Matija Petkovšek: Doživljaji iz svetovne vojne

Matija Petkovšek: Doživljaji iz svetovne vojne

ARS Izšlo je, 2. avgust 2018 ― Dnevnik vojaka 97. tržaškega pehotnega polka (1914 – 1918) Matija Petkovšek, kmet iz Logatca, je bil pri 26 letih vpoklican v avstro-ogrsko armado. Kot vojak 97. pehotnega polka je svoj ognjeni krst doživel na galicijskih poljanah, konec vojne pa je s svojo enoto dočakal v Tiraspolu. Vseh 53 mesecev vojaške službe je natančno opisal v vojnem dnevniku, ki ga je po 100 letih odkril njegov vnuk, Robert Brus, redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in uredil za knjižno izdajo. Razširil jo je z obsežnimi opombami in izvirnimi zemljevidi, spremno besedilo pa je prispeval mag. Marko Štepec, zgodovinar in kustos v Muzeju novejše zgodovine. (Na fotografiji: Ruska pehota v Galiciji, pripravljena na boj)
Festival Tartini ter fotografski razstavi v Mariboru in Carrari

Festival Tartini ter fotografski razstavi v Mariboru in Carrari

ARS Svet kulture, 2. avgust 2018 ― Poletje je čas festivalov, ki jih obiskujejo tako domači gosti kot številni turisti, ki se v teh dneh mudijo pri nas. Poletje je čas festivalov, ki jih obiskujejo gosti iz Slovenije in tujine, ki se v teh dneh mudijo pri nas. Zato so poleg predstavitve kulturnih vsebin, ki zanimajo domačo javnost, pomembna mednarodna priložnost na področju kulturnega turizma. Nekaj minut čez četrto bomo predstavili mednarodni festival komorne glasbe Tartini ter festival neodvisnega kratkega filma Shots, ki bo v Slovenj Gradcu potekal do sobote. Obiskali smo razstavi fotografov Bojana Golčarja in Primoža Bizjaka v Mariboru in Carrari. Vabljeni k poslušanju!
Savo Sovre

Savo Sovre

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 2. avgust 2018 ― Slikar, grafik in glasbenik ter plavalec - ob devetdeseti obletnici rojstva Savo Sovrè, slikar in grafik ter violonist se je rodil 7. julija 1928 v Ormožu. Po osnovni šoli v Vuzenici in Ljubljani ter gimnaziji, ki jo je končal ob koncu druge svetovne vojne v Ljubljani, je do leta 1953 obiskoval Akademijo za likovno umetnost na koncu v specialki Gabrijela Stupice; hkrati je končal srednjo glasb. šolo violine, izpopolnjeval se je v Parizu v grafični. šoli Maxa Friedländerja. Razstavljal je v Sloveniji in v Stockholmu. Veliko je ilustriral in opremljal tiskane izdaje: knjige in časopise. Savo Sovre je bil tudi vrhunski plavalec, zato je leta 1981 Franek Trefalt posnel z umetnikom in športnikom intervju, ki ga objavljamo ob devetdesetletnici rojstva vsestranskega ustvarjalca in športnika.
Čas prihodnost: Hitre spremembe

Čas prihodnost: Hitre spremembe

ARS Čas, prostor in glasba, 1. avgust 2018 ― Koncert za violino in orkester, opus 65 malteškega skladatelja Josepha Velle V dvanajsti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: Koncert za violino in orkester, opus 65 malteškega skladatelja Josepha Velle. Simfoničnemu orkestru iz Sofije bo dirigiral skladatelj, solist bo Marcello Canci. Za oddajo smo izbrali še Koncert za violončelo in orkester, “en forme de pas de trois” Bernda Aloisa Zimmermanna. Solist bo Heinrich Schiff, Jugozahodnemu simfoničnemu orkestru iz Baden-Badna bo dirigiral Michael Gielen. Oddajo »Hitre spremembe« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Festivali v Ljubljani, Novem mestu in Kranjski Gori

Festivali v Ljubljani, Novem mestu in Kranjski Gori

ARS Svet kulture, 1. avgust 2018 ― Danes se prvič v organizaciji Centra slovanskih kultur France Prešeren začenja že tradicionalni Trnfest Predstavili bomo festivale, ki potekajo v teh poletnih dneh. Medtem ko se danes začenja že tradicionalni ljubljanski Trnfest, ki ga letos prvič samostojno organizira Center slovanskih kultur France Prešeren, v Novem mestu že poteka 5. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub. Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi pa boste v oddaji slišali izjavo Jožeka Horvata Muca, predsednika Zveze Romov Slovenije. Vabljeni k poslušanju!
Queerovsko jezikoslovje

