J.S. Bach, Max Reger, Jean Langlais in Floor Peeters /ponovitev

J.S. Bach, Max Reger, Jean Langlais in Floor Peeters /ponovitev

ARS Obiski kraljice, 11. avgust ― Bach je bil vzornik tako Maxu Regerju, kot Jeanu Langlaisu in Flooru Peetersu. Johann Sebastian Bach, Max Reger, Jean Langlais in Flor Peeters sestavljajo pisano druščino skladateljev, katerim je skupno ustvarjanje in poustvarjanje za orgle. V glasbeni zgodovini sicer ni veliko glasbenih ustvarjalcev, ki jih orgle na tak ali drugačen način ne bi kdaj zamikale. Prav malo je tudi takih, ki jim ne bi bil za vzor veliki J. S. Bach. In če koga lahko označimo kot velikega častilca te večno aktualne, brezčasne baročne glasbe, je to zagotovo Max Reger – za orgle je med drugim priredil Bachovo Kromatično fantazijo in fugo BWV 903. Na svojstven način se je po Bachu zgledoval tudi belgijski skladatelj Flor Peeters, v oddaji boste slišali njegovo Elegijo, op. 38, Toccato, fugo in himno na Ave maris stella, op. 28 ter Pesem soncu, op. 66. S polifonijo in gregorijanskim koralom pa so povezane tudi Tri gregorijanske parafraze francoskega skladatelja 20. stoletja Jeana Langlaisa. Interpreta tokratne oddaje bosta organista Christopher Herrick in D’Arcy Trinkwon.  
Christopher Herrick

Christopher Herrick

ARS Obiski kraljice, 11. avgust ― Predstavil se bo na orglah Mestne hiše v Melbournu v Avstraliji in na orglah stolne cerkve v Bernu v Švici. V ponovljeni oddaji predstavljamo angleškega orglavca Christopherja Herricka. Na velike orgle v Mestni hiši v Melbournu v Avstraliji ter na orgle stolne cerkve v Bernu v Švici bo izvajal manj znana orgelska dela ameriških, angleških in norveških skladateljev 19. in 20. stoletja.  
André Isoir

André Isoir

ARS Obiski kraljice, 4. avgust ― V interpretaciji tega priznanega francoskega organista boste lahko slišali dela J.S. Bacha, Cesarja Francka, Francoisa Couperina in Jehana Alaina. V ponovljeni oddaji vas vabimo k poslušanju orgelskih del, ki jih je poustvaril francoski organist André Isoir. V njegovi zapuščini najdemo več kot 60 plošč oz. zgoščenk, najbolj se je uveljavil z interpretacijo orgelskih del Johanna Sebastijana Bacha, pa tudi s posnetki Cesarja Francka, Francoisa Couperina in Jehana Alaina. Cenjen je bil tudi kot orgelski pedagog – od leta 1983 do leta 1994 je poučeval orgle na konservatoriju National de Region de Boulogne-Billancourt.
Orgle v družbi s pozavno in rogom/ponovitev

Orgle v družbi s pozavno in rogom/ponovitev

ARS Obiski kraljice, 18. julij ― Dela za to zanimivo zvočno kombinacijo boste slišali v izvedbi hornistke Zore Slokar, pozavnista Branimirja Slokarja in organista Klemensa Schnorra. Tokrat vas vabimo k poslušanju zanimive kombinacije orgel s pozavno in rogom, inštrumentov, ki ju sicer najdemo tudi med imeni orgelskih registrov. A tí skušajo bolj ali manj uspešno posnemati barvo in značaj teh glasbil, povsem drugače pa je, kadar ta dva inštrumenta resnično zazvenita ob orglah. In postaneta orglam učinkovit kontrast, hkrati se z njimi zvočno presenetljivo dobro ujemata. To boste lahko slišali tudi v interpretaciji nocojšnjih cenjenih izvajalcev: dveh slovenskih glasbenih umetnikov  – hornistke Zora Slokar in pozavnista Branimirja Slokar ter uveljavljenega nemškega organista Klemensa Schnorra.
Bach z italijanskimi vplivi

Bach z italijanskimi vplivi

ARS Obiski kraljice, 18. julij ― Na sporedu bodo orgelska dela J.S. Bacha in njegovih italijanskih sodobnikov. Bach z italijanski vplivi (na njegova dela seveda) je naslov nocojšnje oddaje Obiski kraljice, hkrati tudi zgoščenke, ki jo je z deli Johanna Sebastijana Bacha in njegovih italijanskih sodobnikov posnela ameriška organistka Kimberly Marshall. Kompozicije, ki jih bomo slišali, bodo tokrat zazvenele na ameriških orglah, ki pa so zasnovane po zgledu orgel, na katere je igral véliki glasbeni mojster Bach.
Obiski kraljice

