Orgelske suite

Orgelske suite

ARS Obiski kraljice, 20. avgust ― Tokrat vas vabimo k poslušanju suit, ki so jih skladatelji namenili orglam. Ta, med glasbenimi ustvarjalci različnih glasbenih obdobij zelo priljubljena ciklična glasbena oblika, prvotno […] Tokrat vas vabimo k poslušanju suit, ki so jih skladatelji namenili orglam. Ta, med glasbenimi ustvarjalci različnih glasbenih obdobij zelo priljubljena ciklična glasbena oblika, prvotno sestavljena iz stiliziranih plesov 16. in 17. stoletja, je največkrat pisana za klavir, klavikord in čembalo, včasih tudi za orkester in – kljub plesni zasnovi, pogosto tudi za orgle. Ustvarjalcem in poustvarjalcem namreč ponuja široko paleto izraznih možnosti, tako v oblikovanju zvočnih barv, kot razpoloženj, ki se spreminjajo znotraj posameznih delov oz. plesov.
Litvanska orglavka Renata Marcinkuté-Lesieur in njen recital v Pragi

Litvanska orglavka Renata Marcinkuté-Lesieur in njen recital v Pragi

ARS Obiski kraljice, 17. avgust ― Kot solistka redno nastopa z Litvanskim nacionalnim simfoničnim orkestrom, Litvanskim komornim orkestrom ter z najboljšimi zbori iz Litve V tokratni oddaji predstavljamo koncert, ki ga je v cerkvi sv. Jakoba v Pragi izvedla litvanska orglavka Renata Marcinkuté-Lesieur. 18. avgusta 2016 je nastopila v okviru Mednarodnega orgelskega festivala Audite Organum, na katerem vsako poletje nastopijo ugledni orglavci z mednarodnimi karierami pa tudi mladi obetavni interpreti. Umetnica je študirala klavir in orgle na Litvanski akademiji za glasbo in gledališče, izpopolnjevala se je na salzburškem Mozarteumu in na seminarjih pri priznanih orglavcih po Evropi. Kot solistka redno nastopa z Litvanskim nacionalnim simfoničnim orkestrom, Litvanskim komornim orkestrom ter z najboljšimi zbori iz Litve. Za svoj recital v Pragi je izbrala Sedem plesov anonimnega avtorja, skladbi litvanskih skladateljev Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa in Faustasa Latenasa ter glasbo Johanna Sebastiana Bacha in Félixa-Alexandra Guilmanta.
Leo van Doeselaar in njegov recital v koncertni dvorani Concertgebouw v Amsterdamu

Leo van Doeselaar in njegov recital v koncertni dvorani Concertgebouw v Amsterdamu

ARS Obiski kraljice, 9. avgust ― V oddaji vabimo k poslušanju orgelskega koncerta, ki je potekal v Amsterdamu, v znameniti koncertni hiši Concertgebouw, ki so jo konec 19. stoletja zgradili v neoklasicističnem slogu. […] V oddaji vabimo k poslušanju orgelskega koncerta, ki je potekal v Amsterdamu, v znameniti koncertni hiši Concertgebouw, ki so jo konec 19. stoletja zgradili v neoklasicističnem slogu. V njej je več dvoran, največja med njimi, ki ima 1974 sedežev, pa predvsem zaradi svoje akustike sodi med najodličnejše dvorane na svetu. Vse od leta 1888, ko je bil v dvorani prvi koncert, v njej gostujejo največji solisti in različne zasedbe, ki jim dirigirajo vrhunski dirigenti. Dvorana se ponaša tudi z veličastnimi orglami, ki jih je leta 1890 zasnoval Michael Maarschalkerweerd iz Utrechta. Za takratnih 22.352 guldnov je izdelal trimanualno glasbilo s 60-imi registri, orgelsko omaro pa je oblikoval arhitekt Dolf van Gendt. V letih 1990 do 1993 je orgle obnovila nizozemska orgelska delavnica Flentrop, ki jim je povrnila prvotno zvočnost in izboljšala njihovo mehaniko. Glavni organist v dvorani Concertgebouw je že vrsto let nizozemski orglavec Leo van Doeselaar…
Grand Pièce Symphonique Cesarja Francka

Grand Pièce Symphonique Cesarja Francka

ARS Obiski kraljice, 6. avgust ― Delo je skladatelj uvrstil v zbirko Šestih skladb za vélike orgle, komponiral pa ga je v letih od 1860 do 1862 V tokratni, krajši oddaji Obiski kraljice vas vabimo k poslušanju enega samega orgelskega dela, to je Grand Piece Symphonique Cesarja Francka. Delo je skladatelj uvrstil v zbirko Šestih skladb za vélike orgle, komponiral pa ga je v letih od 1860 do 1862, potem ko je bil leta 1859 imenovan za organista bazilike sv. Klotilde v Parizu – tam je slovita delavnica Cavaillé-Coll malo pred tem postavila nove, takrat moderne t.i. »simfonične« orgle.
Orgelska glasba Pavla Šivica

