Bachovi Leipziški korali v izvedbi Tona Koopmana

Bachovi Leipziški korali v izvedbi Tona Koopmana

ARS Obiski kraljice, 23. september ― Ton Koopman v tem tednu praznuje 75. rojstni dan. Ton Koopman je orgelski interpret, ki bo v ospredju tokratne oddaje. V tem tednu je namreč praznoval 75 -ti rojstni dan. Velja za enega največjih poznavalcev baročne glasbe in njegovo ime navadno najprej povežemo z dvema glasbenima sestavoma, katerih ustanovitelj je – to je z Amsterdamskim baročnim orkestrom in  Amsterdamskim baročnim zborom. In seveda z Bachom, katerega glasba je v središču njegovega delovanja že od samega začetka.Tokrat ga boste skupaj z Amsterdamskim baročnim zborom lahko slišali v interpretacijah Bachovih Leipziških koralov.
Organistka Tong Soon Kwak

Organistka Tong Soon Kwak

ARS Obiski kraljice, 20. september ― Je ena vodilnih koncertnih organistk iz Južne Koreje. Tokratna orgelska interpretka bo južnokorejska organistka Tong Soon Kwak. Orgle namreč že dolgo niso več le stalnica evropskih koncertnih dvoran, pač pa vse bolj postajajo samoumeven inventar najimenitnejših koncertnih prizorišč Azije oz. Daljnega Vzhoda. Kljub drugačni kulturi, veri in tradiciji so tako že dolgo prisotne na Japonskem, Kitajskem in v Južni Koreji, od koder prihaja tudi orgelska virtuozinja in pedagoginja Tong Soon Kwak.
Orgle v družbi s trobili in tolkali

Orgle v družbi s trobili in tolkali

ARS Obiski kraljice, 13. september ― Zvočno kombinacijo orgel s trobili in tolkali boste lahko spoznali v izvedbah trobilnega kvinteta Empire Brass iz Amerike, s pridruženimi trobilci in tolkalci. Tokrat vas vabimo k poslušanju zvočne kombinacije orgel s trobili in tolkali – lahko jo boste spoznali v izvedbah trobilnega kvinteta Empire Brass iz Bostona, ki ga sestavljajo: trobentača Rolf Smeding in Jeffrey Curnow, hornist Martin Hackelman in tubist James Samuel Pilafian. V izvedbah del starih baročnih mojstrov, romantičnih orgelskih ustvarjalcev, pa tudi avtorjev današnjega časa se jim bodo pridružili še trobentači Timothy Morrison, Joseph Foley in Stephen Burns, pozavnista Ronald Barron in Norman Bolter, hornist Kevin Owen, tolkalista Arthur Press in Neil Grover ter seveda organist – to bo Michael Murray.
Vivaldijevi koncerti na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah

Vivaldijevi koncerti na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah

ARS Obiski kraljice, 4. september ― Nekatera Vivaldijeva dela bosta na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah predstavila italijanska organista Margherita Gianola in Silvio Celeghin. Antonio Vivaldi je skladatelj, ki z glasbo, polno lahkotnosti in radoživosti, pritegne marsikoga. Orglam ni namenil posebne pozornosti, vseeno pa danes organisti po vsem svetu izvajajo njegovo glasbo. Že za časa Vivaldijevega življenja so mnogi virtuozi njegovo instrumentalno glasbo igrali na takratnih inštrumentih s tipkami, precej njegovih koncertov pa so Vivaldijevi sodobniki priredili tudi za orgle. Med njimi izstopata dva – Johann Gottfried Walther, Bachov daljni sorodnik in sam Johann Sebastijan Bach.  Tá se je v usvajanju italijanske elegance uril tudi s prepisovanjem oz. priredbami Vivaldijevih koncertov za čembalo ali orgle. Nekatera tovrstna dela vam bosta na enih ali drugih orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah predstavila italijanska organista Margherita Gianola in Silvio Celeghin.
Sodobna slovaška orgelska glasba

