Čas prihodnosti: Potovanje na rob sveta

Čas prihodnosti: Potovanje na rob sveta

ARS Čas, prostor in glasba, 14. avgust ― Predvajali bomo Vortex - Vrtinec za violino in komorni sestav litovske skladateljice  Raminte Šerkšnyté V trinajsti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: Vortex  –  Vrtinec za violino in komorni sestav litovske skladateljice  Raminte Šerkšnyté. Solist bo Irvin Arditti, ansambel Gaida bo vodil Vykintas Baltakas. Prvo rapsodijo za klarinet in orkester Clauda Debussyja bo kot solist zaigral Robert Plane, Nacionalnemu orkestru BBC iz Walesa bo dirigiral Tadaaki Otaka. Za oddajo smo izbrali še ciklično skladba Noč Majev mehiškega skladatelja Silvestra Revueltasa. Mehiškemu nacionalnemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral Enrique Arturo, Oddajo »Potovanje na rob sveta« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Lalo, Granados, de Falla: Španska glasba (ponovitev)

Lalo, Granados, de Falla: Španska glasba (ponovitev)

ARS Čas, prostor in glasba, 6. avgust ― Španska simfonijo za violino in orkester v d-molu, opus 21, francoskega skladatelja Edouarda Laloja V oddaji »Čas, prostor in glasba« bomo predvajali Špansko simfonijo za violino in orkester v d-molu, opus 21, francoskega skladatelja Edouarda Laloja – Pariškemu orkestru bo dirigiral Daniel Barenboim, solist bo Itzhak Perlman; skladbo za violončelo in klavir »Goyescas« Enriqua Granadosa  – na violončelo bo igral Asier Polo, pri klavirju bo Edelmiro Arnaltes, in Tri stavke (Sosedov ples – Seguidillas, Mlinarjev ples – Farruca in Sklepni ples – Jota) iz druge baletne suite »Trirogeljnik« Manuela de Falle. Pittsburškemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral André Previn. Ponovljeno oddajo »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom ‘Španska glasba’ je pripravil Pavel Mihelčič, posnel jo je Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič.
Čas prihodnost: Hitre spremembe

Čas prihodnost: Hitre spremembe

ARS Čas, prostor in glasba, 1. avgust ― Koncert za violino in orkester, opus 65 malteškega skladatelja Josepha Velle V dvanajsti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: Koncert za violino in orkester, opus 65 malteškega skladatelja Josepha Velle. Simfoničnemu orkestru iz Sofije bo dirigiral skladatelj, solist bo Marcello Canci. Za oddajo smo izbrali še Koncert za violončelo in orkester, “en forme de pas de trois” Bernda Aloisa Zimmermanna. Solist bo Heinrich Schiff, Jugozahodnemu simfoničnemu orkestru iz Baden-Badna bo dirigiral Michael Gielen. Oddajo »Hitre spremembe« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Po Mozartovih sledeh: Mala nočna glasba

Po Mozartovih sledeh: Mala nočna glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 18. julij ― Serenada št. 13 v G-duru – 'Mala nočna glasba' V oddaji ‘Čas, prostor in glasba’ s podnaslovom ‘Po Mozartovih sledeh’ bomo predvajali: ‘Serenado št. 13 v G-duru – ‘Mala nočna glasba’ Wolfganga Amadeusa Mozarta. Orkester Berlinske filharmonije bo vodil Herbert von Karajan; Sonato št. 1 v G-duru za godala Gioacchina Rossinija. Godalnemu orkestru RTV  Slovenija bo dirigiral Ciril Veronek. Za oddajo smo izbrali še Serenado za godala Benjamina Ipavca. Godalnemu orkestru Simfonikov RTV Slovenija bo dirigiral Anton Nanut. Serenadno oddajo »Po Mozartovih sledeh« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Rojstvo iz tišine, naš vsakdanji hrup: Zvočni zid in onstran, ponov.

Rojstvo iz tišine, naš vsakdanji hrup: Zvočni zid in onstran, ponov.

