Tartini in Gledanica

Tartini in Gledanica

ARS Svet kulture, 22. avgust 2019 ― V Piranu se začenja Tartini festival, v Volčjem Gradu pa festival Gledanica V Piranu se v stolnici sv. Jurija začenja Tartini festival, ki predstavlja vrhunske glasbenike in Tartinijeve znane in manj znane partiture. Potekal bo tudi Kopru, zadnji koncert pa bo v Padovi, kjer bo ansambel Il terzo suono nastopil na Veneto festivalu. V oddaji tudi o prvem festivalu Gledanica, ki se začenja s koncertom Slovenskega tolkalnega projekta v Volčjem Gradu. S štiridnevno prireditvijo želijo na novo razkriti potenciale Štanjela in njegove okolice. Med zanimivimi gosti bo skupina iz Norveške, ki bo igrala na prastaro glasbilo lur in z njim ustvarila zvočni pogled v preteklost.
Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

ARS Gremo v kino, 22. avgust 2019 ― Kakšno je bilo življenje mladega Rudolfa Nurejeva in kaj se zgodi, če ostaneš na svetu edini, ki znaš zaigrati vse največje uspešnice Beatlov? Tokrat o dveh aktualnih festivalih, sarajevskem in festivalu kratkega filma Fekk – v okviru tega je naša gostja mlada Jelena Gavrilović, ki jo festival pregledno predstavlja v kategoriji Instant kult. Napovedujemo bližajoči se beneški filmski festival, med premierami pa ocenjujemo filma Beli vran režiserja Ralpha Fiennesa in Yesterday, komično delo o človeku, ki je po spletu naključij edini znal zaigrati vse največje uspešnice Beatlov.
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 22. avgust 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Dnevi poezije in vina

Dnevi poezije in vina

ARS Svet kulture, 21. avgust 2019 ― Ilija Trojanow bo nocoj festival odprl s pismom Evropi, v katerem izpostavlja njeno dvojno moralo in jo primerja z Dr. Jekyllom in Mr. Hydom Z do družbe in politike kritičnim začetkom – javnim branjem Odprtega pisma Evropi bolgarsko-nemškega literata in kozmopolita Ilije Trojanowa – bodo nocoj na Ptuju tudi uradno odprli Dneve poezije in vina, ki s preddogodki različna prizorišča polnijo s poezijo že od nedelje. V današnji oddaji bomo predstavili festivalske poudarke, še pred nocojšnjim odprtjem pa se bomo sprehodili tudi po razstavi Pussy Riot slikarke Tine Dobrajc v Galeriji Ravne na Koroškem. Vabljeni in vabljene k poslušanju!
Tehnologija 5G bo predmete povezala v svetovni splet

Tehnologija 5G bo predmete povezala v svetovni splet

ARS Arsov forum, 20. avgust 2019 ― Internet stvari, samovozeči avtomobili in pametni domovi bodo pod nadzorom umetne inteligence. Znanstveniki kalifornijske univerze Berkley so pred kratkim izumili neinvazivne drobne senzorje, ki jih bomo lahko nosili na telesu. Biometrična tipala bodo zajemala podatke o vsebini našega potu. Odveč je vprašanje, zakaj bi jih nosili, temveč kdaj. Nova generacija mobilnih omrežij tehnologija 5G bo namreč v prihodnjih letih omogočila, da bodo milijarde različnih tipal na telesih, v pametnih avtomobilih, domovih, službah in šolah povezane v svetovni splet in bodo izmenjavale podatke. Živeli bomo v pametnih mestih, v katerih bo naše samovozeče vozilo komuniciralo s semaforji in števci prometa ter drugimi vozili. Umetna inteligenca v teh sistemih bo prometne tokove – in naše življenje nasploh – usmerjala po na videz povsem nelogičnih vzorcih, ki pa se bodo izkazali za najučinkovitejše, najhitrejše ali najcenejše. Še več, pametni dom bo ob našem odhodu iz službe “vedel”, da prihajamo, in bo prilagodil temperaturo bivalnih prostorov, ravno pravi trenutek skuhal kavo ali denimo ogrel pečico. Navigacija Google Maps že danes uporablja podatke mobilnih telefonov v avtomobilih. Umetna inteligenca preračunava, kako hitro se naprave premikajo, kje so zastoji in katera pot je najbolj smiselna v danem trenutku. Čedalje več ljudi Googlovo navigacijo zaradi učinkovitosti uporablja za vsakodnevne poti. foto: Pixabay/deepanker70 Tehnologija 5G prinaša internet stvari, ki bo spremenil pravila igre. O prihodnosti, ki počasi postaja del digitalne sodobnosti, smo govorili z izrednim profesorjem dr. Simonom Dobriškom, predstojnikom Laboratorija za strojno inteligenco na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, in Matjažem Ropretom, ki o novih tehnologijah piše za spletno stran Tehnozvezdje.
Tradicionalni kiparski materiali z izkušnjo sodobnega časa

