Miljenko Jergović za STA: Človek je bitje preteklosti

Misli, 5. september ― Nagrajenec 39. mednarodnega festivala Vilenica, bosansko-hrvaški pisatelj Miljenko Jergović, je slovenskim bralcem dobro znan, saj je v slovenščino prevedenih več njegovih knjig. Njegov opus je izjemno obsežen, poleg tega piše za časopise. V pogovoru za STA je med drugim povedal, da je pisanje njegovo delo, branje pa je označil za "resno delo".
Koncert ob soju sveč

Koncert ob soju sveč

Štajerski tednik, 5. september ― Grad Borl je eno izmed izjemnih prizorišč za organizacijo raznih glasbenih in drugih dogodkov. V Zavodu Belana si že vse od odprtja prizadevajo, da bi na grad privabili čim večje število obiskovalcev tudi preko glasbenih prireditev.

Mežikni dvakrat

MMC Film, 5. september ― Scenarij smo videli že neštetokrat: žrtve spolnega nasilja razkrijejo svoje zgodbe, a kalvarija javnega preizpraševanja in diskreditacij se zanje takrat šele začne. "Zakaj ni prijavila prej?" Zelo človeško je, da katera sklene raje vse skupaj "pozabiti".

Bunker s koprodukcijsko predstavo Zanimivo dejstvo znova v Estoniji

Misli, 5. september ― Zavod Bunker bo s koprodukcijsko predstavo Fun Fact (Zanimivo dejstvo), ki so jo ustvarili slovenski in estonski gledališčniki, po premierah v obeh državah v prihodnjih dnevih ponovno gostoval v Estoniji. Danes in v petek jo bodo izvedli na mednarodnem festivalu Draama v letošnji evropski prestolnici kulture Tartu, zatem pa se selijo v Tallinn.

Film Igrišča ne damo! in kampanja #GibanjeZaGibanje s pozivom mladim k aktivnejšemu preživljanju prostega časa

Misli, 4. september ― V kinih si bo od četrtka mogoče ogledati film režiserja Klemna Dvornika Igrišča ne damo!, ki je imel svetovno premiero na prestižnem festivalu v Locarnu, prikazan pa je bil tudi na festivalu v Sarajevu, kjer je prejel nagrado za najboljši otroški film po izboru žirije. Film spremlja kampanja #GibanjeZaGibanje, pri kateri sodeluje tudi raper Nipke.

Dan po zaključku Ljubljana Festivala še koncert Zorana Miteva

Misli, 4. september ― Dan po uradnem zaključku Ljubljana Festivala bo nocoj v Križevniški cerkvi na sporedu še koncert ob 40-letnici delovanja fagotista Zorana Miteva. V Skopju rojeni Mitev je prvi fagotist Orkestra Slovenske filharmonije. Na koncertnem praznovanju njegovega umetniškega jubileja se mu bo pridružil ansambel Dissonance.

Upanje v ospredju letošnje Ars Electronice

Misli, 4. september ― V Linzu se danes začenja festival Ars Electronica. Nosilna tema letošnjega festivala, ki velja za mednarodno najpomembnejši in največji festival za umetnost, tehnologijo in družbo, je Hope - who will turn the tide (Upanje - kdo bo obrnil tok dogajanja). Na festivalu sodeluje več slovenskih umetnikov.
še novic