Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 4. april ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 3. april ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 2. april ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 1. april ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 31. marec ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 28. marec ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 27. marec ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 26. marec ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Jacquet iz Mantove, 2. oddaja

Jacquet iz Mantove, 2. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 25. marec ― V oddaji bomo predvajali dva moteta in odlomke iz maše Surge Petre Jacqueta iz Mantove Pričakovali bi, da bo Bretanja rodila več kakor enega samega vélikega renesančnega skladatelja. A poleg Guillauma Tessiera se je v zgodovino zapisal le še en izjemni bretonski glasbenik iz tega obdobja, Jacques Colebault bolje znan kot Jacquet iz Mantove. Predgovor h knjigi motetov iz leta 1539 ga opisuje kot »popolnega glasbenika«, a glede na pomembnost njegovega opusa imamo zelo malo podatkov o njegovem življenju.
Jacquet iz Mantove, 1. oddaja

Jacquet iz Mantove, 1. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 24. marec ― V prvi oddaji predvajamo motete in odlomke iz parodične maše Enceladi Koeique soror Jacqueta iz Mantove V ciklu Skladatelj tedna se bomo posvetili renesančnemu mojstru Jacquetu iz Mantove, ki se je rodil v Bretanji, a je bil večino življenja zaposlen pri mantovskem škofu in papeškem nunciju na dvoru Karla Petega, kardinalu Ercolu Gonzagi.
Giuseppe Tartini /5/

Giuseppe Tartini /5/

ARS Skladatelj tedna, 21. marec ― Pri šestnajstih je Tartini za vedno zapustil rojstni kraj in začel študirati na univerzi v Padovi, a le dve leti pozneje mu je umrl oče in takrat se je poročil ter se posvetil glasbi. V ciklu Skladatelj tedna se posvečamo italijanskemu skladatelju in violinskemu virtuozu Giuseppeju Tartiniju. Tartini se je rodil osmega aprila 1692 v Piranu. Njegov oče je izviral iz Firenc in je bil direktor Piranskih solin, ki so bile takrat največje in najpomembnejše v Beneški republiki. Sinu je namenil duhovniški stan in mu v ta namen zagotovil ustrezno šolanje v Piranu in Kopru. Pri šestnajstih je Tartini za vedno zapustil rojstni kraj in začel študirati na univerzi v Padovi, a le dve leti pozneje mu je umrl oče in takrat se je poročil ter se posvetil glasbi. Kar štirideset let je deloval kot koncertni mojster in vodja glasbene kapele bazilike svetega Antona v Padovi. Na koncu dvajsetih let osemnajstega stoletja je ustanovil svojo violinsko šolo; ta je kmalu pritegnila učence iz vse Evrope in si sčasoma prislužila naziv »šola narodov«. V zadnjih desetletjih življenja se je Tartini posvečal predvsem poučevanju in spekulativnim glasbeno-teoretičnim razpravam.
Giuseppe Tartini /3/

Giuseppe Tartini /3/

ARS Skladatelj tedna, 19. marec ― V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo italijanskemu violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil pred tristodvajsetimi leti v Piranu. Starši so mu posvetil […] V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo italijanskemu violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil pred tristodvajsetimi leti v Piranu. Starši so mu posvetil glasbi. Pri devetindvajsetih je postal koncertni mojster in vodja glasbene kapele bazilike svetega Antona v Padovi. Nekaj let pozneje je tam ustanovil svojo violinsko šolo; pritegnila je učence iz vse Evrope in si sčasoma prislužila naziv »Šola narodov«.
Giuseppe Tartini /1/

Giuseppe Tartini /1/

ARS Skladatelj tedna, 17. marec ― Cikel tokrat posvečamo italijanskemu skladatelju in violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil osmega aprila 1692 v Piranu. Njegov oče je izviral iz Firenc […] Cikel tokrat posvečamo italijanskemu skladatelju in violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil osmega aprila 1692 v Piranu. Njegov oče je izviral iz Firenc in je bil upravnik Piranskih solin, ki so bile takrat največje in najpomembnejše v Beneški republiki. Sinu je namenil duhovniški stan in mu v ta namen zagotovil ustrezno šolanje v Piranu in Kopru. Tam se je Tartini srečal s humanističnimi vedami in retoriko, pa tudi z osnovami umetnosti, ki ga je pozneje usodno zaznamovala – glasbe.
Richard Strauss /1/

Richard Strauss /1/

ARS Skladatelj tedna, 3. marec ― Instrumentalna glasba Richard Strauss, plodoviti skladatelj in dirigent glasbene moderne, je svojo glasbeno pot začel kot sin hornista Franza in pod njegovim nadzorom sprva skladal v poznoromantičnem slogu. Pozneje je s svojimi simfoničnimi deli in nekaterimi operami stopil celo na prag atonalne glasbe. Številni ga imajo za pravega naslednika Wagnerjeve glasbe, čeprav se zdi, da je njegov kompozicijski slog predvsem v instrumentalnih delih bliže Wagnerjevemu protipolu, ki ga predstavljata Mendelssohn in Brahms. Ta teden bomo v petih oddajah iz cikla Skladatelj tedna osvetlili njegov instrumentalni opus – izbor komornih, klavirskih, koncertantnih in orkestrskih del, seveda pa tudi razkrili biografske zanimivosti iz skladateljevega življenja.
še novic