeli knjigo Borisa A. Novaka Oblike neba z naborom pesniških oblik in ilustracijami Marjana Mančka. Kot je ob tem dejal predsednik Društva Bralna značka - ZPMS Marko Kravos, je bralna značka "krizantema na gumbnici slovenskega naroda".
Umrl je srbski igralec Mihailo Miša Janketić

Umrl je srbski igralec Mihailo Miša Janketić

Planet Siol.Net, 15. maj ― V Beogradu je danes v 81. letu starosti preminil eden največjih srbskih in jugoslovanskih igralcev Mihailo Miša Janketić, so sporočili iz Jugoslovanskega dramskega gledališča (JDP) v Beogradu. Odigral je več kot sto gledaliških vlog, večinoma v JDP, a je močno sled pustil tudi na filmu, televiziji in radiu, so dodali.
Brezplačen ogled Plečnikove hiše

Brezplačen ogled Plečnikove hiše

Planet Siol.Net, 14. maj ― Ob sprehodu skozi Ljubljano ne morete spregledati množice ureditev in arhitekturnih stvaritev slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Arhitekt, rojen v Ljubljani in v stroki podučen na Dunaju, je v Pragi pridobil pomembno ustvarjalno širino, ki jo je ob prihodu v rodno Ljubljano spretno udejanjil in ustvaril fenomen, ki mu danes pravimo Plečnikova Ljubljana. Marsikatera ideja se mu je porodila prav v njegovem domu, v hiši v Trnovem, ki je danes urejena kot muzej in je bila leta 2009 razglašena za spomenik državnega pomena.
50 let Radia Študent: kaj je prvi neodvisni študentski radio v Evropi danes? #video

50 let Radia Študent: kaj je prvi neodvisni študentski radio v Evropi danes? #video

Planet Siol.Net, 9. maj ― Na današnji dan 50 let praznuje Radio Študent, ki je vse od svojega nastanka ohranil samosvojo držo, kritično misel, alternativni glasbeni program, ustvarjalnost in tako vlogo refleksivnega medija. V različnih družbenih okoliščinah ter z generacijami sodelavcev in sodelavk, ki so ga in ga še vedno ustvarjajo, se je skozi koncept neodvisnosti in alternativnosti vsakokratno tudi opredeljeval.
Zakaj je notredamska katedrala tako pomembna

Zakaj je notredamska katedrala tako pomembna

Planet Siol.Net, 16. april ― Notre-Dame oziroma notredamska stolnica velja za enega najbolj prepoznavnih simbolov gotske arhitekture. Njena gradnja se je začela leta 1163, zaključna dela pa so potekala še dvesto let pozneje. Katedrala je preživela revolucijo, vojne, bila je mesto ustoličenja Henrika VI. in cesarja Napoleona I., v zadnjih desetletjih pa je priljubljena turistična točka s številnimi neprecenljivimi umetninami.
še novic