Obiski kraljice

ARS Obiski kraljice, 8. julij ― Opolnoči v katedrali Notre Dame v Parizu Olivier Latry, naslovni organist pariške katedrale Notre Dame, je pred nekaj leti posnel zgoščenko z orgelskimi transkripcijami kompozicij J.S. Bacha, Richarda Wagnerja, Hectorja Berlioza, Sergeja Prokofjeva in drugih. Vélike orgle delavnice Cavaillé-Cool so bile v tem sakralnem prostoru leta 2014 popolnoma obnovljene, skoraj nepoškodovane so ostale tudi po nedavnem požaru.
Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

ARS Obiski kraljice, 5. julij ― Lahkotna, klasicistično obarvana glasba za orgle in orkester Tokrat vas vabimo k poslušanju lahkotne, klasicistično obarvane glasbe za orgle in orkester, katere avtor je Georg Christoph Anton Wagenseil – dunajski skladatelj in pedagog, ki je živel in deloval v 18. stoletju. Slovel je kot izjemen virtuoz na glasbilih s tipkami – menda je bil v vsakem trenutku zmožen improvizirati fugo na dano temo, velja pa tudi za eno najvplivnejših glasbenih osebnosti tedanje dobe. Njegove Koncerte za orgle in orkester boste slišali v izvedbi organistke Elisabeth Ullmann in instrumentalnega sestava Piccolo Concerto Dunaj, pod vodstvom Roberta Sensija.
Orgelski scherzi

Orgelski scherzi

ARS Obiski kraljice, 24. junij ― V prvih poletnih dnevih vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov. V prvih poletnih dnevih vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov – tí vsi po vrsti slovijo po svoji virtuoznosti, pa tudi po lahkotnosti, prefinjenosti in barvitosti. V izvedbi različnih orgelskih interpretov boste slišali kompozicije Maurica Durufléja, Eugena Gigouta, Ludwiga van Beethovna, Alessandra Polija, Antona Brucknerja in drugih.
Organist Francois Henri Houbart

Organist Francois Henri Houbart

ARS Obiski kraljice, 17. junij ― Kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. Tokrat vam predstavljamo francoskega orgelskega poustvarjalca Francoisa Henrija Houbarta – kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. V njegovi izvedbi boste slišali dela skladatelja Louisa Vierna in lastne improvizacije.
Orgelske skladbe opernih skladateljev

Orgelske skladbe opernih skladateljev

ARS Obiski kraljice, 10. junij ― Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. To so na primer Georges Bizet, Richard Strauss, Luigi Cherubini, Hector Berlioz, Vincenzo Bellini in drugi. Njihove kompozicije je zbral in poustvaril dunajski organist Franz Haselböck.
Binkoštna orgelska glasba

Binkoštna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 3. junij ― Na binkošti bo zazvenela glasba skladateljev, ki so ustvarjali na binkoštne melodije – to sta predvsem himni Veni, Creator Spiritus in Veni, Sancte Spiritus. Na binkošti bo zazvenela glasba skladateljev, ki so ustvarjali na binkoštne melodije – to sta predvsem himni Veni, Creator Spiritus in Veni, Sancte Spiritus. Protestantski avtorji pa so seveda svoje binkoštno obarvane orgelske kompozicije zasnovali na protestantskih koralih, primernih in namenjenih za ta dan.
Organist Bernard Winsemius

Organist Bernard Winsemius

ARS Obiski kraljice, 27. maj ― Tokrat se bo z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius Tokrat se bo z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius. Na amsterdamskem konservatoriju je študiral orgle v razredu Antona van der Holsta, poleg tega je na tej ustanovi diplomiral tudi iz zborovskega in orkesterskega dirigiranja. Danes deluje kot profesor za orgle na Konservatoriju v Roterdamu in je skupaj z Gustavom Leonhardtom organist v Novi cerkvi (Nieuwe Kerk) v Amsterdamu.
Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

ARS Obiski kraljice, 20. maj ― Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. V izvedbi Trobilnega ansambla mesta Dunaj, organista Petra Planyavskega in dirigentke Ingrun Fußenegger bodo zazvenele Variacije in fuga na lastno temo, Koralna predigra na glasbo Josepha Haydna »Gott erhalte« ter Fuga Solemnis.
V spomin Hubertu Bergantu

V spomin Hubertu Bergantu

ARS Obiski kraljice, 13. maj ― Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog. Letos mineva 20 let od smrti slovenskega organista, pianista in pedagoga Huberta Berganta. Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog – poučeval je na Akademiji za glasbo, koncertiral je doma in v tujini, sodeloval je tudi pri izgradnji orgel v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

ARS Obiski kraljice, 29. april ― Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Nedavno se je poslovil organist Hans Otto Jakob. Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Tokrat boste lahko poslušali solistična orgelska dela nemških in francoskih romantičnih skladateljev ter nekaj komornih del za orgle in pozavno, ki jih je Hans Otto Jakob poustvaril skupaj s pozavnistom Martinom Gößom.
še novic