ARS Čas, prostor in glasba, 11. julij ― Je tam – tišina? Se bo onstran znova rodila glasba? Ustvarjalci cikla oddaj »Čas, prostor in glasba« so se junija leta 2011 – pred sedmimi leti – dogovorili, da sestavijo malo drugačno oddajo. Z izbrano glasbo, s poezijo in z govorjeno besedo, ki naj bi vse nadgradila, z nekaterimi dokumentarnimi posnetki iz narave, so pomislili, da se razkošje zvoka rodi iz tišine, da pa (nemalokrat) prestopi v območje vsakdanjega hrupa. Kaj se zgodi, če prebijemo zvočni zid, in kaj je potem onstran? Je tam – tišina? Se bo onstran znova rodila glasba? Glasba se rodi iz tišine. In to je začetek, v katerem se sprosti zvok, se uredijo razmerja med ritmom in melodijo, med kontrapunktom in harmonijo, med spektralnim nanosom in dinamičnim kontrastom. Današnja ponovljena oddaja  –  avtor je prof. Pavel Mihelčič, bralca sta Sonja Polanc in Ivan Lotrič, oddajo je posnel Stane Košmerlj  –  je sad povezave z naravo in igro besed.
Čas prihodnosti: Približevanje znanosti XI.

Čas prihodnosti: Približevanje znanosti XI.

ARS Čas, prostor in glasba, 4. julij ― V enajsti oddaji iz cikla 'Čas prihodnosti' bomo predvajali: 'Seraphim za violino in orkester japonske skladateljice Harue Kunieda in Koncert za altovski saksofon in orkester Edisona Denisova V enajsti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: ‘Seraphim za violino in orkester japonske skladateljice Harue Kunieda – na violino bo igrala Takako Yamazaki, Filharmoničnemu orkestru iz Tokia bo dirigiral Kazumasa Watanabe. Za oddajo smo izbrali še Koncert za altovski saksofon in orkester Edisona Denisova. Solist bo Claude Delangle, Nacionalnemu orkestru BBC iz Walesa bo dirigiral Tadaaki Otaka. Oddajo »Približevanje znanosti« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Rojstvo iz tišine, naš vsakdanji hrup: Zvočni zid in onstran

Rojstvo iz tišine, naš vsakdanji hrup: Zvočni zid in onstran

ARS Čas, prostor in glasba, 27. junij ― Kaj se zgodi, če prebijemo zvočni zid, in kaj je potem onstran? Ustvarjalci cikla oddaj »Čas, prostor in glasba« so se junija leta 2011 – pred sedmimi leti – dogovorili, da sestavijo malo drugačno oddajo. Z izbrano glasbo, s poezijo in z govorjeno besedo, ki naj bi vse nadgradila, z nekaterimi dokumentarnimi posnetki iz narave, so pomislili, da se razkošje zvoka rodi iz tišine, da pa (nemalokrat) prestopi v območje vsakdanjega hrupa. Kaj se zgodi, če prebijemo zvočni zid, in kaj je potem onstran? Je tam – tišina? Se bo onstran znova rodila glasba? O tem razmišljamo tudi v aktualnem ciklu oddaj »Čas prihodnosti«. Čez teden dni bo iz omenjenega cikla na sporedu enajsta oddaja z naslovom »Približevanje znanosti«. Današnja oddaja – avtor je prof. Pavel Mihelčič, bralca sta Sonja Polanc in Ivan Lotrič, oddajo je posnel Stane Košmerlj  –  je vmesna, z naslovom: »Zvočni zid in onstran«.
Slovenski poletni concertino: Uroš Krek, Lucijan Marija Škerjanc, Primož Ramovš