Tradicionalni kiparski materiali z izkušnjo sodobnega časa

ARS Svet kulture, 20. avgust 2019 ― Oddajo začenjamo z razstavo Zmaga Posege, predstavljamo pa tudi Bei Daa, ki gostuje na festivalu Dnevi poezije in vina Letos je minilo 10 let od smrti akademskega kiparja Zmaga Posege, umetnika iz Bilj pri Novi Gorici, ki je tradicionalne kiparske materiale, kot so les, kamen, glina in bron, uporabljal z izkušnjo sodobnega časa. V okviru letošnjega 67. Ljubljana festivala bodo nocoj odprli spominsko razstavo njegovih del. Bei Dao, čigar poezija je prevedena v več kot 30 jezikov, spada med tako imenovane »meglene pesnike«, ki so nastopili proti pojmovanju umetnosti, kot ga je Kitajska gojila po Kulturni revoluciji. Enega izmed treh častnih gostov festivala Dnevi poezije in vina predstavljamo tudi v današnji oddaji.

027: Bilo je nekoč sredi poletja …

O.B.O.D., 20. avgust 2019 ― Ljudje in ljudine: presenečenje! Agenti O.B.O.D.-a so se rešili iz krempljev Hydre (kos jim niso ne nindža-opice ne koma) in so nazaj močnejši kot kadarkoli! In to ravno pravi čas, da so v kinu ujeli nov film Quentina Tarantina: Bilo je nekoč v Hollywoodu. Pred vami je torej posebna poletna, 27. epizoda, bodisi zadnja epizoda […]

027: Poletni specijalc I: Bilo je nekoč sredi poletja …

O.B.O.D., 20. avgust 2019 ― Ljudje in ljudine: presenečenje! Agenti O.B.O.D.-a so se rešili iz krempljev Hydre (kos jim niso ne nindža-opice ne koma) in so nazaj močnejši kot kadarkoli! In to ravno pravi čas, da so v kinu ujeli nov film Quentina Tarantina: Bilo je nekoč v Hollywoodu. Pred vami je torej posebna poletna, 27. epizoda, bodisi zadnja epizoda […]
Giannina Braschi: Brez dlake na jeziku

Giannina Braschi: Brez dlake na jeziku

ARS Esej na radiu, 19. avgust 2019 ― Esej z naslovom Brez dlake na jeziku je prevedel Andrej Rot Ameriška pesnica, romanopiska in esejistka Giannina Braschi sodi med opaznejše sodobne hispanoameriške avtorje. Leta 1988 je izdala Imperij sanj, deset let pozneje dvojezični roman Yo-Yo Boing!, leta 2011 pa deklaracijo neodvisnosti z naslovom Estados Unidos de Banana (Združene države Banane). Giannina Braschi je provokativna avtorica, ki piše trijezično, v kastiljščini, angleščini in španglišu, ter izraža kulturni proces 50-ih milijonov Hispanov v ZDA. V oddaji boste slišali njen esej Brez dlake na jeziku. Prevedel ga je Andrej Rot, bereta pa ga napovedovalca Alenka Resman in Jure Franko. Vmesni glasbeni vložki – izbral jih je Mihael Kozjek – so odlomki iz Funky sonate Miroslava Lončarja v izvedbi Jerka Novaka in Žarka Ignjatovića. Oblikovalec zvoka je bil Blaž Kumše.
Filmski iztek poletja