Sodobna slovaška orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 29. avgust ― Juraj Beneš, Miro Bázlik in Roman Berger so trije sodobni slovaški skladatelji, ki pišejo tudi za orgle. Juraj Beneš, Miro Bázlik in Roman Berger so trije sodobni slovaški skladatelji, ki pišejo tudi za orgle. Njihov slog komponiranja je različen, združuje pa jih zanimanje za ustvarjanje solistične in komorne glasbe, s katero so se skozi leta uveljavili tako na Slovaškem kot na tujem. Očitno vse tri glasbene ustvarjalce privlačijo tudi orgle, ki tako ustvarjalcem kot poustvarjalcem nudijo pisano paleto zvočnih barv in izraznih možnosti. Orgelska dela omenjenih skladateljev bo predstavil Ján Vladimír Michalko, eden najprepoznavnejših slovaških organistov današnjega časa.
Organist Ignace Michiels

Organist Ignace Michiels

ARS Obiski kraljice, 23. avgust ― Predstavil se bo z deli starih baročnih mojstrov, romantičnih glasbenih ustvarjalcev, pa tudi s kompozicijo Benjamina Ipavca. Ignace Michielis je orgelski interpret, ki ga boste lahko spoznali v tokratni oddaji – z deli starih, baročnih orgelskih mojstrov, romantičnih glasbenih ustvarjalcev, pa tudi s kompozicijo slovenskega skladatelja Benjamina Ipavca se bo predstavil na orglah, ki jih je v cerkvi sv. Vida, v Šentvidu pri Lukovici postavila orglarska delavnica Škrabl iz Rogaške Slatine.
J.S. Bach, Max Reger, Jean Langlais in Floor Peeters /ponovitev

J.S. Bach, Max Reger, Jean Langlais in Floor Peeters /ponovitev

ARS Obiski kraljice, 11. avgust ― Bach je bil vzornik tako Maxu Regerju, kot Jeanu Langlaisu in Flooru Peetersu. Johann Sebastian Bach, Max Reger, Jean Langlais in Flor Peeters sestavljajo pisano druščino skladateljev, katerim je skupno ustvarjanje in poustvarjanje za orgle. V glasbeni zgodovini sicer ni veliko glasbenih ustvarjalcev, ki jih orgle na tak ali drugačen način ne bi kdaj zamikale. Prav malo je tudi takih, ki jim ne bi bil za vzor veliki J. S. Bach. In če koga lahko označimo kot velikega častilca te večno aktualne, brezčasne baročne glasbe, je to zagotovo Max Reger – za orgle je med drugim priredil Bachovo Kromatično fantazijo in fugo BWV 903. Na svojstven način se je po Bachu zgledoval tudi belgijski skladatelj Flor Peeters, v oddaji boste slišali njegovo Elegijo, op. 38, Toccato, fugo in himno na Ave maris stella, op. 28 ter Pesem soncu, op. 66. S polifonijo in gregorijanskim koralom pa so povezane tudi Tri gregorijanske parafraze francoskega skladatelja 20. stoletja Jeana Langlaisa. Interpreta tokratne oddaje bosta organista Christopher Herrick in D’Arcy Trinkwon.  
Christopher Herrick

Christopher Herrick

ARS Obiski kraljice, 11. avgust ― Predstavil se bo na orglah Mestne hiše v Melbournu v Avstraliji in na orglah stolne cerkve v Bernu v Švici. V ponovljeni oddaji predstavljamo angleškega orglavca Christopherja Herricka. Na velike orgle v Mestni hiši v Melbournu v Avstraliji ter na orgle stolne cerkve v Bernu v Švici bo izvajal manj znana orgelska dela ameriških, angleških in norveških skladateljev 19. in 20. stoletja.  
André Isoir

