Slovenski pisatelj Boris Pahor praznuje 107 let

Slovenski pisatelj Boris Pahor praznuje 107 let

Planet Siol.Net, 26. avgust ― Priznani zamejski pisatelj Boris Pahor danes praznuje 107. rojstni dan. Še lani se je pisatelj udeležil posebnega dogodka ob tem dnevu, letos pa bo srečanje, zaradi skrbi za njegovo zdravje, potekalo virtualno. V videu, ki so ga pripravili pri Mladinski knjigi, Pahor opominja, da so temeljni postulati za 21. stoletje svoboda, pravica in resnica.
Umrl je pisatelj Ladislav Črnologar

Umrl je pisatelj Ladislav Črnologar

Planet Siol.Net, 10. avgust ― V 86. letu starosti je umrl pisatelj Ladislav Črnologar, so sporočili iz družinskega kroga. Črnologar, ki se je podpisal pod več kot ducat romanov in nekaj radijskih iger, je eden redkih, ki se je v Sloveniji sistematično ukvarjal z miniaturkami – majhnimi knjižicami, ki jih je sam tudi izdelal.
Jančar prejel avstrijsko državno nagrado

Jančar prejel avstrijsko državno nagrado

Planet Siol.Net, 3. avgust ― Na univerzi Mozarteum v Salzburgu so dopoldne avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost podelili slovenskemu pisatelju Dragu Jančarju. Jančar je izrazil veselje, da je žirija, ki so jo sestavljali vrhunski literarni strokovnjaki, nagradila njegovo delo. Kot je še povedal za STA, jih je očitno prepričal zlasti roman In ljubezen tudi.
Jubilejni kresnik v roke Veronike Simoniti

Jubilejni kresnik v roke Veronike Simoniti

Planet Siol.Net, 23. junij ― Jubilejno, 30. nagrado kresnik časopisne hiše Delo je prejel roman Ivana pred morjem Veronike Simoniti. "Avtorica Veronika Simoniti ni samo pred nagrado za najboljši roman iz leta 2019, po novem ima kresnika, ker je Ivana pred morjem čudovit tuskulum," je v utemeljitvi zapisala žirija.
še novic