Filmski iztek poletja

ARS Svet kulture, 19. avgust 2019 ― Predstavljamo Sarajevski filmski festival in festival kratkega filma FEKK. Kratki filmi ustvarjalcem pogosto omogočajo več eksperimentiranja s formo, razmišljajo organizatorji festivala kratkega filma FEKK, ki se danes začenja v Ljubljani. Najprej pa se bomo odpravili v Sarajevo, kjer že nekaj dni poteka priljubljeni filmski festival. Izjemno zanimanje obiskovalcev kot tudi filmskih ustvarjalcev je v prvih dneh poleg obiska režiserja Pavla Pawlikovskega in igralke Issabelle Huppert pritegnil predvsem obisk režiserja Alejandra Gonzáleza Iñárrituja. V oddaji pa tudi o novem bienalu Likovne vizije, ki se danes odpira v Novem mestu, v ospredju umetniških del petdesetih umetnikov iz petih držav pa je tema migracij in strahu.
Zlato na lingvistični olimpijadi v Južni Koreji

Zlato na lingvistični olimpijadi v Južni Koreji

ARS Jezikovni pogovori, 19. avgust 2019 ― Kako je mogoče tekmovati v razumevanju jezika s katerim se prvič srečamo? Slovenski dijaki so osvojili zlato na lingvistični olimpijadi v Jonginu. Tekmovali so v razumevanju sistema njim neznanega načina sporazumevanja. Ekipno medaljo so si priborili v razumevanju zapisovanja, ki se uporablja pri ritmični gimnastiki, individualno pa so tekmovali tudi v bolj eksotičnih jezikih – letos v jongomščini, juroščini, srednji perzijščini, zahodni taranganščini in jeziku noni. Kako je mogoče tekmovati v razumevanju jezika, s katerim se prvič srečamo? Gostje so dobitniki zlate medalje: Ana Meta Dolinar z Gimnazije Bežigrad, Ana Luetić z Gimnazije Vič, Rok Tadej Brunšek z Gimnazije Šolski center Velenje, Sebastjan Kordiš z Gimnazije Škofja Loka in njihova mentorica Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.
Marjan Strojan: Hribi, oblaki, lepe pozdrave / Sanja Pregl: Izgubljene dvojine

Marjan Strojan: Hribi, oblaki, lepe pozdrave / Sanja Pregl: Izgubljene dvojine

ARS S knjižnega trga, 19. avgust 2019 ― Graham Swift: Materinska nedelja / razprava Urške Perenič o romanu Luize Pesjak Beatin dnevnik V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Marjana Strojana Hribi, oblaki, lepe pozdrave, roman Sanje Pregl Izgubljene dvojine, roman Grahama Swifta Materinska nedelja in razprava Urške Perenič o romanu Luize Pesjak Beatin dnevnik. Recenzije so napisali Goran Dekleva, Ana Hancock, Tonja Jelen in Iztok Ilich.
Nan Shepherd: Živa gora

