John Debney: Kristusov pasijon

John Debney: Kristusov pasijon

ARS Filmska glasba, 28. marec ― zgodovinski film Mela Gibsona iz leta 2004 Kristusov pasijon je zgodovinski film Mela Gibsona iz leta 2004, ki prikazuje poslednjih dvanajst ur življenja Jezusa Kristusa. Spremljamo ga od molitve na Oljski gori do križanja in razglašen je bil za najbolj kontroverzno upodobitev vseh časov. Zgodba je povzeta iz štirih svetopisemskih evangelijev: po Mateju, Marku, Luki in Janezu. Še nikoli do leta 2004, niti kdaj pozneje, nobeden od filmskih ustvarjalcev ni poskušal tako intenzivno, podrobno in stvarno prikazati zgodbe o Kristusovem trpljenju in velikem žrtvovanju. Film je pretresljiv in brutalen.
Alexandre Desplat: The Grand Budapest Hotel

Alexandre Desplat: The Grand Budapest Hotel

ARS Filmska glasba, 14. marec ― Izvirna glasba k filmu The grand Budapest hotel je delo francoskega pisca filmske glasbe, Alexandra Desplata. Zgodba, umeščena v fiktivno zdraviliško mestece sredi izmišljene gorske dežele Zubrowke, nas popelje skozi tri zgodovinske etape resnične Vzhodne Evrope 20. stoletja: od la belle epoque, preko fašistične okupacije do komunizma. Sloviti hotelski receptor Monsieur Gustave je velik poznavalec človeške nravi in najbolj skritih želja svojih nenavadnih gostov. Postrešček Zero Mustafa je njegov nenavaden, a edini zaupanja vreden tovariš. Tu so še uganka pogrešane umetnine, besna bitka za družinsko dediščino in najslajša ljubezenska avantura – vse to pred kuliso dramatično spreminjajoče se Evrope. Brezčasna zgodba o prijateljstvu, časti in izpolnjenih obljubah, posneta po navdihu klasičnih hollywoodskih komedij iz 30. let 20. stoletja.
Bojan Adamič

Bojan Adamič

ARS Filmska glasba, 15. februar ― Filmska glasba izpod peresa mojstra Adamiča Adamič je delal na vse strani, nikoli ni bil brez dela. Medtem ko so njegovi skladateljski kolegi prezirljivo gledali na filmsko glasbo, se je sam z mladostnim žarom posvetil zvoku s celuloidnega traku.
Oskarji 2020

Oskarji 2020

ARS Filmska glasba, 1. februar ― Prejemnik in nominiranci v kategoriji izvirna glasba. V oddaji bomo predstavili nominirance in prejemnika letošnjega oskarja za izvirno filmsko glasbo. Podelitev bo v nedeljo, 9. februarja, za prestižno nagrado pa se potegujejo: Thomas Newman (film 1917), Hildur Guđnadottir (film Joker), Alexandre Desplat (film Čas deklištva), Randy Newman (film Zakonska zgodba) in John Williams (film Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja).
Zadnji dobri možje

Zadnji dobri možje

ARS Filmska glasba, 25. januar ― Vrhunsko igralsko zasedbo sestavljajo Tom Cruise, Demi Moore, Jack Nicholson, Kevin Bacon, Kevin Pollak, J. T. Walsh, Kiefer Sutherland in drugi. Vojaško dramo Zadnji dobri možje sta ustvarila režiser Rob Reiner in scenarist Aaron Sorkin – ta je pozneje oblikoval uspešno TV-serijo Zahodno krilo. Avtorsko glasbo je napisal Marc Shaiman, orkestrirala pa Mark McKenzie in Hummie Mann.
James Horner – glasba k filmu Ime rože

James Horner – glasba k filmu Ime rože

ARS Filmska glasba, 11. januar ― Skladateljevo zgodnejše delo. Po zgodovinskem romanu Ime rože Umberta Eca je leta 1986 nastal istoimenski film. Zgodba je postavljena v srednjeveški samostan v 14. stoletju, kamor glavni lik, frančiškan Viljem iz Baskervilla in njegov učenec Adson prideta preiskovat serijo nepojasnjenih smrti. Kmalu naletita na globljo zaroto, v katero se vpletejo tudi predstavniki inkvizicije.
Filmska glasba

Filmska glasba

ARS Filmska glasba, 9. januar ― Chaplin - avtor filmske glasbe Charlie Chaplin – nepozabni mali potepuh z velikega platna v ozkem suknjiču in prevelikih hlačah, s polcilindrom in palico, katerega zaščitni znak so bili kratki brki, je bil eden najvplivnejših ustvarjalcev nemega filma. V filmski industriji je začel kot igralec, nadaljeval pa kot režiser, producent in dramaturg svojih filmov, malokdo pa ve, da je zanje pisal tudi glasbeno spremljavo.
Hildur Guđnadottir: Joker

Hildur Guđnadottir: Joker

ARS Filmska glasba, 4. januar ― Ob njeni glasbi se je Joachim Phoenix v Jokerju zazibal v ubijalski ples. Nič nenavadnega ni, da o 37-letni islandski skladateljici in violončelistki Hildur Guđnadottir govorijo kot o favoritinji za oskarja, je zapisal Guardian. Prav tako je jasno, kaj je v njeni glasbi pritegnilo režiserja Jokerja Todda Phillipsa, da jo je povabil k sodelovanju. Njena glasba je elegična in skrivnostna, temačna in srce parajoča, prav takšna, da ustreza glavnemu junaku Arthurju Flecku.
John Williams in Steven Spielberg

John Williams in Steven Spielberg

ARS Filmska glasba, 21. december 2019 ― Današnjo oddajo posvečamo njunim največjim uspešnicam. Do danes je bil Williams že 45-krat nominiran za oskarja na področju izvirne in najboljše glasbe za film. Po številu nominacij si s skladateljem Alfredom Newmanom deli drugo mesto, takoj za Waltom Disneyjem, ki je bil nominiran kar 59-krat.
še novic