Slovenski poletni concertino: Uroš Krek, Lucijan Marija Škerjanc, Primož Ramovš

ARS Čas, prostor in glasba, 21. junij ― Simfončnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Samo Hubad V oddaji »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Slovenski poletni concertino« bomo predvajali tale dela: Uroš Krek – Concertino za piccolo in orkester, solist bo pikolist Janez Petrač, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Samo Hubad; Lucijan Marija Škerjanc – Concertino za klavir in godala, solist bo pianist Aci Bertoncelj, Orkestru Slovenske filharmonije bo dirigiral Bogo Leskovic; Primož Ramovš – Sinfonietta za orkester. Simfončnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Samo Hubad. Ponovljeno oddajo »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Slovenski poletni concertino« so pripravili Pavel Mihelčič, Stane Košmerlj, Simona Juvan in Ivan Lotrič.
Čas prihodnosti: Nočna spoznanja X.

Čas prihodnosti: Nočna spoznanja X.

ARS Čas, prostor in glasba, 14. junij ― Meditacija za violončelo in klavir japonskega skladatelja Hifumija Shimoyame – igrala bosta Hideki Kitamoto, violončelo in Kaori Nakajima, klavir V deseti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: ‘Meditacijo za violončelo’ in klavir japonskega skladatelja Hifumija Shimoyame – igrala bosta Hideki Kitamoto, violončelo in Kaori Nakajima, klavir. V nadaljevanju bomo poslušali delo za orkester ‘Kratko s hitrostjo stroja’ ameriškega skladatelja Johna Adamsa. Nacionalnemu orkestru BBC iz Walesa bo dirigiral Mark Elder. Za oddajo smo izbrali še Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu Sergeja Rahmaninova. Solist bo pianist Barry Douglas, Londonskemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral Michael Tilson Thomas. Oddajo »Nočna spoznanja« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Ustvarjanje z navdihom – Franz Schubert

Ustvarjanje z navdihom – Franz Schubert

ARS Čas, prostor in glasba, 6. junij ― Schubert je cenjen kot eden izmed najbolj nadarjenih romantičnih skladateljev (19. stoletja). V oddaji »Ustvarjanje z navdihom – Franz Schubert« bomo predvajali Schubertovo glasbo: Tretji stavek Menuet iz Simfonije št. 5 v B-duru; Akademijo St. Martin in the Fields bo vodil Neville Marriner in Simfonijo št. 9 v C-duru – »Veliko« s stavki: Andante – Allegro ma non troppo, Andante con moto, Scherzo – Allegro vivace in Allegro vivace. Igral bo orkester Opere iz Lyona, dirigiral bo John Eliot Gardiner. Ponovljeno devetinsedemdeseto oddajo iz cikla »Čas, prostor in glasba« je pripravil  Pavel Mihelčič, posnel jo je Stane Košmerlj,  bral je  Ivan Lotrič.
Čas prihodnosti: Valovanje

Čas prihodnosti: Valovanje

ARS Čas, prostor in glasba, 30. maj ― Cikel glasbenih oddaj, v katerem se spominjamo pomembnih trenutkov iz preteklosti, da bi se z umetnostjo približali prihodnosti ‘Čas prihodnosti‘ je cikel glasbenih oddaj, v katerem se spominjamo pomembnih trenutkov iz preteklosti, da bi se z umetnostjo približali prihodnosti.  Približevanje je poseben način raziskovanja. Logična sosledja preteklosti približujejo in dohitevajo čas prihodnosti. V deveti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ smo predvajali: Prizore iz Bele krajine Pavla Mihelčiča – Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija je dirigiral Anton Nanut; Gymnopedie-je št. 1 – 3 Erica Satieja v orkestracijah Claudea Debussyja in Renauda Gagneuxa; prvi dve je posnel Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta En Shaa, tretjo skladbo pa izvedel Orkester Capitol iz Toulousa, ki ga je vodil Michel Plasson. V drugem delu oddaje smo poslušali Koncert za violino in orkester št. 1, opus 15 Karola Szymanowskega. Solist je bil violinist Igor Ozim, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija je dirigiral Bohdan Wodiczko. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.

