Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 13. september ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 6. september ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 30. avgust ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 15. avgust ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Porabje

Porabje

ARS Za en bokal muzike, 9. avgust ― Po glasbi Prekmurja poslušamo še pesmi istega kulturnega prostora, ki je pred sto leti ostal na drugi strani meje Prejšnji teden smo oddajo Za en bokal muzike posvetili Prekmurju, tokrat pa se bomo poklonili drugemu delu istega kulturnega prostora, ki je pred sto leti ostal na drugi strani meje – Porabju. Slišali bomo predvsem značilne pesmi, nekaj je tudi takih, ki smo jih že spoznali v prekmurski različici,  spet druge so takšne, ki jih poznajo na vsem slovenskem prostoru, pa so v Porabju dobile drugačno barvo in podobo, tudi zaradi jezika…
Ljudska glasba Prekmurja

Ljudska glasba Prekmurja

ARS Za en bokal muzike, 2. avgust ― Odsev pokrajine, okolja in časa v prekmurski ljudski glasbi. V oddaji Za en bokal muzike se bomo tokrat seveda posvetili prekmurski ljudski glasbi. Slišali bomo nekaj značilnih primerov pesmi in viž, ki v svojem izrazu zajemajo preteklost pokrajine z vso raznolikostjo vplivov okolja in časa ter prepoznavnim značajem. Časovno posnetki segajo od več kot sto let nazaj pa skorajda do danes…
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 19. julij ― Čaka nas še en sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Čaka nas še en sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila… Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila

Sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila

ARS Za en bokal muzike, 12. julij ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 5. julij ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 28. junij ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Arhivski posnetki zvočnih oddaj iz različnih obdobij

Arhivski posnetki zvočnih oddaj iz različnih obdobij

ARS Za en bokal muzike, 21. junij ― Sproščen izbor arhivskih posnetkov V poletnem času bomo v oddajah Za en bokal muzike z redkimi izjemami poslušali bolj sproščene izbore arhivskih posnetkov z zvočnih izdaj iz različnih obdobij, ki jih bodo dopolnjevali nekateri posnetki iz arhiva naše radijske postaje. Malo mešano, torej. Tokrat bo na vrsti prva od takšnih oddaj. Oddajo pripravlja Tomaž Rauch.
Haloško petje skozi košček časa

Haloško petje skozi košček časa

ARS Za en bokal muzike, 14. junij ― V tokratni oddaji bomo med drugim slišali nekaj različic posameznih pesmi, ki jih bomo lahko neposredno primerjali. V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. V tokratni oddaji bomo med drugim slišali nekaj različic posameznih pesmi, ki jih bomo lahko neposredno primerjali. In čeprav je časovno obdobje nastanka posnetkov relativno kratko, prostor pa praktično isti, so razlike v dojemanju in interpretaciji očitne…
Belokranjsko kresovanje

Belokranjsko kresovanje

ARS Za en bokal muzike, 7. junij ― Slišali bomo različice petja kresnic iz različnih krajev in obdobij, pa tudi arhaične zvoke dvojnic, ki so to petje nekoč spremljale. Oddajo Za en bokal muzike bodo zapolnili posnetki s kresovanja v sedemdesetih letih in arhivski posnetki kresnih pesmi, pa še nekaj drugih izvedb belokranjskih ljudskih pesmi, bolj ali manj povezanih z vrhuncem svetlobe v letu. Med drugim bomo slišali različice petja kresnic iz različnih krajev in obdobij, pa tudi arhaične zvoke dvojnic, ki so to petje nekoč spremljale…
Haloze

Haloze

ARS Za en bokal muzike, 31. maj ― Slišali bomo posnetke iz časov, ko je etnomuzikološka stroka Haloze na novo odkrivala. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz časov, ko je etnomuzikološka stroka Haloze na novo odkrivala. Razlog za takrat sveže navdušenje je bil predvsem starinski način petja, še posebej t.i. petje na tretko… To in še marsikaj bomo slišali na posnetkih iz petdesetih in šestdesetih let, ki sta jih pred skoraj natančno petdesetimi leti na radiu predstavila avtor Valens Vodušek in urednica Zmaga Kumer.
Ljudska lirika

Ljudska lirika

ARS Za en bokal muzike, 24. maj ― Tokrat bomo slišali izbor lirskih ljudskih pesmi, ki kaže, kako raznoliki so lahko vzgibi in občutki, ki spodbudijo ustvarjalno iskrico. V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. Tokrat bomo slišali izbor lirskih ljudskih pesmi, ki kaže, kako raznoliki so lahko vzgibi in občutki, ki spodbudijo ustvarjalno iskrico. Obogaten izbor pesmi je nastal na osnovi oddaje, ki je z naslovom Pesem veselih in žalostnih src nastala leta 1976 kot ena od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi.
še novic