Vzhajajoče zvezde in vrhunska kulinarika za zaključek leta v prestolnici

Planet Siol.Net, 5. december ― Med prazničnim postopanjem po okrašeni prestolnici smo hitro pozabili na "zimske" razmere v mestu – nizke temperature, kratek dan in gnečo v trgovinah. Potem ko smo obredli vse glavne ulice v starem delu mesta, nas je pot zanesla na Novi trg, kjer nas je pričakal ljubek prizor. Na vrhu trga se v toplih zimskih barvah sveti praznična koča z idiličnim pogledom na Ljubljanski grad. Tam nas je pričakal oder, kjer se predstavljajo mladi glasbeni talenti in kjer lahko uživamo v vrhunski kulinariki.

Beseda leta po izboru Oxforda postala rizz

Planet Siol.Net, 4. december ― Beseda leta priznanega angleškega slovarja Oxford je postala rizz, je danes sporočila založba Oxford University Press. Gre za pogovorni izraz, ki označuje stil, šarm ali privlačnost, pa tudi sposobnost spogledovanja, osvajanja, pritegnitve romantičnega ali spolnega partnerja. Gre za skrajšano različico besede karizma.

Na Miklavževem koncertu zbrali 50.100 evrov

Planet Siol.Net, 4. december ― Na 31. Dobrodelnem Miklavževem koncertu, tradicionalni humanitarni prireditvi RTV Slovenija, Rotary kluba Ljubljana in Rotary Districta 1912, so zbirali sredstva za slovenske osnovnošolce, ki nimajo enakih možnosti za osebnostno rast in izobraževanje kot njihovi vrstniki. Organizatorji so sporočili, da so zbrali kar 50.100 evrov.

Znani so letošnji dobitniki Prešernovih nagrad

Planet Siol.Net, 4. december ― Upravni odbor Prešernovega sklada je v ljubljanski operni hiši razglasil dobitnike Prešernovih nagrad za leto 2024. Sklad vsako leto podeli največ dve Prešernovi nagradi za življenjsko delo in največ šest nagrad za umetniške dosežke v zadnjih treh letih. Nagrajence razglasijo 3. decembra, ki ga imenujemo tudi Ta veseli dan kulture.

Slovenca bosta tudi letos okrasila vatikansko Baziliko #foto #video

Planet Siol.Net, 1. december ― Florista Sabina Šegula in Peter Ribič sta danes na novinarski konferenci v Ljubljani predstavila letošnje že 11. božično krašenje bazilike svetega Petra v Vatikanu. Baziliko bosta okrasila z aranžmaji iz slovenskih božičnih zvezd, storžev, rdečih vrtnic, evkaliptusa, eševerije, pozlačenih listov in zelenja. V centru Rog sta poleg tega z ekipo izdelovala adventne venčke, ki jih bosta namenila družinam v stiski, predvsem tistim, ki so jih prizadele letošnje poplave.

V Novem mestu arheološka razstava o tamkajšnjem življenju pred tri tisoč leti

Planet Siol.Net, 1. december ― V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo danes zvečer odprli arheološko razstavo Življenje na tej in oni strani – Novo mesto pred 3.000 leti. Z omenjeno razstavo želijo znana novomeška železnodobna najdišča, kot je na primer Kapiteljska njiva, predstaviti tudi kot nekaj stoletij starejša najdišča pozne bronaste dobe oziroma kulture žarnih grobišč.

Ključna sestavina okusnih jedi #recept

Planet Siol.Net, 1. december ― S prihodom decembra se odprejo vrata v čarobni svet prazničnih pričakovanj, topline in druženja. To je čas, ko se domovi napolnijo z vonjem domačih dobrot in se za trenutek ustavimo ter preživimo čas svojimi najdražjimi. Ker sta gostoljubje in velikodušnost ključna elementa praznikov, je pravzaprav druženje ob dobri hrani tisto, ki na obraze prinaša nasmeh. V središču vseh okusnih doživetij pa je ena ključna sestavina, brez katere nobena jed ne bi imela pravega značaja – sol.

Na dražbo zgodnja oljna skica Johna Constabla

Planet Siol.Net, 1. december ― Avkcijska hiša Sotheby's v Londonu bo danes na dražbi ponudila skico angleškega romantičnega slikarja Johna Constabla z začetka njegove kariere. Oljna skica z naslovom The Harvest Field, ki je nastala leta 1797, je ocenjena na od 40 tisoč (okoli 46 tisoč evrov) do 60 tisoč funtov (69.500 evrov), piše britanski BBC.

V središču Ljubljane vrata odprl muzej o spolno prenosljivih okužbah #foto #video

Planet Siol.Net, 1. december ― Dan pred svetovnim dnevom boja proti aidsu, ki ga zaznamujemo 1. decembra, je svoja vrata v središču Ljubljane odprl muzej o spolno prenosljivih okužbah, ki v svoje prostore vabi predvsem mlade. Muzej želi na zabaven in atraktiven način v stilu nočnega kluba mlade opremiti z informacijami o spolno prenosljivih okužbah, jih spodbuditi k uporabiti zaščite pri spolnih odnosih ter opozoriti na pomen testiranja. Odprt bo do 12. decembra.
še novic