Nagrada kritiško pero za življenjsko delo letos Andreju Medvedu

Nagrada kritiško pero za življenjsko delo letos Andreju Medvedu

Misli, 26. september ― Nagrado kritiško pero 2024 za življenjsko delo, ki jo podeljuje Slovensko društvo likovnih kritikov za kritiko in kuratorstvo, je letos prejel Andrej Medved. Na nocojšnji prireditvi v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu so podelili še nagradi kritiško pero za likovno kritiko in kuratorstvo ter za mladega kritika oz. kritičarko.
Mitja Tori za STA: Vedno delamo tako, da ima neko smiselno celoto

Mitja Tori za STA: Vedno delamo tako, da ima neko smiselno celoto

Misli, 26. september ― Zasavska skupina Orlek je za letošnjih 35 let delovanja izdala novo ploščo 3.5 polnomastno, ki poleg novih skladb prinaša sveže priredbe starejših uspešnic v sodelovanju z nekaterimi gosti. Pred jubilejnim koncertom, ki bo 5. oktobra v Kinu Šiška, je član zasedbe Mitja Tori za STA obudil spomine na začetke in se sprehodil skozi njihovo kariero.
Na Slovenski matici simpozij ob 100-letnici rojstva Bruna Hartmana

Na Slovenski matici simpozij ob 100-letnici rojstva Bruna Hartmana

Misli, 26. september ― V dvorani Slovenske matice bo danes potekal simpozij ob 100-letnici rojstva literarnega in gledališkega zgodovinarja, bibliotekarja, dramaturga in prevajalca Bruna Hartmana, ki je bil tudi zaslužni član Slovenske matice. Udeleženci simpozija bodo spregovorili o njegovi pomembni vlogi na področjih od izobraževanja in znanosti do kulture.

The Cure s prvo novo pesmijo po 16 letih

Misli, 26. september ― Britanska rock skupina The Cure bo izdala prvo novo pesem po 16 letih. Kot so objavili na družbenih omrežjih, bo pesem Alone danes prvič predvajana na britanski radijski postaji BBC Radio 6 Music. Skupina je nazadnje leta 2008 izdala svoj 13. studijski albuma 4:13 Dream.
Letošnja Sovretova nagrajenka je Ana Barič Moder

Letošnja Sovretova nagrajenka je Ana Barič Moder

Misli, 25. september ― Sovretova nagrajenka je letos Ana Barič Moder. Nagrado Društva slovenskih književnih prevajalcev je prejela za prevod romana Patrick Melrose 4 in 5 (Materino mleko in Končno) Edwarda St. Aubyna. Sprejela je nehvaležno nalogo, "a uspešno stopila v velike čevlje Sovretovega nagrajenca Uroša Kalčiča, ki je prevedel prve tri dele", piše v obrazložitvi.

Znani nominiranci za britansko Turnerjevo nagrado

Misli, 25. september ― V galeriji Tate Britain je od danes na ogled razstava štirih umetnikov, ki so se uvrstili v ožji izbor za Turnerjevo nagrado 2024. Za eno najbolj prestižnih priznanj za vizualne umetnosti v Veliki Britaniji se letos potegujejo Pio Abad, Claudette Johnson, Jasleen Kaur in Delaine Le Bas. Dobitnika bodo razglasili 3. decembra.
Lutke tudi letos privabile ustvarjalce iz več držav

Lutke tudi letos privabile ustvarjalce iz več držav

Misli, 25. september ― V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) so pripravili novo izdajo mednarodnega bienalnega festivala Lutke, s katerim so tudi letos v prestolnico privabili številne lutkarje iz različnih držav. Do sobote bodo na različnih prizoriščih po mestu uprizarjali svoja dela, ki segajo od klasičnih lutkarskih oblik do sodobne uporabe tega medija.
Znan bo prejemnik letošnje Sovretove nagrade

Znan bo prejemnik letošnje Sovretove nagrade

Misli, 25. september ― Društvo slovenskih književnih prevajalcev bo drevi razglasilo letošnjega prejemnika Sovretove nagrade, najstarejše in najvidnejše stanovske nagrade, ki jo podeljujejo za vrhunske prevode leposlovnih besedil v slovenščino. Za nagrado so nominirani Ana Barič Moder, Klarisa Jovanović, Jedrt Maležič, Mateja Seliškar Kenda in Peter Svetina.
Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi

Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi

Mladina, 25. september ― V Pokrajinskem muzeju v Kopru je do 9. oktobra na ogled razstava z naslovom Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi, ki je bila prvič predstavljena januarja v Evropskem parlamentu. Na 12 panojih je predstavljen prerez odporniškega delovanja na Primorskem v obdobju 1920-1941, od požiga Narodnega doma v Trstu do začetka druge svetovne vojne.
Kdo vse se poteguje za Turnerjevo nagrado?

Kdo vse se poteguje za Turnerjevo nagrado?

Mladina, 25. september ― V galeriji Tate Britain je od danes na ogled razstava štirih umetnikov, ki so se uvrstili v ožji izbor za Turnerjevo nagrado 2024. Za eno najbolj prestižnih priznanj za vizualne umetnosti v Veliki Britaniji se letos potegujejo Pio Abad, Claudette Johnson, Jasleen Kaur in Delaine Le Bas. Dobitnika bodo razglasili 3. decembra.
še novic