Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 22. februar ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 15. februar ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Kropa, Železniki

Kropa, Železniki

ARS Za en bokal muzike, 25. januar ― Tokrat bodo osrednja tema oddaje pesmi iz krajev, ki ju je zaznamovalo kovaštvo in železo: Kropa in Železniki V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bodo osrednja tema oddaje pesmi iz krajev, ki ju je zaznamovalo kovaštvo in železo: Kropa in Železniki, na posnetkih pa bomo slišali pevce iz obeh krajev, pa tudi operno pevko Zlato Gašperšič Ognjanovič, ki je bila doma iz Krope in se je spominjala ljudskih pesmi kot jih je prepevala v mladih letih… Posnetki so iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1967.
Reka nad Laškim

Reka nad Laškim

ARS Za en bokal muzike, 18. januar ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali pevce z Reke nad Laškim na posnetkih iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1974.
Ples

Ples

ARS Za en bokal muzike, 4. januar ― V oddaji Za en bokal muzike se bomo tokrat posvetili slovenski ljudski plesni glasbi, kot jo je v oddaji leta 1981 predstavil Mirko Ramovš. Za […] V oddaji Za en bokal muzike se bomo tokrat posvetili slovenski ljudski plesni glasbi, kot jo je v oddaji leta 1981 predstavil Mirko Ramovš. Za izhodišče je avtor vzel omembe ljudskih plesov v slovenski poeziji, slišali pa bomo posnetke priredb ljudskih plesnih viž, kot so jih izvajali poklicni glasbeniki in godčevske zasedbe folklornih skupin, nekatere pa bomo lahko neposredno primerjali z ljudskimi različicami istih plesov na posnetkih iz arhivov. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Refren

Refren

ARS Za en bokal muzike, 28. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz ene od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri se je avtorica […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz ene od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri se je avtorica Zmaga Kumer leta 1978 dotaknila pripeva kot oblikovnega elementa v naši ljudski pesmi. Slišali bomo različne oblike pripevov, tako tistih najpogostejših ob koncu kitice, kot tudi nekaterih drugih, kot se pojavljajo v našem izročilu v različnih delih naše dežele…
Šaljive

Šaljive

ARS Za en bokal muzike, 21. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo za vesel začetek leta slišali nekaj šaljivih ljudskih in ponarodelih z različnih koncev naše dežele. Delno so posnetki […] V oddaji Za en bokal muzike bomo za vesel začetek leta slišali nekaj šaljivih ljudskih in ponarodelih z različnih koncev naše dežele. Delno so posnetki iz oddaje, ki jo je leta 1979 pripravil Marko Terseglav, ostali posnetki so iz arhiva Glasbeno-narodopisnega instituta ali naše hiše… Vmes pa bomo slišali tudi nekaj plesnih viž. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Markovci pri Ptuju

Markovci pri Ptuju

ARS Za en bokal muzike, 14. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce iz Markovcev pri Ptuju na posnetkih iz leta 1996. Peli so zelo različne pesmi, tudi […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce iz Markovcev pri Ptuju na posnetkih iz leta 1996. Peli so zelo različne pesmi, tudi kakšna za praznični čas se najde med njimi, pa seveda pivske in zdravice… Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Slovo

Slovo

ARS Za en bokal muzike, 7. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke pesmi iz oddaje, ki je bila leta 1980 posvečena temi slovesa od doma, eni od največkrat prisotnih tematik v naših ljudskih pesmih nasploh …
V mestu

V mestu

ARS Za en bokal muzike, 30. november 2018 ― V mesto so od nekdaj prihajali ljudje iz različnih okolij in zaradi različnih vzrokov, ki pa so si bili v osnovi dokaj podobni. Razlog selitev […] V mesto so od nekdaj prihajali ljudje iz različnih okolij in zaradi različnih vzrokov, ki pa so si bili v osnovi dokaj podobni. Razlog selitev je bil največkrat preprost: preživetje in iskanje možnosti boljšega življenja, predvsem v ekonomskem smislu. Ljudje so s seboj v mesta prinesli tudi delce ljudskega izročila in tokrat bomo slišali nekaj takih, ki sta jih za radijsko oddajo leta 1976 v arhivu Glasbeno narodopisnega instituta izbrala Zmaga Kumer in Julijan Strajnar, posneti pa so bili v Ljubljani, Mariboru in še kje …
Podlipa

Podlipa

ARS Za en bokal muzike, 26. november 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Podlipe pri Vrhniki na posnetkih iz leta 1984. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Podlipe pri Vrhniki na posnetkih iz leta 1984.
Peli so jih …

Peli so jih …

ARS Za en bokal muzike, 23. november 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali nekaj starejših posnetkov iz arhivov Glasbeno narodopisnega inštituta, kot so nastali v petdesetih in šestdesetih letih […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali nekaj starejših posnetkov iz arhivov Glasbeno narodopisnega inštituta, kot so nastali v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je ljudska pesem še neposredno izkazovala stari način življenja naših ljudi, njihov pogled na svet in prepričanja.
Razbor pod Lisco

Razbor pod Lisco

ARS Za en bokal muzike, 5. november 2018 ― Slišali bomo nekaj splošno znanih primerov pesmi, pa tudi primere zarobljenega humorja V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke iz leta 1996, ki so nastali v Razborju pod Lisco. Slišali bomo nekaj splošno znanih primerov pesmi, pa tudi primere zarobljenega humorja… Pesmi so odsev starega načina življenja odmaknjenega kraja, ki so ga ohranili predvsem starejši prebivalci. Robatost pride marsikdaj do izraza tudi v izvedbah, saj je vsebina imela prednost pred obliko, sploh kadar je šlo za zabavo in razvedrilo…
Narava, lepota, ljubezen

Narava, lepota, ljubezen

ARS Za en bokal muzike, 29. oktober 2018 ― V eni od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi leta 1975 so se spraševali o opevanju narave, lepote in ljubezni v ljudskih pesmih. Ugotovitev […] V eni od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi leta 1975 so se spraševali o opevanju narave, lepote in ljubezni v ljudskih pesmih. Ugotovitev je bila seveda neizbežna: starejše tovrstne pesmi so dokaj redke, večinoma so novejšega nastanka, saj v davnih časih zaradi načina življenja preprostih ljudi pri nas ni bilo veliko časa za romantiko. Nekaj tovrstnih pesmi pa vendarle je in izbor takih pesmi iz prej omenjene oddaje bomo tokrat slišali v oddaji Za en bokal muzike.
Izseljenci povratniki

Izseljenci povratniki

ARS Za en bokal muzike, 15. oktober 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne v iskanju boljših možnosti preživetja izselili v tujino, vendar jih je življenje na stara leta pripeljalo nazaj v domovino. V mnogih letih odsotnosti so ohranili spomine na domače kraje in skupaj z njimi tudi del glasbenega izročila, ki so ga leta 1976 obudili in nam zapustili zvočne zapise. Oddajo je na osnovi posnetkov iz oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi iz tistega leta pripravil Tomaž Rauch.
še novic