Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 10. december ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 7. december ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 6. december ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 5. december ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 4. december ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 3. december ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 30. november ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Sergej Prokofjev

Sergej Prokofjev

ARS Skladatelj tedna, 29. november ― Tokrat predstavljamo velikana ruske glasbene zgodovine, skladatelja Sergeja Prokofjeva (1891-1953). Poseben pečat njegovi glasbi dajeta izrazita skladateljska inteligenca in humor. Sam je načela svoje ustvarjalnosti […] Tokrat predstavljamo velikana ruske glasbene zgodovine, skladatelja Sergeja Prokofjeva (1891-1953). Poseben pečat njegovi glasbi dajeta izrazita skladateljska inteligenca in humor. Sam je načela svoje ustvarjalnosti opisal v nekaj poglavjih: sledenje klasicističnim načelom – mladostnim vtisom Beethovnove glasbe, inovacija, liričnost, grotesknost – ironija.
Sergej Prokofjev /3/

Sergej Prokofjev /3/

ARS Skladatelj tedna, 28. november ― Sam je načela svoje ustvarjalnosti opisal v nekaj poglavjih: sledenje klasicističnim načelom - mladostnim vtisom Beethovnove glasbe, inovacija, liričnost, grotesknost - ironija. Tokrat predstavljamo velikana ruske glasbene zgodovine, skladatelja Sergeja Prokofjeva (1891-1953). Poseben pečat njegovi glasbi dajeta izrazita skladateljska inteligenca in humor. Sam je načela svoje ustvarjalnosti opisal v nekaj poglavjih: sledenje klasicističnim načelom – mladostnim vtisom Beethovnove glasbe, inovacija, liričnost, grotesknost – ironija.

Gabriel Fauré

ARS Skladatelj tedna, 22. november ― Francoskega skladatelja Gabriela Fauréja so že za njegovega skoraj osem desetletij dolgega življenja krasile številne oznake. Med njimi je brez dvoma najpohvalnejša ta, da je […] Francoskega skladatelja Gabriela Fauréja so že za njegovega skoraj osem desetletij dolgega življenja krasile številne oznake. Med njimi je brez dvoma najpohvalnejša ta, da je kralj glasbenega šarma, ki v njegovem primeru nikakor ne pomeni posladkane zvočne cenenosti, ampak res najizvrstnejšo in najokusnejšo lepoto glasbene skladnje, podkrepljeno z nizom najčudovitejših glasbenih idej, kar jih je do zdaj uspelo zložiti človeškemu bitju. Ob teh vrlinah nikakor ne smemo pozabiti še njegove izjemne invencije, s katero je v nasprotju z marsikaterimi vsaj navzven zelo revolucionarnimi glasbenimi ustvarjalci povsem naravno, z zvrhano mero pretanjenosti, tako rekoč neopazno v svojem ustvarjanju preobrazil zvočno govorico iz že okostenele šolniške romantike druge polovice devetnajstega stoletja v sodobno govorico najbolj zlatega obdobja glasbe svoje domovine. In če se govori o Debussyju kot očetu tedanje nove francoske glasbe, potem je treba poudariti tudi Faurejevo botrstvo nad njo, botrstvo, ki odseva ali v njegovem ustvarjalnem delu ali dolgoletnem delovanju na položaju profesorja kompozicije, pozneje pa še ravnatelja tedaj najimenitnejše glasbenoizobraževalne ustanove na svetu – pariškega konservatorija.
Skladatelj tedna: Blaž Arnič

Skladatelj tedna: Blaž Arnič

ARS Skladatelj tedna, 9. november ― V zadnji oddaji iz niza “Skladatelj tedna”, ki jo posvečamo skladatelju Blažu Arniču, bomo predvajali dve skladbi: »Koncert za violino in klavir, op. 25« in […] V zadnji oddaji iz niza “Skladatelj tedna”, ki jo posvečamo skladatelju Blažu Arniču, bomo predvajali dve skladbi: »Koncert za violino in klavir, op. 25« in »Memento mori, op. 14«.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 24. oktober ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Demetrij Žebre, 3. oddaja

Demetrij Žebre, 3. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 21. oktober ― Poslušajte Žebretove skladbe: Svobodi naproti za simfonični orkester, samospev Maja in morje za glas in orkester ter balet Dan. Cikel oddaj Skladatelj tedna v tem tednu posvečamo enemu najtehtnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja Demetriju Žebretu. Njegova kompozicijska ustvarjalnost je pogosto v senci obsežnega dirigentskega dela, saj je bil Žebre zelo prodoren in uspešen dirigent, kot ustvarjalec pa zelo samokritičen in zadržan perfekcionist. Žebre je bil v razsežnosti svojega vsestranskega glasbeno-umetniškega dela tudi uspešen umetniški vodja in operni direktor, snovalec glasbenih programov in glasbeni organizator. Demetrij Žebre se je rodil 22. decembra 1912 v Ljubljani. Kompozicijo je študiral na Državnem glasbenem konservatoriju v Ljubljani pri Slavku Ostercu, študij je nadaljeval pri skladateljih Josefu Suku in Aloisu Habi v Pragi. Tam je študiral tudi dirigiranje pri Vaclavu Talichu. Po vrnitvi iz Prage je leta 1936 postal korepetitor, leta 1938 pa dirigent v ljubljanski operni hiši, kjer je dirigiral do leta 1948. Po 2. svetovni vojni je bil leta 1946 krajši čas referent za resno glasbo na Radiu Ljubljana, v sezoni 1947/1948 je bil v Trstu organizator slovenskega glasbenega življenja, vodja in mentor orkestra Glasbene matice Trst, nadzornik njene glasbene šole in sodelavec Radia Trst II, maja 1948 pa se vrnil v ljubljansko Opero. Med letoma 1949 in 1952 je bil nato dirigent v operni hiši v Mariboru, bil je tudi pobudnik simfoničnega muziciranja v mestu z rednimi koncerti in prvi umetniški vodja Mariborske filharmonije, ki je delovala med letoma 1950 in 1965. Leta 1952 je prejel Prešernovo nagrado za vodenje Opere in filharmonije v Mariboru. Od leta 1952 do 1959 je bil operni dirigent v hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, od leta 1958 do leta 1968 pa je bil direktor ljubljanske Opere. Skladatelj je preminil 14. marca 1970 v Ljubljani. Žebretov opus obsega orke­stralna in koncertantna dela, komorne in solistične skladbe, samospeve, zborovsk
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 17. oktober ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
še novic