Orgelska glasba Pavla Šivica

ARS Obiski kraljice, 30. julij ― Ob 110-obletnici rojstva Pavla Šivica vas vabimo k poslušanju glasbe, ki jo je ta slovenski glasbeni ustvarjalec namenil orglam Ob 110-obletnici rojstva Pavla Šivica vas tokrat vabimo k poslušanju glasbe, ki jo je ta slovenski glasbeni ustvarjalec namenil orglam. Kljub povojnim časom, ki temu inštrumentu niso bili ravno naklonjeni, je izpod njegovega peresa nastalo nekaj koncertnih orgelskih kompozicij. Kraljica inštrumentov s svojimi raznovrstnimi zvočnimi barvami ga je očitno mikala in zamikala. Morda še toliko bolj, ker je bil učenec Slavka Osterca in ga uvrščamo med pripadnike tako imenovanega neoklasicizma.
Recital britanske orglavke Gillian Weir

Recital britanske orglavke Gillian Weir

ARS Obiski kraljice, 22. julij ― Britanska orglavka Gillian Weir sodi med najbolj eminentne orgelske poustvarjalce na svetu Britanska orglavka Gillian Weir sodi med najbolj eminentne orgelske poustvarjalce na svetu. V svoji koncertni karieri beleži več kot tisoč nastopov, med njimi so koncerti v najbolj uglednih dvoranah in katedralah po svetu, sodelovala je tudi z mnogimi priznanimi dirigenti in orkestri. Na njenem repertoarju so orgelska dela od renesanse do sodobnosti, še posebno pozornost pa umetnica posveča glasbi francoskega skladatelja Oliviera Messiaena. Na koncertu v baziliki sv. Jakoba v Pragi je pred nekaj leti izvajala dela Josepha Jongena, Johanna Sebastiana Bacha, Jirija Ropka in Franza Liszta.  
Sonata po Psalmu 94 Juliusa Reubkeja

Sonata po Psalmu 94 Juliusa Reubkeja

ARS Obiski kraljice, 15. julij ― Letos je minilo 160 let od njegove smrti, njegovo kratko življenje pa mu žal ni dovolilo nastanka obsežnejšega opusa del Tokrat vabimo k poslušanju ene same kompozicije. To bo Sonata po Psalmu 94 za orgle, skladatelja Juliusa Reubkeja. Letos je minilo 160 let od njegove smrti, njegovo kratko življenje pa mu žal ni dovolilo nastanka obsežnejšega opusa del. Kljub skromnemu opusu ni pozabljen – Sonata po psalmu 94  danes predstavlja eno najboljših orgelskih del 19. stoletja in spada v železni repertoar vrhunskih koncertnih organistov.
Reger in Reubke

Reger in Reubke

ARS Obiski kraljice, 13. julij ― V nocojšnji oddaji bo najprej zvenela glasba Maxa Regerja. Poslušali bomo njegovo obsežno delo za orgle, Varijacije in fugo na izvirno temo, op. 73, igral bo organist […] V nocojšnji oddaji bo najprej zvenela glasba Maxa Regerja. Poslušali bomo njegovo obsežno delo za orgle, Varijacije in fugo na izvirno temo, op. 73, igral bo organist Michael Schöch na orgle v dvorani Konzerthaus na Dunaju. V drugem delu oddaje bomo poslušali še skladbo Friedricha Juliusa Reubkeja, nemškega skladatelja, ki je v svojem kratkem življenju ustvaril največ del za orgle. Poslušali bomo Sonato za orgle v c – molu, ki jo je ustvaril na besedilo psalma št. 94.  
Pavel Černy in glasba čeških skladateljev

Pavel Černy in glasba čeških skladateljev

ARS Obiski kraljice, 13. julij ― V nocojšnji oddaji bomo predstavili orgelski koncert, ki je potekal v cerkvi sv. Nikolaja v Ludgerovicah na Češkem.  Na koncertu se je predstavil češki orglavec Pavel Černy, […] V nocojšnji oddaji bomo predstavili orgelski koncert, ki je potekal v cerkvi sv. Nikolaja v Ludgerovicah na Češkem.  Na koncertu se je predstavil češki orglavec Pavel Černy, ki je izvedel dela čeških skladateljev Leoša Janačka, Eduarda Treglerja, Bedricha Antonina Wiedermanna in Miloša Sokole.
Poslovil se je – Piet Kee