Queerovsko jezikoslovje

ARS Jezikovni pogovori, 1. avgust 2018 ― Hotenja queerovskega jezikoslovja so povezana z destrukcijo močnih družbenih binarizmov, pa tudi heteronormativnosti. Queerovsko jezikoslovje je nastalo v devetdesetih letih v Združenih državah Amerike, torej gre za razmeroma novo smer. Hotenja queerovskega jezikoslovja so povezana z destrukcijo močnih družbenih binarizmov (ženska – moški, heteroseksualec – homoseksualec), pa tudi heteronormativnosti. Več o queerovskem jezikoslovju, pa tudi o nedavnem sklepu senata filozofske fakultete, da bodo v internih pravilnikih uporabljali ženski slovnični spol kot nevtralnega – ta je v javnosti sprožil burne reakcije – v tokratni oddaji. Gost v našem studiu bo dr. Vojko Gorjanc, redni profesor na oddelku za prevajalstvo ljubljanske filozofske fakultete.

Dubrovniške poletne igre: Michelangelo Buonarroti, v režiji Sebastijana Horvata

ARS Svet kulture, 1. avgust 2018 ― Drevi bo na otoku Lokrum premiera predstave Michelangelo Buonaroti, po besedilu Miroslava Krleža, v režiji Sebastjana Horvata. Znameniti dubrovniški festival gosti slovenskega režiserja Sebastijana Horvata. Drevi bo na Lokrumu premiera predstave Michelangelo Buonarroti, avtor besedila je Miroslav Krleža. V Galeriji Šikoronja v Rožeku na avstrijskem Koroškem pa odpirajo razstavo Umetnost ob Reki, ki tudi tokrat povezuje umetnike iz Slovenije in Avstrije, kar daje galeriji poseben pomen.
Keramika v Magistratu 2018 – Krogla

Keramika v Magistratu 2018 – Krogla

ARS Svet kulture, 31. julij 2018 ― Kiparska razstava, ki bo na ogled do začetka septembra V zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani odpirajo tradicionalno, letos že petnajsto, pregledno razstavo del članov Društva keramikov in lončarjev. Tokrat se razstava tematsko navezuje na kroglo in okroglo obliko na sploh, s čimer želijo spodbuditi ustvarjalce k razmišljanju o določenem likovnem problemu. V oddaji tudi podrobneje o Slovenskem stalnem gledališče v Trstu.
Jurij Vodovnik, 2.del

Jurij Vodovnik, 2.del

ARS Za en bokal muzike, 31. julij 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke iz druge oddaje o pohorskem pevcu in pesniku Juriju Vodovniku, ki jo je leta 1985 pripravil […] V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke iz druge oddaje o pohorskem pevcu in pesniku Juriju Vodovniku, ki jo je leta 1985 pripravil Igor Cvetko. Tudi tokrat bodo pesmi peli njegovi rojaki s Pohorja in tako bomo imeli še eno priložnost slišati del bogastva Vodovnikove ustvarjalnosti v vsej barvitosti njegovega narečja.
Sodobne oblike cenzure

Sodobne oblike cenzure

ARS Oder, 31. julij 2018 ― Pogovor s Svetlano Mintchevo, strokovnjakinjo za cenzuro v umetnosti in direktorico programov pri Nacionalni zvezi proti cenzuri v Združenih državah Amerike »Cenzura nikakor ne očisti družbe vsega, kar je v njej slabega. Cenzura očisti javni diskurz – iz njega izbriše pogovor.« Pove Svetlana Mintcheva in doda: »Če je načelo svobode govora sveto, mora cenzura nositi masko vzvišenih ciljev. Pretvarja se, da ščiti nedolžnost otrok, verska čustva, temeljne vrednote skupnosti. Najvišji cilj je, da postane samocenzura nekaj običajnega. Kot razkriva Freudova analiza sanj, je najvplivnejša vsebina nezavednega tista, ki je cenzurirana. Tako je tudi pri gledanju na kulturo skozi prizmo cenzure: cenzorjeve tarče razkrivajo najglobje obsesije družbe; na sramotilne stebre postavlja demonizirane druge, ki jih družba ustvarja, da bi se obvarovala pred samospoznanjem in spremembo.” O sodobni cenzuri na primeru sodobnih umetniških praks se je s Svetlano Mintchevo pogovarjala Saška Rakef.
Davorin Lenko: Bela pritlikavka / Anja Cimerman: Fatamorgana / Smiljan Trobiš: Prelivi slik, besed in oblik / Matejka Peterlin: Iz dnevnika mlade družine