André Isoir

ARS Obiski kraljice, 4. avgust ― V interpretaciji tega priznanega francoskega organista boste lahko slišali dela J.S. Bacha, Cesarja Francka, Francoisa Couperina in Jehana Alaina. V ponovljeni oddaji vas vabimo k poslušanju orgelskih del, ki jih je poustvaril francoski organist André Isoir. V njegovi zapuščini najdemo več kot 60 plošč oz. zgoščenk, najbolj se je uveljavil z interpretacijo orgelskih del Johanna Sebastijana Bacha, pa tudi s posnetki Cesarja Francka, Francoisa Couperina in Jehana Alaina. Cenjen je bil tudi kot orgelski pedagog – od leta 1983 do leta 1994 je poučeval orgle na konservatoriju National de Region de Boulogne-Billancourt.
Orgle v družbi s pozavno in rogom/ponovitev

Orgle v družbi s pozavno in rogom/ponovitev

ARS Obiski kraljice, 18. julij ― Dela za to zanimivo zvočno kombinacijo boste slišali v izvedbi hornistke Zore Slokar, pozavnista Branimirja Slokarja in organista Klemensa Schnorra. Tokrat vas vabimo k poslušanju zanimive kombinacije orgel s pozavno in rogom, inštrumentov, ki ju sicer najdemo tudi med imeni orgelskih registrov. A tí skušajo bolj ali manj uspešno posnemati barvo in značaj teh glasbil, povsem drugače pa je, kadar ta dva inštrumenta resnično zazvenita ob orglah. In postaneta orglam učinkovit kontrast, hkrati se z njimi zvočno presenetljivo dobro ujemata. To boste lahko slišali tudi v interpretaciji nocojšnjih cenjenih izvajalcev: dveh slovenskih glasbenih umetnikov  – hornistke Zora Slokar in pozavnista Branimirja Slokar ter uveljavljenega nemškega organista Klemensa Schnorra.
Bach z italijanskimi vplivi

Bach z italijanskimi vplivi

ARS Obiski kraljice, 18. julij ― Na sporedu bodo orgelska dela J.S. Bacha in njegovih italijanskih sodobnikov. Bach z italijanski vplivi (na njegova dela seveda) je naslov nocojšnje oddaje Obiski kraljice, hkrati tudi zgoščenke, ki jo je z deli Johanna Sebastijana Bacha in njegovih italijanskih sodobnikov posnela ameriška organistka Kimberly Marshall. Kompozicije, ki jih bomo slišali, bodo tokrat zazvenele na ameriških orglah, ki pa so zasnovane po zgledu orgel, na katere je igral véliki glasbeni mojster Bach.
Obiski kraljice

Obiski kraljice

ARS Obiski kraljice, 8. julij ― Opolnoči v katedrali Notre Dame v Parizu Olivier Latry, naslovni organist pariške katedrale Notre Dame, je pred nekaj leti posnel zgoščenko z orgelskimi transkripcijami kompozicij J.S. Bacha, Richarda Wagnerja, Hectorja Berlioza, Sergeja Prokofjeva in drugih. Vélike orgle delavnice Cavaillé-Cool so bile v tem sakralnem prostoru leta 2014 popolnoma obnovljene, skoraj nepoškodovane so ostale tudi po nedavnem požaru.
Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

ARS Obiski kraljice, 5. julij ― Lahkotna, klasicistično obarvana glasba za orgle in orkester Tokrat vas vabimo k poslušanju lahkotne, klasicistično obarvane glasbe za orgle in orkester, katere avtor je Georg Christoph Anton Wagenseil – dunajski skladatelj in pedagog, ki je živel in deloval v 18. stoletju. Slovel je kot izjemen virtuoz na glasbilih s tipkami – menda je bil v vsakem trenutku zmožen improvizirati fugo na dano temo, velja pa tudi za eno najvplivnejših glasbenih osebnosti tedanje dobe. Njegove Koncerte za orgle in orkester boste slišali v izvedbi organistke Elisabeth Ullmann in instrumentalnega sestava Piccolo Concerto Dunaj, pod vodstvom Roberta Sensija.
še novic