Nan Shepherd: Živa gora

ARS Izšlo je, 19. avgust 2019 ― Nikakor ne gorniška literatura, temveč književnost o gorah, pravi prevajalka Miriam Drev. Slovenci v zadnjih letih lahko uživamo v prevodih iz svetovnega kanona naravopisja. Henry David Thoreau, Ralph Waldo Emerson, Aldo Leopold in drugi so dobili glas tudi v slovenskem jeziku. Robert Macfarlane v spremni besedi h knjigi Živa gora piše, da je avtorica Nan Shepherd “gorovje Cairngorms spoznavala bolj ‘v globino’ kot ‘v širino’, zanjo so te gore to, kar so bili Selbourne za Gilberta Whita, Sierra Nevada za Johna Muira in Aransko otočje za Tima Robertsona”. Živa gora je eno redkih naravopisnih del, ki jih je napisala ženska. Silovito pisanje je izvrstno prenesla v slovenščino Miriam Drev. Prevajalka med drugim razmišlja tudi o življenju škotske avtorice, ki je živela precej pred svojim časom.
Drama Festival, 2. del

Drama Festival, 2. del

ARS Oder, 19. avgust 2019 ― Pogovori o izbranih predstavah 6. Drama Festivala v dveh zaporednih oddajah V današnji oddaji nadaljujemo z deljenjem vtisov in misli, ki smo jih v pogovorih z igralci posneli po predstavah, ki so gostovale na 6. Drama Festivalu. Z igralkama Jeleno Šestović in Jeleno Laban smo se pogovarjali o predstavi Kapital, ki jo je uprizoril ansambel Kraljevskega gledališča Zetski dom iz Cetinja v Črni gori, pod režijskim vodstvom Andraša Urbana, o predstavi Šest oseb išče avtorja, ki jo je v zagrebškem Satiričnem gledališču Kerempuh režiral Oliver Frljić, pa smo se pogovarjali z igralcem Jerkom Marčićem. Vabimo vas k poslušanju!  
Zvočno gledališče

Zvočno gledališče

ARS Svet kulture, 16. avgust 2019 ― Javno predvajanje radijskih iger v bazenu na Vrhniki V današnjem Svetu kulture se bomo med drugim posvetili festivalu stare glasbe Seviqc Brežice, nocoj bo v Gradu Brežice nastopil italijanski ansambel Cappella Musicale Beata Vergine del Rosario, in Sarajevskemu filmskemu festivalu, ki ga odprejo danes. Začeli pa bomo z radijem. Jutri se namreč obeta poseben dogodek na posebnem mestu: zvočno gledališče – javno predvajanje radijskih iger v bazenu na Vrhniki. Ob tej priložnosti smo pred mikrofon povabili naša kolega, režiserja Jožeta Valentiča in dramaturginjo Vilmo Štritof.
Tolkalo

Tolkalo

ARS Ars humana, 16. avgust 2019 ― Radijska igra v kateri se spopadeta svobodna gospodarska pobuda in mali človek Če bi sredi noči sto metrov stran od vaše hiše nenapovedano, meni nič, tebi nič, iz vrtine usekal ogenj, bi se ustrašili? Če bi dobili informacijo, da so se na polju poleg vaše hiše zakopavale strupene kemikalije, ali bi ostali ravnodušni? Če bi vam odgovorili, da je mešanica, ki jo v vašem kraju spuščajo štiri kilometre globoko v zemljo, poslovna skrivnost in ni vaša stvar, ali bi rekli – »v redu, potem pa kar nadaljujte«? Spoštovani poslušalci, to so le nekatera izmed vprašanj, ki jih bomo odprli v oddaji Ars humana, v katero smo tokrat uvrstili radijsko igro Tolkalo. Vprašanje, ki ga igra razpira je: Je pravica do svobodne gospodarske pobude neomejena? Ali je omejena s pravico do zdravega življenjskega okolja? Vabljeni k poslušanju! Režiser: Alen Jelen Dramaturginja: Saška Rakef Strokovni sodelavec: Rajko Stupar Tonska mojstra: Matjaž Miklič, Sonja Strenar Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Nastopajo: Peter Goljat: David Gaber K. Trseglav Ženska: Barbara Vidovič Tonski mojster: Matjaž Miklič Igor Velše
še novic