165 let Pihalnega orkestra Ptuj: Glasbeniki, ki živijo za Ptuj

165 let Pihalnega orkestra Ptuj: Glasbeniki, ki živijo za Ptuj

Štajerski tednik, 25. februar 2021 ― Ptujska mestna godba piše bogato in zanimivo zgodovino. Ko je Pihalni orkester Ptuj leta 2005 praznoval 150-letnico delovanja kot civilno organizirana mestna godba, je od začetkov ptujskih godbenikov minilo že več kot 600 let. V letu 2020 je Pihalni orkester Ptuj, ki je od leta 1976 organiziran kot kulturno društvo in že več kot 10 let deluje tudi v lastnih prostorih, praznoval že svojo 165-letnico delovanja. Zaradi koronakrize načrtovanih prazničnih in drugih aktivnostih na pomembnejših mestnih in drugih dogodkih ni mogel izpeljati. Prvotno so želeli praznovati junija, izšlo pa se ni niti decembra.

Med novostmi Cankarjeve založbe izvirni deli ter novi moderni klasiki

Misli, 25. februar 2021 ― Pri Cankarjevi založbi sta izšli izvirni leposlovni deli, zbirka pesmi Fabjana Hafnerja z naslovom Iz jezika, ki ga ni ter zbirka zgodb Anje Mugerli z naslovom Čebelja družina. Zbirki Moderni klasiki pa sta se pridružila Nobelov nagrajenec Patric Modiano z romanom Speči spomini in sodobni nizozemski pisatelj Arnon Grunberg z romanom Dobri možje.
V MAO razstava ob obletnici smrti arhitekta Vojteha Ravnikarja

V MAO razstava ob obletnici smrti arhitekta Vojteha Ravnikarja

Misli, 25. februar 2021 ― V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je od danes na ogled skupinski razstavni projekt Vojteh, s katerim obeležujejo deseto obletnico smrti arhitekta Vojteha Ravnikarja. Umetniška dela so prispevale avtorice in avtorji z različnimi delovnimi ozadji in likovnimi izrazi, ki v okviru razstave ostajajo osredinjeni na arhitektovo figuro.

Van Goghova slika pariškega Montmartra prvič na ogled javnosti

Misli, 25. februar 2021 ― Ena osrednjih slik iz pariškega obdobja Vincenta van Gogha bo prvič na ogled javnosti. Delo s prizorom iz Montmartra, ki ga je umetnik ustvaril spomladi 1887, je bilo več kot stoletje v zasebni zbirki neke francoske družine. Umetnina bo razstavljena v Londonu, Amsterdamu in Parizu, nato pa jo bo avkcijska hiša Sotheby's marca ponudila na dražbi.
Kdor nosi težo nasilja

Kdor nosi težo nasilja

Odzven, 25. februar 2021 ― Decembrska izdaja dvojca Red Moon Jaka Bergerja – Brgsa in Luka Bevka – Umdhlebija še naprej počasi razvija pregoreli trak plodnega hrupnega sodelovanja teh dveh samorastnikov na domači sceni.
še novic