Davorin Lenko: Bela pritlikavka / Anja Cimerman: Fatamorgana / Smiljan Trobiš: Prelivi slik, besed in oblik / Matejka Peterlin: Iz dnevnika mlade družine

ARS S knjižnega trga, 30. julij 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Davorina Lenka Bela pritlikavka, pesniški zbirki Anje Cimerman Fatamorgana in Smiljana Trobiša Prelivi slik, besed in oblik […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Davorina Lenka Bela pritlikavka, pesniški zbirki Anje Cimerman Fatamorgana in Smiljana Trobiša Prelivi slik, besed in oblik in kratka proza Matejke Peterlin Iz dnevnika mlade družine. Recenzije so napisali Maša Ogrizek, Veronika Šoster, Tatjana Pregl Kobe in Andrej Arko.
Fotosfera / Razglednice iz Slovenije

Fotosfera / Razglednice iz Slovenije

ARS Svet kulture, 30. julij 2018 ― V ljubljanski galeriji Tobačna 001 so na ogled dela izraelske umetnice Rone Stern V ljubljanski galeriji Tobačna 001 so na ogled dela izraelske umetnice Rone Stern, ki končuje svoje rezidenčno bivanje pri nas. V njeni avtorski poetiki prevladuje kritika porabniške družbe in estetizirane vsakdanjosti, ki jo je v blažji obliki opaziti tudi na postavitvi. V oddaji pa podrobneje tudi o razstavi Fotosfera / Razglednice iz Slovenije, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor.
Susan Smith Nash: Trije eseji

Susan Smith Nash: Trije eseji

ARS Esej na radiu, 30. julij 2018 ― Njene eseje, pesmi in kratke zgodbe so objavile številne revije po svetu Severnoameriška pisateljica Susan Smith Nash je za svoja dela prejela številne nagrade, dvakrat tudi nagrado Gertrude Stein za inovativno poezijo. Njene eseje, pesmi in kratke zgodbe so objavile številne revije po svetu. V oddaji lahko slišite njene Tri eseje, ki jih je prevedla Dušanka Zabukovec in so bili objavljeni v reviji Sodobnost leta 2014. Za oddajo Esej na radiu jih bereta Jasna Rodošek in Aleksander Golja. Bogatijo jih glasbeni odlomki iz koncertne suite Marsias nizozemskega skladatelja Alphonsa Diepenbrocka v izvedbi Haaškega rezidenčnega orkestra pod vodstvom Hansa Vonka. Oblikovalec zvoka je bil Blaž Kumše, urednika pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Kraljevi vrtnar in vrtovi kot umetnine

Kraljevi vrtnar in vrtovi kot umetnine

ARS Ars humana, 30. julij 2018 ― O pomenu prostorsko-pomenske strukture, ki ji pravimo vrt, in o vrtovih kot umetninah »Samo ženske so lahko tekmovale z vrtnarjem, ki je imel poseben položaj, toda vse do Maintenonke so mu gledale skozi prste – tudi Montespanka. In tako je Le Nôtre ostal. Zagotovo ni noben podložnik dobival takih ugodnosti kot on. Nihče ni tako dolgo kraljeval v srcu kraljeve naklonjenosti. Z nikomer drugim se ni Ludvik XIV. toliko sprehajal in pomenkoval.« S temi besedami je Érik Orsenna med drugim opisal položaj, ki ga je na dvoru Sončnega kralja zavzemal znameniti kraljevi vrtnar André Le Nôtre. Kaj več o njem in njegovem delu v tokratni oddaji Ars humana, v kateri bomo govorili tudi o pomenu prostorsko-pomenske strukture, ki ji pravimo vrt, in o vrtovih kot umetninah, pa seveda o Ériku Orsennaju, ki je napisal knjigo Portret srečnega človeka. Posvečena je Le Nôtru, beremo pa jo lahko v prevodu Zoje Skušek. Gostji oddaje sta prevajalka, publicistka in novinarka Tanja Lesničar Pučko ter krajinska arhitektka, profesorica doktorica Ana Kučan, avtorica spremne besede in fotografij v knjigi.
France Pibernik: Karel Mauser in trilogija Ljudje pod bičem

