Slovenski plesalci nastopili v videospotu svetovno znane skupine #video

Slovenski plesalci nastopili v videospotu svetovno znane skupine #video

Planet Siol.Net, 25. januar ― Korejska superzvezdniška skupina BTS je v okviru promocij svojega četrtega studijskega albuma Map of the Soul: 7 v preteklem tednu izdala videospot za singel Black Swan, v katerem nastopajo slovenski plesalci. Umetniški film, ki si ga je do danes ogledalo več kot 24 milijonov ljudi, povezujeta močna instrumentalna izvedba pesmi in čudovita plesna koreografija, pod katero sta se podpisala Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, ustanovitelja MN Dance Company. Kot pravita, si takšnega uspeha nista predstavljala, a ju veseli, da je plesna izvedba dobila izjemno pozitiven odziv. 
Kako so gumijaste račke pomagale znanstvenikom? #video

Kako so gumijaste račke pomagale znanstvenikom? #video

Planet Siol.Net, 13. januar ― Danes praznujemo mednarodni praznik gumijastih račk. Priljubljeno igračo, ki popestri namakanje v banji, naj bi v svoji kopalnici imela tudi britanska kraljica Elizabeta II. Prvo gumijasto račko je konec štiridesetih let 19. stoletja ustvaril gruzijski kipar. Najprej je bila to skulptura, pozneje pa jo je patentiral kot plavajočo igračo. Po vsem svetu je bilo nemudoma prodanih 50 milijonov gumijastih račk.
Borisu Kobalu leto in tri mesece pogojne kazni #video

Borisu Kobalu leto in tri mesece pogojne kazni #video

Planet Siol.Net, 9. januar ― Na celjskem okrajnem sodišču je potekal predobravnavni narok za igralca in režiserja Borisa Kobala. Ta je komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja prevedel v slovenščino in jo z nekaj manjšimi spremembami predstavil kot svoje avtorsko delo. Kobal je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde ter prejel leto in tri mesece pogojne zaporne kazni. 
Izbrali so besedo desetletja

Izbrali so besedo desetletja

Planet Siol.Net, 4. januar ― Angleški spolno nevtralni osebni zaimek they, ki označuje tretjo osebo množine, je po izboru ameriških jezikoslovcev postal beseda desetletja. V angleščini beseda they oz. v prevodu oni ni spolno določljiva, medtem ko imamo v slovenščini tri različice besede. Za laskavi naslov sta se med drugim potegovali še besedi podnebje in meme.
Nuška Drašček Rojko: To ni poklic, to je poklicanost. #video #intervju

Nuška Drašček Rojko: To ni poklic, to je poklicanost. #video #intervju

Planet Siol.Net, 29. december 2019 ― Nuško Drašček Rojko lahko zadnje leto vidite in slišite na odru ljubljanske operne hiše, kjer s srcem in dušo opravlja poklic operne pevke. V to glasbeno zvrst se je zaljubila med študijem solo petja in pravi, da je postala njena velika ljubezen. Z Nuško nismo govorili le o poklicu operne pevke in najnovejših predstavah, temveč o njeni celotni glasbeni karieri ter o usklajevanju materinstva in dela.
Umrl je umetnostni zgodovinar Stane Bernik

Umrl je umetnostni zgodovinar Stane Bernik

Planet Siol.Net, 11. december 2019 ― V 82. letu starosti je umrl umetnostni zgodovinar, profesor, urednik in likovni kritik Stane Bernik, piše portal MMC. Pri svojem delu se je Bernik posvečal slovenski in jugoslovanski likovni umetnosti 20. stoletja, zlasti arhitekturi, urbanizmu, oblikovanju, fotografiji in spomeniškemu varstvu ter oral ledino na področjih, ki so veljala za obrobna.
"Jerneja Šugmana pogrešamo vsak dan"

"Jerneja Šugmana pogrešamo vsak dan"

Planet Siol.Net, 10. december 2019 ― Danes je druga obletnica smrti enega od najboljših gledaliških, televizijskih in filmskih igralcev Jerneja Šugmana. "Če bi bilo mogoče nemogoče, bi bili izjemno veseli vsake njegove nove igralske besede z odra in tudi vsakega pogovora v zaodrju, toplega pogleda in odkritosrčnega nasmeha," so ob spominu zapisali v SNG Drama.
še novic