Za nov angleški prevod Bambija izbrali slovensko ilustratorko

Za nov angleški prevod Bambija izbrali slovensko ilustratorko

Planet Siol.Net, 25. januar ― Ilustratorka Alenka Sottler je prispevala podobe k novemu angleškemu prevodu izvirnega Bambija, ki ga je leta 1923 napisal avstrijski judovski pisatelj Felix Salten. Knjiga The Original Bambi: The Story of a Life in the Forest daje zgodbi drugačen poudarek. Pred kratkim je izšla pri ameriški založbi Princeton v prevodu poznavalca pravljic Jacka Zipesa.
Prešernovi nagradi prejmeta Kajetan Gantar in Mirko Cuderman

Prešernovi nagradi prejmeta Kajetan Gantar in Mirko Cuderman

Planet Siol.Net, 3. december 2021 ― Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman. Upravni odbor Prešernovega sklada je prvemu pripisal neprecenljiv prispevek k slovenskemu poznavanju antične književnosti in filozofije. Drugi je temeljno zaznamoval slovensko zborovsko glasbo zadnjih desetletij.
Ta veseli dan kulture bo letos bolj vesel

Ta veseli dan kulture bo letos bolj vesel

Planet Siol.Net, 3. december 2021 ― Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 zaznamujemo pod imenom Ta veseli dan kulture, bo letos potekalo v hibridni obliki. Kulturne institucije bodo letos v nasprotju z lanskim letom lahko nekaj dogodkov pripravile v živo, nekaj pa jih bo na spletu.
Plečnik kot stripovski junak s pogumnimi odločitvami

Plečnik kot stripovski junak s pogumnimi odločitvami

Planet Siol.Net, 24. november 2021 ― V Mestnem muzeju Ljubljana bodo zvečer predstavili biografski strip o arhitektu Jožetu Plečniku Plečnik (in pika). Pod strip se podpisujeta kustos mestnega muzeja Blaž Vurnik in stripar Zoran Smiljanić, ki sta besedo predala Plečniku, ki o sebi in svojem delu spregovori sam. V stripu predstavi tudi kraje in osebe, s katerimi je sodeloval.
37. slovenski knjižni sejem ponovno samo na spletu

37. slovenski knjižni sejem ponovno samo na spletu

Planet Siol.Net, 22. november 2021 ― V spletni obliki se bo danes začel 37. slovenski knjižni sejem. Organizatorji skoraj do zadnjega niso bili prepričani, ali bi ga ob trenutnih razmerah pripravili tudi v Cankarjevem domu, a so se glede na dinamiko okužb in vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa odločili za spletno izvedbo. Sejem bo trajal do 5. decembra.

Pet umetnikov o Mumetnosti

Planet Siol.Net, 16. november 2021 ― Mumetnost je lepota narave, združena z umetnostjo. Je prelivanje in pretvorba vsega naravnega in pristnega v vizualno podobo. Mumetnost je razstava, ki je nastala na pobudo Ljubljanskih mlekarn, kjer je pet mednarodno priznanih slovenskih umetnikov ustvarjalo po navdihu vzorcev kravjih poti.
še novic