Dobitnica nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2024 Edit Andras

Misli, 21. oktober ― Dobitnica nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2024 je umetnostna zgodovinarka, kritičarka, kuratorka in višja znanstvena sodelavka Raziskovalnega središča za humanistiko na Inštitutu za umetnostno zgodovino v Budimpešti Edit Andras. Štipendije Igorja Zabela 2024 pa prejmejo Irfan Hošić, Ovidiu Tichindeleanu in Natalija Vujošević.
»Beseda je kot kamen, kamor pade, pusti sled«

»Beseda je kot kamen, kamor pade, pusti sled«

Štajerski tednik, 21. oktober ― »Ne storite drugemu nekaj, česar ne želite, da bi drugi storili vam,« je dejala Ana Kamenik, avtorica knjige Ravnateljeva hči. Ana je po desetih letih od smrti očeta, ki se je zlomil pod pritiskom spletnega nasilja in medijske ter družbene izpostavljenosti in obsojanja, napisala knjigo, s katero želi »rešiti kakšno življenje«.
Na SAZU simpozij o Alojzu Rebuli s skoraj 30 govorci

Na SAZU simpozij o Alojzu Rebuli s skoraj 30 govorci

Misli, 21. oktober ― V prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) bo potekal dvodnevni znanstveni posvet ob stoletnici rojstva pisatelja, akademika Alojza Rebule, ki ga s SAZU pripravlja Slovenska matica. Simpozij z naslovom Slovenec med zgodovino in nadčasnim bo vodil Brane Senegačnik, življenje in delo Rebule pa bo predstavilo skoraj 30 govorcev.
V Metropolitanski operi opera o pesniku Lorci

V Metropolitanski operi opera o pesniku Lorci

Misli, 21. oktober ― V Metropolitanski operi je bila minuli teden newyorška premiera predstave, ki v ospredje postavlja življenje, delo in smrt slovitega španskega pesnika Federica Garcie Lorce, ubitega med špansko državljansko vojno. Opera z naslovom Ainadamar, kar v arabščini pomeni vodnjak solz, na oder newyorške operne hiše prinaša tudi ritme flamenka in rumbe.
Izzivi klubske kulture / Varnost, trajnost in osveščanje

Izzivi klubske kulture / Varnost, trajnost in osveščanje

Mladina, 21. oktober ― Avstrijska prestolnica bo letos prvič gostila konferenco Vienna After Dark, ki bo osredotočena na izzive nočnega življenja in klubske kulture v globalnem kontekstu. Med 14. in 16. novembrom bo mesto z več kot 30 dogodki in 125 mednarodnimi govorci postalo središče razprav o ključnih temah, kot so varnost, trajnost in osveščanje.

Pregled nove slovenske avdiovizualne produkcije v Portorožu

Mladina, 21. oktober ― Med 22. in 27. oktobrom 2024 bo v Portorožu potekal 27. Festival slovenskega filma Portorož.  Gre za pregled nove slovenske avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in najbolj izstopajoče ustvarjalce. V letošnji Tekmovalni program se je uvrstilo 72 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, še 27 filmov pa bodo prikazali v okvir...
Slovenski filmi v Portorožu

Slovenski filmi v Portorožu

Mladina, 21. oktober ― Med 22. in 27. oktobrom 2024 bo v Portorožu potekal 27. Festival slovenskega filma Portorož. Gre za pregled nove slovenske avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in najbolj izstopajoče ustvarjalce. V letošnji tekmovalni program se je uvrstilo 72 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, še 27 filmov pa bodo prikazali v okviru...
»To bralcev ne bi smelo zanimati«

»To bralcev ne bi smelo zanimati«

Mladina, 21. oktober ― "Ne, niti najmanjšega zanimanja 'zase' nimam. Ne verjamem v idejo 'sebe'. To, kar je v življenju zanimivo – vsaj v mojem življenju – je delo, je to, kar človek počne. In jaz trenutno pišem knjige. Pri knjigah gre za vprašanje sloga, za ideje, ki niso eksplicitno izražene, a jih lahko bralci vseeno začutijo iz tega, kako so stavki oblikovani. Po mojem ni 'zgodba' knjige niti malo pomembna.
še novic