France Pibernik: Karel Mauser in trilogija Ljudje pod bičem

ARS Esej na radiu, 30. julij 2018 ― Enajstega avgusta bo minilo sto let od rojstva slovenskega pisatelja Karla Mauserja. O tem plodovitem in v zamejstvu ter zdomstvu najbolj priljubljenem avtorju boste slišali […] Enajstega avgusta bo minilo sto let od rojstva slovenskega pisatelja Karla Mauserja. O tem plodovitem in v zamejstvu ter zdomstvu najbolj priljubljenem avtorju boste slišali esej književnika Franceta Pibernika: Karel Mauser in trilogija Ljudje pod bičem. Besedilo je izšlo v reviji Zvon leta 2013, za radio pa ga bereta napovedovalca Jasna Rodošek in Aleksander Golja. Glasbeni vrinki so odlomki iz glasbene slike za orkester Morje skladatelja Matija Tomca v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Marka Muniha. Oddajo je zvočno oblikoval Vojko Kokot, urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Miljana Cunta: Svetloba od zunaj / Adonis: Poezija 1 / Silvo Mavsar: Postelja iz knjig / Machado de Assis: Posmrtni spomini Brása Cubasa

Miljana Cunta: Svetloba od zunaj / Adonis: Poezija 1 / Silvo Mavsar: Postelja iz knjig / Machado de Assis: Posmrtni spomini Brása Cubasa

ARS S knjižnega trga, 30. julij 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Miljane Cunta Svetloba od zunaj, Adonisove Poezije 1, kratke zgodbe Silva Mavsarja Postelja iz knjig in roman Machada de Assisa Posmrtni […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Miljane Cunta Svetloba od zunaj, Adonisove Poezije 1, kratke zgodbe Silva Mavsarja Postelja iz knjig in roman Machada de Assisa Posmrtni spomini Brása Cubasa. Recenzije so napisali Tonja Jelen, Nada Breznik, Katarina Mahnič in Klemen Kordež.
Žaro Tušar

Žaro Tušar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 30. julij 2018 ― Junija je minilo devetdeset let od rojstva Žara Tušarja, filmskega in televizijskega snemalca in direktorja fotografije Junija je minilo devetdeset let od rojstva Žara Tušarja, filmskega in televizijskega snemalca in direktorja fotografije. Po srednji šoli v Ljubljani je med letoma 1951 in 1967 delal v svobodnem poklicu, nato pa je bil do leta 1988 zaposlen v nacionalni televizijski hiši. Samostojno je posnel več kot 35 kratkih filmov, sodeloval je pri snemanju 22 celovečernih slovenskih filmov, med drugim pri Vesni, Kekcu, Jari gospodi, Trenutkih odločitve, Dolini miru in Ne čakaj na maj. Pomemben je tudi njegov televizijski opus, ki obsega okrog 250 dokumentarnih in igranih oddaj; med najbolj odmevnimi sta bili nadaljevanki Bratovščina Sinjega galeba in Cvetje v jeseni. Žaro Tušar je umrl lani. Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete pogovoru, ki ga je s pomembnim soustvarjalcem slovenskega filma in televizije pred desetletjem posnel Matej Juh.
Orgelska glasba Pavla Šivica

Orgelska glasba Pavla Šivica

ARS Obiski kraljice, 30. julij 2018 ― Ob 110-obletnici rojstva Pavla Šivica vas vabimo k poslušanju glasbe, ki jo je ta slovenski glasbeni ustvarjalec namenil orglam Ob 110-obletnici rojstva Pavla Šivica vas tokrat vabimo k poslušanju glasbe, ki jo je ta slovenski glasbeni ustvarjalec namenil orglam. Kljub povojnim časom, ki temu inštrumentu niso bili ravno naklonjeni, je izpod njegovega peresa nastalo nekaj koncertnih orgelskih kompozicij. Kraljica inštrumentov s svojimi raznovrstnimi zvočnimi barvami ga je očitno mikala in zamikala. Morda še toliko bolj, ker je bil učenec Slavka Osterca in ga uvrščamo med pripadnike tako imenovanega neoklasicizma.
še novic