Kaj so ustvarili? Miniature

ARS Čas, prostor in glasba, 23. maj ― Skladatelji prejšnjih dob so ustvarili veliko drobnih skladb – miniatur. Številne so postale znane in priljubljene. Poznamo kar nekaj zelo kratkih skladb. Nekatere trajajo komaj […] Skladatelji prejšnjih dob so ustvarili veliko drobnih skladb – miniatur. Številne so postale znane in priljubljene. Poznamo kar nekaj zelo kratkih skladb. Nekatere trajajo komaj minuto ali dve, nekaj je kratkih kot dih; pogosto razvijejo eno samo misel. Obstajajo pa tudi skladbe, ki so po vsebini blizu miniaturi, vendar jim avtorjeva ustvarjalna fantazija določi daljše trajanje. Romantične miniature so preproste kot pesem, ki najde svojega poslušalca. V ponovljeni oddaji »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Kaj so ustvarili?« bomo predvajali tale dela: Sanjarjenje Roberta Schumanna, pri klavirju je bila Dubravka Tomšič Srebotnjak; Preludij in fugo v C-duru op. 87 št. 1 Dimitrija Šostakoviča, igrala je pianistka Tatjana Nikolajeva; Kontraste Primoža Ramovša, igrali so Božena Angelova, violina, Jaka Stadler, violončelo in Per Rundberg, klavir; Ljubezenski sen Franza Liszta z Dubravko Tomšič Srebotnjak; Pesem brez besed Felixa Mendelssohna – zaigrala sta violončelist Daniel Müller Schott in pianist Jonatan Gilad; Uspavanko Johannesa Brahmsa, ki jo je zapela sopranistka Ingeborg Danz, pri klavirju pa je bil Helmut Deutsch; Debussyjev Syrinks –interpretiral ga je flavtist Jonatan Snowden; Variacije na Paganinijevo temo Witolda Lutoslawskega, ki sta jih  zaigrala brata Anthony in Joseph Paratore, za konec pa bomo poslušali še Preludij k favnovemu popoldnevu Clauda Debussyja. Akademijo Sv. Martina v Polju je vodil sir Neville Marriner. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je pripravil profesor Pavel Mihelčič, posnel jo je Stane Košmerlj, bral pa Ivan Lotrič.
Neznana glasba: Sunleif Rasmussen s Ferskih otokov

Neznana glasba: Sunleif Rasmussen s Ferskih otokov

ARS Čas, prostor in glasba, 9. oktober 2017 ― Skladatelji, ki prihajajo iz manjših glasbenih sredin, pogosto ostajajo neznani. Ko pa je leta 2002 prestižno Nordijsko nagrado dobil skladatelj Sunleif Rasmussen, ki prihaja s Ferskih otokov, je tudi ta del neznanega sveta postal mednarodno prepoznaven. V oddaji »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Neznana glasba – Sunleif Rasmussen s Ferskih otokov« bomo najprej predvajali […]
Iz pisma neznanemu poslušalcu: nokturno

Iz pisma neznanemu poslušalcu: nokturno

ARS Čas, prostor in glasba, 2. oktober 2017 ― Nokturno je nočna glasba subtilne narave. To je glasba, ki se zgodi, postane, se dotakne sanjavih razpoloženj, in potem odide. V oddaji »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom »Iz pisma neznanemu poslušalcu – nokturno« bomo najprej predvajali štiri Chopinove nokturne: v g-molu, opus 37 št. 1, v b-molu, opus 9 št. 1, v Fis-duru, opus […]
Kako razumeti uvodno glasbo: uvertura

Kako razumeti uvodno glasbo: uvertura

ARS Čas, prostor in glasba, 25. september 2017 ― Uvertura je uvodna glasba, ki razloži in napove večje glasbeno scensko delo. Deluje lahko tudi kot samostojna skladba, ki obdrži programsko sporočilo in nakaže impulz razkritja glasbenega razvoja. Oblika najde vsebino. Štiri stoletja je trajalo, da se je sled uvodne glasbe ustalila, da je dobila nov pomen in razvidno vsebinsko poanto. V oddaji bomo predvajali:  […]
še novic