Poslovil se je – Piet Kee

ARS Obiski kraljice, 18. junij 25. maja letos je preminul mednarodno uveljavljeni nizozemski organist, pedagog in improvizator Piet Kee 25. maja letos je preminul mednarodno uveljavljeni nizozemski organist, pedagog in improvizator Piet Kee. V tokratni oddaji boste lahko prisluhnili nekaterim delom starejših in novejših orgelskih mojstrov v njegovi izvedbi; Kee je slovel tudi kot izvrsten interpret orgelskih del Johanna Sebastijana Bacha.
Glasba Dietricha Buxtehudeja

Glasba Dietricha Buxtehudeja

ARS Obiski kraljice, 12. junij ― V oddaji bo zvenela orgelska glasba Dietericha Buxtehudeja. Nemško danski ustvarjalec je bil tudi sam odličen orglavec, v njegovem skladateljskem opusu pa imajo najpomembnejše mesto vokalna […] V oddaji bo zvenela orgelska glasba Dietericha Buxtehudeja. Nemško danski ustvarjalec je bil tudi sam odličen orglavec, v njegovem skladateljskem opusu pa imajo najpomembnejše mesto vokalna dela in skladbe za inštrumente s tipkami, mnoge med njimi po mnenju raziskovalcev predstavljajo vrhunec tako imenovanega fantastičnega sloga v zgodnjebaročni dobi. Izbor njegovih orgelskih skladb bomo tokrat slišali v interpretaciji danskega orglavca Sørena Gleerupa Hansena, ki jih je izvedel na koncertu v Marijini cerkvi v danskem mestu Helsingør.
Orgle v družbi s pozavno in rogom

Orgle v družbi s pozavno in rogom

ARS Obiski kraljice, 3. junij ― Tokrat vas vabimo k poslušanju zanimive kombinacije orgel s pozavno in rogom. Tokrat vas vabimo k poslušanju zanimive kombinacije orgel s pozavno in rogom – inštrumentov, ki ju sicer najdemo tudi med imeni orgelskih registrov. A tí skušajo bolj ali manj uspešno posnemati barvo in značaj teh glasbil, povsem drugače pa je, kadar ta dva inštrumenta resnično zazvenita ob orglah. To boste lahko slišali tudi v interpretaciji Tria Slokar, ki ga sestavljajo: hornistka Zora Slokar, pozavnist Branimir Slokar in organist Klemens Schnorr.

William Whitehead in Robert Quinney na festivalu BBC Proms 2017

ARS Obiski kraljice, 29. maj ― V oddaji predstavljamo koncert, ki je lani poleti potekal v Kraljevi Albertovi dvorani v Londonu. V okviru festivala BBC Proms sta 20. avgusta 2017 nastopila britanska organista […] V oddaji predstavljamo koncert, ki je lani poleti potekal v Kraljevi Albertovi dvorani v Londonu. V okviru festivala BBC Proms sta 20. avgusta 2017 nastopila britanska organista William Whitehead in Robert Quinney, ki sta pripravila glasbeni sprehod od baroka do sodobnosti. Dela mojstrov orgelske glasbe Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohna, Roberta Schumanna in Samuela Wesleya so dopolnile skladbe skladateljice in skladateljev našega časa, Cheryl Frances Hoad, Jonathana Dovea in Daniela Saleeba. Koncert je bil posvečen 500 letnici reformacije.
Sončna pesem sv. Frančiška – z orglami

Sončna pesem sv. Frančiška – z orglami

ARS Obiski kraljice, 2. oktober 2017 ― Lik asiškega ubožca spada med najbolj mikavne v vrsti svetnikov katoliške Cerkve. S svojo življenjsko zgodbo je pritegnil tudi nekatere skladatelje, ki so, vsak na svoj način, uglasbili njegovo Sončno pesem oz. Hvalnico stvarstvu. Tokrat jo bomo slišali v improvizacijah organista Petra Planyavskega. God sv. Frančiška Asiškega, 4. oktobra pa je hkrati tudi svetovni dan […]
Francesco Filidei: Sodobne orgelske stvaritve

Francesco Filidei: Sodobne orgelske stvaritve

ARS Obiski kraljice, 29. september 2017 ― Sredi vročega poletja nam je francoski nacionalni radio ponudil v predvajanje posnetke orgelskega koncerta, v okviru minule koncertne sezone, prve na nedavno novih orglah v avditoriju matične hiše francoskega radia v Parizu. Raznolika pestrost te sezone je želela predstaviti univerzalno fonično zasnovo tega instrumenta. Za oddajo Obiski kraljice smo tako pripravili posnetke recitala, ki je […]
še novic