Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 21. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 20. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 19. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 16. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 15. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 14. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 13. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 12. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Uroš Krek /5/

Uroš Krek /5/

ARS Skladatelj tedna, 9. maj 2020 ― »Sebe potisneš v ozadje, da postaneš svoj," je bilo njegovo življenjsko vodilo. Razkrivanje intime in razprave o sebi so bile Urošu Kreku vedno tuje. Posebna skladateljeva ljubezen so bila godala. Pravijo, da zmore več izraziti le še človeški glas. Tudi ta je bil Urošu Kreku zelo ljub. Tako godalom kot glasu je namenil precej kompozicij, vse je odel v osebne emocije. V zadnji oddaji o njegovem življenju in delu boste lahko prisluhnili: Rapsodičnemu plesu, Drugi sonati »Spominjanja« za violino in klavir, delu Inventiones ferales in eni izmed slovenskih ljudskih pesmi v njegovi priredbi.
Uroš Krek /4/

Uroš Krek /4/

ARS Skladatelj tedna, 8. maj 2020 ― Čeprav je ustvaril lepo število zborov in samospevov, je bil vendarle predvsem ustvarjalec instrumentalne glasbe. Tokrat vas vabimo k spoznavanju nekaterih del, ki so nastala v zrelih letih avtorjevega življenja. Čeprav je ustvaril lepo število zborov in samospevov, nekatere med njimi ste lahko slišali v včerajšnji oddaji, je bil Krek vendarle predvsem ustvarjalec instrumentalne glasbe. Rad in poznavalsko je pisal zlasti za godalne instrumente. Mednje spada tudi kom pozicija, poimenovana Vigoroso za violino in klavir, nastala leta 1991.
Uroš Krek /2/

Uroš Krek /2/

ARS Skladatelj tedna, 6. maj 2020 ― Med njegova najboljša dela vsekakor sodijo kompozicije za godalne instrumente in tista, ki jih je namenil vokalu ali zboru. Njegov opus obsega skoraj vse glasbene zasedbe – komponiral je instrumentalna, vokalno-instrumentalna in vokalna dela, njegovo glasbeno ustvarjanje pa seje dotaknilo tudi dramske, scenske in filmske glasbe. Resnobne refleksije in radoživa muzikalnost, klasicistično jasno oblikovana misel in ekspresivna izraznost so dvojice, ki si v njegovih delih stojijo nasproti, hkrati pa se združujejo v nedeljivo celoto.
Uroš Krek /1/

Uroš Krek /1/

ARS Skladatelj tedna, 5. maj 2020 ― »Izklesan kompozicijski stavek« označuje njegove umetnine, klesal in pilil ga je v času, ki je bil poseben. Pet oddaj Skladatelj tedna bo tokrat namenjenih skladatelju Urošu Kreku in vabimo vas, da jih preživimo skupaj – ob spoznavanju njegove umetniške osebnosti in glasbe. Tega vsestranskega slovenskega glasbenega ustvarjalca prištevajo v tako imenovano prvo povojno generacijo skladateljev. Rodil se je leta 1922 v Ljubljani, tu je najprej obiskoval gimnazijo, potem pa pod mentorstvom Lucijana Marije Škerjanca in Danila Švare študiral kompozicijo na Akademiji za glasbo. Z leti in desetletji se je izoblikoval v eno najpomembnejših glasbenih osebnosti na Slovenskem.
Mikis Theodorakis /5/

Mikis Theodorakis /5/

ARS Skladatelj tedna, 2. maj 2020 ― Predstavljamo njegovo Tretjo simfonijo. Dragi ljubitelji glasbe, s to oddajo se izteka niz Skladatelj tedna, posvečen življenju in glasbi Grka Mikisa Tmeodorakisa. Do zdaj ste lahko dobro spoznali veličastno osebnost, njegovo neverjetno življenjsko pot ter seveda prav tako glasbo, ki jo je v različnih obdobjih ustvarjala ta živa legenda svetovne glasbe. Prejšnji dve oddaji smo namenili obdobju, ko je ustvaril verjetno najuspešnejši prehod med klasično, ljudsko – popularno in družbeno angažirano glasbo. Pozneje se je vrnil nazaj, v klasične vode. Iz tega obdobja danes predstavljamo njegovo Tretjo simfonijo.
Mikis Theodorakis /3/

Mikis Theodorakis /3/

ARS Skladatelj tedna, 30. april 2020 ― Leta 1960 se je Theodorakis vrnil v domovino in s tem sprožil pravi preporod grške glasbe. Kako - poslušajte v današnji oddaji. V ciklu tokrat predstavljamo življenje in ustvarjanje Grka Mikisa Teodorakisa. V prvih dveh oddajah smo vas pripeljali do trenutka, ko je po zelo razburljvih in v vseh pogledih neverjetnih prvih desetletjih življenja v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja postal mednarodno uveljavljen skladatelj klasične in filmske glasbe. Njegova dela so izvajali na vseh najpomembnejših koncertnih odrih in glasbenih gledališčih sveta, poleg tega pa so ga lahko poslušali in občudovali tudi obiskovalci svetovnih kinodvoran. Leta 1960 se je Theodorakis vrnil v domovino in s tem sprožil pravi preporod grške glasbe. Kako – poslušajte v današnji oddaji.
Mikis Theodorakis /1/

Mikis Theodorakis /1/

ARS Skladatelj tedna, 28. april 2020 ― Predstavljamo živo legendo, velikana svetovne glasbe. Tokrat predstavljamo živo legendo, velikana svetovne glasbe. Človeka, za katerega se zdi, da tako po svoji podobi dvometrskega orjaka kot po izjemni osebnosti, neverjetni življenjski zgodbi in seveda po svojem ustvarjanju sodi bolj v Homerjev ep kot pa med običajne smrtnike iz mesa in krvi. Govorimo o Mikisu Theodorakisu, nedvomno največjem grškem glasbenem ustvarjalcu vseh časov. O človeku, čigar ustvarjalni razpon skupaj z razponom življenjskih dejavnosti, ki jih je v skoraj devetih desetletjih življenja do zdaj opravljal, nedvomno presegata običajno dojemanje človeških zmogljivosti.
še novic